Знаете ли кое е общото между глобалната технологична медия TechCrunch, блога на игровите конзоли PlayStation, развлекателния гигант Walt Disney, музикалния сайт MTV News, модното списание Vogue, блога на TED конференциите, феноменалния лекоатлет Юсеин Болт и певицата Аланис Морисет? Сайтовете на всички тях са изработени с безплатната платформа WordPress.

Днес с тази система работят над 40% от всички сайтове по света, включително някои от най-комплексните и разпознаваеми уеб проекти. За сравнение, през януари 2020 г. делът на WordPress е бил 35,4 процента. Това става ясно от проучването на W3Techs сред топ 10 милиона уебсайта в световен мащаб. Нещо повече - от него са изключени всякакви по-малки проекти с WordPress инсталации на тях, на които има съдържание по подразбиране и не се развиват.

На всеки две минути още един сайт преминава към тази платформа с отворен код, научаваме също от проучването. Започнала като един безплатен инструмент за блогове, днес WordPress е платформа, подходяща както за малки, така и за много големи и комплексни уеб проекти. Показателно в това отношение е, че днес тя се използва от 51.8% от топ 1000 уебсайтове по света.

"Видимо е, че WordPress отдавна се е превърнала в ключов елемент от дигиталната икономика и все повече големи организации осъзнават това. Нашият опит в това отношение е показателен - екипът ни е изградил сайтове със стотици милиони месечни посетители, които работят стабилно на тази отворена платформа и се развиват устойчиво във времето" - посочва Марио Пешев, основател на българската уеб компания DevriX, специализирана в проекти на WordPress. Днес тя работи изцяло за чуждестранния пазар и е разпознаваема в САЩ, Западна Европа и Австралия като надежден партньор за различни по големина и сложност уеб проекти.

История на WordPress

Платформата стартира официално през далечната 2003 г., като безплатен инструмент за създаване на блогове, който се разпространява под лиценз GPL (General Public License). Водеща роля в нейната разработка имат Мат Муленвег и Майк Литъл, въпреки че тя е с отворен код и се развива от голяма общност от разработчици.

През 2010 г. Мат Муленвег прехвърля правата върху запазената марка WordPress и нейното лого на WordPress Foundation - организация с идеална цел. Това поставя началото на знаковия за тази платформа модел. Той разделя самата CMS система, която се развива свободно и независимо като

безплатен обществен проект

от една страна и възможностите за бизнес около нея - от друга. Бизнес възможностите са свързани най-вече с екосистемата от приложения (разширения и шаблони), както и с разнообразни услуги. Така самата WordPress си остава безплатна, а хиляди фирми и компании изграждат разнообразни бизнес модели около нея.

"Това може би е най-успешният модел на развитие на софтуерен продукт с отворен код, който е пример за хармонията между ценностите на open source общността и възможностите за предприемаческа активност около тях. В голяма степен на този модел се базира и големият успех на WordPress в наши дни, а очакванията ми са в бъдеще делът на сайтовете, работещи с тази платформа, да става още по-голям" - прогнозира Марио Пешев от DevriX.

Малко повече за отворения код

За незапознатите - тази концепция означава разработването на софтуер, чиито изходен код е свободно достъпен от трети лица. Това позволява той да бъде променян, оглеждан за бъгове, подобряван и развиван от огромна общност от независими специалисти. Идеята е в противовес на софтуера със затворен изходен код, какъвто предлагат множество големи софтуерни компании по света. Най-популярните примери за open source софтуер, освен WordPress са различните дистрибуции на Linux, текстовите редактори OpenOffice и LibreOffice, уеб сървърът Apache и VoIP телефонната централа Asterisk.

Огромна екосистема от приложения и функционалности

Може би най-важното предимство на WordPress, което е повлияло за бързото развитие на тази платформа, е екосистемата от външни приложения за нея. Това включва десетки хиляди разширения (плъгини) и шаблони (теми), които често са безплатни или се предлагат на много достъпна цена. Всичко това позволява с лекота да създадем разнообразни уеб проекти с функционалности, за чиято разработка иначе би се наложило да отделим сериозни ресурси.

"WordPress демократизира изграждането на сайтове и го направи достъпно на практика за всеки по света. Лекотата, с която потребител с базови технически познания може да инсталира тази отворена платформа и след това да работи с нея, направиха огромна промяна в уеб сегмента и дадоха глас на стотици хиляди малки фирми, организации и дори физически лица" - убеден е Марио Пешев. Според основателя на DevriX, тепърва предстои да видим истинския потенциал на WordPress и нейното влияние върху дигитализацията на икономиката занапред ще продължи да се увеличава.