Само преди десетилетие България бе в Топ 10 на страните с най-бърза оптична връзка с интернет. Това е една от причините днес да има толкова успешни български ИТ компании, а много от световните софтуерни гиганти да открият офиси в София. Днес бързата интернет връзка е ключова и за дистанционната работа и обучението онлайн.

Преди няколко години България отново запазваше добрите си позиции, но вече бе в Топ 20. Междувременно мобилният интернет се оказа ключов. Предимствата му са свързани с факта, че днес почти няма хора без смартфон, а способностите на мобилните устройства нарастват непрекъснато. Телефоните днес далеч не се ползват само за селфита и скролване в социалните мрежи.

Смартфоните и таблетите направиха онлайн обучението възможно за мнозина. Мобилният интернет се оказа важен и за доброто функциониране и организиране на дистанционната работа. Голяма част от работещите в ИТ индустрията ползват телефона и мобилния интернет, като резервен вариант, в случай че се наложи да пътуват между две срещи..

Бързият интернет позволява сбъдването на още една мечта - дигитализацията. Онлайн търговията също зависи от капацитета и скоростта на мрежата. Ако се замислите, всяка година броят на дейностите, които вършим онлайн, се увеличава. И докато в началото на века прозорецът към глобалната мрежа бе компютърът, днес това е смартфонът. Доказателство за това са статистиките на множество сайтове, показващи, че между 60 и 75 процента от посетителите им влизат през мобилно устройство. Така стигаме и до 5G.

Ползите от бързия мобилен интернет са многобройни

Снимка: iStock by Getty Images

Защо 5G е важно за всички?

С увеличаването на употребата на мобилния интернет, се увеличава и трафика на данни през мрежовата инфраструктура. Петото поколение мобилни мрежи, съкратено от английския термин fifth Generation - 5G, се появява, за да отговори на изискванията за повишена скорост и по-голям обем от данни.

От една страна все повече хора ползват мобилния интернет за пазаруване, работа, обучение, здравни услуги и администрация, но от друга - множество големи предприятия започват преход към Четвъртата индустриална революция. В нея свързването на производствените мощности с интернет и автоматизирането им е ключово.

Мрежите от пето поколение драстично подобряват ефективността и качеството на различните частни и публични сектори, които се възползват от новата технология. Големият печеливш от това са всички. Изследване на Института за политика и икономика към УНСС разкрива, че до 2028 г. въвеждането на 5G технологиите ще доведе до ръст на българската икономика от близо 12 милиарда долара. Ползите ще се усетят във всички възможни отрасли на стопанството, включително здравеопазването и земеделието.

Добър пример според специалистите е общественият транспорт. Свързването му с бърз мобилен интернет е ключово за намаляването на закъсненията, информираността на пътниците и подобряване на качеството му.

За да могат да бъдат реализирани тези, а и множество други проекти, е необходима инфраструктура, която може да се справи с големия трафик.

Бързият мобилен интернет на 5G е възможен, благодарение на честотите, сходни с тези на рутерите за безжичен интернет. Поради тази причина мнозина смятат, че в бъдеще оптичните кабели може изцяло да изчезнат.

Най- бързата 5G мобилна мрежа в България

В началото на тази година се проведе търг, организиран от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), за разпределение на радиочестотния спектър 3,6GHz в България.

А1 направи най-голямата инвестиция и спечели честотната лента 3600-3700 MHz. Така компанията си подсигури водеща роля в изграждането на първата истинска 5G мрежа в България. Резултатите от това не закъсняват.

Световният лидер в тестването и оценяването на мобилните мрежи, Ookla, публикува своя нов анализ за България. Той се базира на общо 22 109 потребителски теста на 5G мрежите в страната, проведени през първата половина на 2021 година. Резултатът е, че А1 предлага най-бързата 5G мрежа в България.

Мрежата на А1 от пето поколение - 5G ULTRA печели първото място, както по бързина, така и по качество. Тя обхваща населението на открито в над 75 града и курорта и е регистрирала медианна скорост на сваляне на информацията от 402,89 Mbps или над 250 Mbps по-бърза медианна скорост от останалите 5G мрежи в анализа.

5G ULTRA e единствената, която е изградена с 5G радиооборудване на европейски доставчик и работи на 5G честоти. По този начин 5G ULTRA мрежата осигурява гигабитови скорости и малко времезакъснение на връзката.

Благодарение на бързината на 5G ULTRA потребителите в България могат да разчитат на отлични скорости на сваляне и качване на файлове в интернет.

Един от последните доклади на Ookla, разкрива кои са световните столици с най-високи 5G скорости. София се нарежда на 12-о място, изпреварвайки Япония, Сингапур, Австралия и Тайланд.

Скоростта на 5G в столицата ни е само малко по-бавна от световните технологични столици Пекин, Тайпе и Хелзинки.

София изпреварва редица европейски градове, като Лондон, Париж, Рим, Мадрид, Берн, Дъблин, Варшава, Прага, Будапеща, Амстердам и други.

Всичко това означава, че благодарение на бързината на 5G ULTRA от А1, страната ни ще продължи да е една от най-привлекателните дестинации за ИТ инвестиции в световен мащаб. Бързата 5G мрежа в България ще допринесе много за развитието на икономиката ни, а ползите от това ще се усетят от всички.


Материалът съдържа продуктово позициониране.