Според изследователи по компютърна сигурност от Google, кандидат-президентските кампании на Доналд Тръмп и Джо Байдън са атакувани от чуждестранни хакерски групи. Специалистите твърдят, че става въпрос за организации от Иран и Китай, които вероятно са подкрепяни от двете държави.

Атакуващите са изпратили фишинг писма до личните пощенски кутии на хора от екипите на двамата кандидати за държавен глава на САЩ. Засега обаче няма доказателства, че атаките са успешни.

Oпитите да се проникне в акаунтите на хора от кандидат-президентските екипи са изключително сериозен проблем, предвид предполагаемото участие на чужди държави.

Pри предишните президентски избори в САЩ през 2016 г. имаше множество съмнения, че хакерски атаки са успели да повлияят на изхода от кампанията. Затова и американското общество е изключително изнервено и разделено по темата.

От Google вече препоръчаха на екипите на републиканците и демократите да вземат по-сериозни мерки за сигурност. От компанията са им предоставили и безплатни ключове за решения в областта на сигурността. Други водещи ИТ компании като Facebook също обявиха, че са ангажирани с безопасността на изборите.