Новият коронавирус и истерията в социалните мрежи | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Новият коронавирус и истерията в социалните мрежи 3
Снимка: Wikimedia

Новият коронавирус и истерията в социалните мрежи

Facebook стана арена на много слухове и теории относно опасната болест

| Редактор: Стоян Гогов 34 9649

Почти всеки потребител на социалните мрежи е виждал постове относно бушуващия в Китай коронавирус. Материалите често говорят за укривана от китайското правителство и медиите информация за реалното положение с болестта. На огромна популярност се радват клиповете, в които китайци ядат различни животни, като прилепи. Със сигурност може да кажем, че коронавирусът нагорещи социалните мрежи. Има ли защо хората да са толкова притеснени и можем ли да вярваме на цялата информация в социалните мрежи?

Фактите

В средата на декември 2019 година група работници от Уханския пазар за морска храна са диагностицирани с пневмония без видима причина. Впоследствие китайски учени успяват да изолират нов коронавирус, наречен 2019-nCoV, който е поне 70% подобен в своята ДНК секвенция на SARS-CoV. 

На 9 януари 2020 г. е регистриран първият смъртен случай на 61-годишен мъж. На 16 януари 2020 г. китайските власти обявяват смъртта на друг 69-годишен мъж в Ухан.

В многомилионния град е поставена пълна карантина, като влизането и излизането от Ухан са забранени от 23 януари. Полетите, влаковите пътувания, автобусите и метрото са спрени. Целта на тези практики е да спре разпространението на вируса извън Ухан и да подсигури здравето и безопасността на хората

Към днешна дата има потвърдени почти 10 000 случая на заразени. Този ръст спрямо началото на 2020 година говори за висока заразност. Потвърдените смъртни случаи пък са 215. Тези данни означават, че засега смъртността на вируса е около 2,5%.

Произходът също е неясен. Някои учени са сигурни, че приносители са били змии. Други смятат, че това са прилепи или други бозайници. Според експертите първата зараза е настъпила след ухапване или консумиране на месо от заразено животно.

Невярната информация

Фалшиво видео, на което жена уж яде прилеп, преувеличени данни за починали и заразени, чудотворни лекове - потоп от дезинформация за епидемията от вирусната пневмония залива социалните мрежи и подхранва страх сред хората.

Фийби, 40-годишна лекарка от Хонконг, казва, че е смаяна от съобщенията, получени през последните дни в семейната си група в WhatsApp.

"Имаше съвет да си дезинфекцираш лицето и ръцете със сешоар или да пиеш гореща вода с температура 60 градуса, за да останеш в добро здравословно състояние", заяви тя.

"Видях и съобщение във Facebook, което препоръчва на хората да пият "Детол" (дезинфектант за почистване на дома). То е силно отровно", добави жената.

Като здравен експерт тя знае, че никое от тези средства не е ефикасно и че те дори може да се окажат опасни. Затова е предупредила близките си да не се подвеждат по такива съвети. Колко ли обаче съобщения от този тип циркулират в момента във виртуалното пространство?

Според експерти интернет и приложенията за онлайн комуникации гъмжат от такива подвеждащи информации.

От съобщението в началото на януари за появата на нов коронавирус в китайския град Ухан, неверните информации се разпространяват надлъж и нашир.

Кристина Тардагила, медиен експерт от института "Пойнтър", казва, че над 50 организации от 30 страни, занимаващи се с проверка на факти и изобличаване на фалшиви новини, са установили три вълни на дезинформация.

"Една се отнася за произхода на вируса, друга - за фалшиви медикаменти с патент, и трета - за начина за превенция или за лечение", обясни тя пред АФП.

Расистки стереотипи

Журналистите от АФП, занимаващи се с проверката на фактите, засякоха многобройни неверни информации. Една от тях, разпространяваща се в Шри Ланка, твърди, че 11 милиона жители на Ухан ще умрат.

Част от изображението се разпространява в социалните мрежи с антикитайски текст. Истината обаче е, че детето не яде прилепа

Снимка: Weibo

Според друга хранителни продукти в Австралия са били заразени с новия коронавирус, а според много публикации човек може да се предпази от вируса, като приема солен разтвор.

Някои от тези неверни информации са свързани с предразсъдъци към хранителните навици в Китай или расистки стереотипи.

На популярен видеоклип се вижда как жена яде с клечки прилеп.

Тези кадри, публикувани от някои западни таблоиди, се представят като доказателство за афинитета на някои китайци към екзотични животни и като причина за кризата.

Това видео всъщност е заснето през 2016 г. в тихоокеанския архипелаг Палау от блогърка. 

Въпреки че китайската кулинарна традиция използва много съставки, които биха предизвикали погнуса в чужбина, и че продажбата на живи животни на пазарите поражда тревога, прилепи рядко се консумират в Китай.

В Австралия, където живеят много китайци, фалшивите информации се роят.

Истината е, че броят на китайците ядящи месо от екзотични животни е доста малък. В 11 милионният град Ухан е имал само един пазар, от който е можело да се закупи подобно месо.

В понеделник депутат от Брисбън, Австралия предупреди избирателите си, че се разпространява фалшиво комюнике, уж от министерството на здравеопазването, в което се отправя предупреждение да се избягват кварталите с голяма концентрация на хора от китайски произход.

"Разпространението на фалшиви информации от расистки кретени поражда чувство на страх и несигурност", каза той пред АФП.

Клиповете и разпространяваната информация предразполагат към съставянето на отрицателно мнение, погнуса и дори отвращение от китайците и тяхната култура, смятат експертите.

Страх, несигурност и конспирации

Крайнодесните уебсайтове подхванаха темата за епидемията. Една от първите разпространени дезинформации бе за съществуването на ваксина срещу новия коронавирус, която била патентована през 2015 г. В действителност въпросният патент е за коронавирус, открит при пернатите.

Блогърката, която яде прилеп в островната държава Палау

Снимка: Wikimedia

Хол Търнър, водещ по крайнодясно радио, обвиняван, че подкрепя теорията за превъзходството на белите, публикува статия в интернет, в която се твърди, че 112 000 души вече са починали в Китай и че 2,8 милиона са под карантина.

"Коронавирусът е класически повод за разпространение на слухове, родени в атмосфера на страх и несигурност", заяви пред АФП новозеландският социолог Робърт Бартоломю.

Сайтове публикуват теории, че коронавирусът е създаден от човека, като направата му е финансирана лично от Бил Гейтс. Усилията на милиардера да провежда масови кампании за ваксинация също се използват от конспираторите, за да докажат плана му за намаляване на населението на Земята.

Истината е по-различна. Преди няколко дни създателят на Microsoft разкри, че ще дари средства на Китай и някои африкански държави за справяне с опасната зараза. Макар в Африка да няма случаи на заразени с коронавируса, състоянието на здравеопазването там не би позволило ефективното справяне с евентуална епидемия.

Конспирации има и в Китай. Според някои потребители на социалните мрежи се повтаря случая със САРС. Според теорията САЩ са използвали биологично оръжие с цел да възпрат икономическия възход на Китай. Случайната на пръв поглед поява на вируса кара мнозина да смятат, че болестта е създадена от хора. На запад пък съществуват тези, че азиатската страна сама е разработила вируса и го тества върху своето население.

Заглавията в търсещите сензация медии и историческото недоверие на Запада към китайското правителство  улесняват разпространението на слухове, допълни Робърт Бартоломю.

"За много хора обаче основен източник на информация са социалните мрежи, за които е известно, че са проводник на непроверени твърдения", изрази съжаление социологът.

Този неспирен поток от неверни информации затруднява работата на здравните власти.

"В Тайван хората ще започнат да се обаждат по болници и правителствени агенции, ще ги заливат с въпроси и по този начин ще отнемат времето на ценни човешки ресурси", каза със съжаление Кевин Хсуех, служител на болница в Тайпе.

Решението на Facebook

Компанията Facebook съобщи днес, че ще премахва от социалната си мрежа подвеждаща информация за бързоразпространяващия се коронавирус в Китай и други страни, съобщи Ройтерс.

Ще бъде изтривано съдържание с "фалшиви твърдения или конспиративни теории при подаден сигнал от световни и местни здравни организации".

Това е необичайно драстичен ход за Facebook, който обикновено ограничава разпространението на съдържание с подвеждаща информация по здравни въпроси чрез ограничаване на резултатите при търсене и ограничаване на реклами, но обикновено позволява оригиналните постове да останат на платформата.

Според някои потребители действието на социалната мрежа също е тревожно и може да говори за укриване на информация от населението и цензура. Други обаче смятат, че е необходимо паниката да бъде избегната, а неверните слухове прекъснати, тъй като това може да коства човешки животи.

Новият коронавирус и истерията в социалните мрежи 3

Новият коронавирус и истерията в социалните мрежи

Facebook стана арена на много слухове и теории относно опасната болест

| Редактор : Стоян Гогов 34 9649 Снимка: Wikimedia

Почти всеки потребител на социалните мрежи е виждал постове относно бушуващия в Китай коронавирус. Материалите често говорят за укривана от китайското правителство и медиите информация за реалното положение с болестта. На огромна популярност се радват клиповете, в които китайци ядат различни животни, като прилепи. Със сигурност може да кажем, че коронавирусът нагорещи социалните мрежи. Има ли защо хората да са толкова притеснени и можем ли да вярваме на цялата информация в социалните мрежи?

Фактите

В средата на декември 2019 година група работници от Уханския пазар за морска храна са диагностицирани с пневмония без видима причина. Впоследствие китайски учени успяват да изолират нов коронавирус, наречен 2019-nCoV, който е поне 70% подобен в своята ДНК секвенция на SARS-CoV. 

На 9 януари 2020 г. е регистриран първият смъртен случай на 61-годишен мъж. На 16 януари 2020 г. китайските власти обявяват смъртта на друг 69-годишен мъж в Ухан.

В многомилионния град е поставена пълна карантина, като влизането и излизането от Ухан са забранени от 23 януари. Полетите, влаковите пътувания, автобусите и метрото са спрени. Целта на тези практики е да спре разпространението на вируса извън Ухан и да подсигури здравето и безопасността на хората

Към днешна дата има потвърдени почти 10 000 случая на заразени. Този ръст спрямо началото на 2020 година говори за висока заразност. Потвърдените смъртни случаи пък са 215. Тези данни означават, че засега смъртността на вируса е около 2,5%.

Произходът също е неясен. Някои учени са сигурни, че приносители са били змии. Други смятат, че това са прилепи или други бозайници. Според експертите първата зараза е настъпила след ухапване или консумиране на месо от заразено животно.

Невярната информация

Фалшиво видео, на което жена уж яде прилеп, преувеличени данни за починали и заразени, чудотворни лекове - потоп от дезинформация за епидемията от вирусната пневмония залива социалните мрежи и подхранва страх сред хората.

Фийби, 40-годишна лекарка от Хонконг, казва, че е смаяна от съобщенията, получени през последните дни в семейната си група в WhatsApp.

"Имаше съвет да си дезинфекцираш лицето и ръцете със сешоар или да пиеш гореща вода с температура 60 градуса, за да останеш в добро здравословно състояние", заяви тя.

"Видях и съобщение във Facebook, което препоръчва на хората да пият "Детол" (дезинфектант за почистване на дома). То е силно отровно", добави жената.

Като здравен експерт тя знае, че никое от тези средства не е ефикасно и че те дори може да се окажат опасни. Затова е предупредила близките си да не се подвеждат по такива съвети. Колко ли обаче съобщения от този тип циркулират в момента във виртуалното пространство?

Според експерти интернет и приложенията за онлайн комуникации гъмжат от такива подвеждащи информации.

От съобщението в началото на януари за появата на нов коронавирус в китайския град Ухан, неверните информации се разпространяват надлъж и нашир.

Кристина Тардагила, медиен експерт от института "Пойнтър", казва, че над 50 организации от 30 страни, занимаващи се с проверка на факти и изобличаване на фалшиви новини, са установили три вълни на дезинформация.

"Една се отнася за произхода на вируса, друга - за фалшиви медикаменти с патент, и трета - за начина за превенция или за лечение", обясни тя пред АФП.

Расистки стереотипи

Журналистите от АФП, занимаващи се с проверката на фактите, засякоха многобройни неверни информации. Една от тях, разпространяваща се в Шри Ланка, твърди, че 11 милиона жители на Ухан ще умрат.

Част от изображението се разпространява в социалните мрежи с антикитайски текст. Истината обаче е, че детето не яде прилепа

Снимка: Weibo

Според друга хранителни продукти в Австралия са били заразени с новия коронавирус, а според много публикации човек може да се предпази от вируса, като приема солен разтвор.

Някои от тези неверни информации са свързани с предразсъдъци към хранителните навици в Китай или расистки стереотипи.

На популярен видеоклип се вижда как жена яде с клечки прилеп.

Тези кадри, публикувани от някои западни таблоиди, се представят като доказателство за афинитета на някои китайци към екзотични животни и като причина за кризата.

Това видео всъщност е заснето през 2016 г. в тихоокеанския архипелаг Палау от блогърка. 

Въпреки че китайската кулинарна традиция използва много съставки, които биха предизвикали погнуса в чужбина, и че продажбата на живи животни на пазарите поражда тревога, прилепи рядко се консумират в Китай.

В Австралия, където живеят много китайци, фалшивите информации се роят.

Истината е, че броят на китайците ядящи месо от екзотични животни е доста малък. В 11 милионният град Ухан е имал само един пазар, от който е можело да се закупи подобно месо.

В понеделник депутат от Брисбън, Австралия предупреди избирателите си, че се разпространява фалшиво комюнике, уж от министерството на здравеопазването, в което се отправя предупреждение да се избягват кварталите с голяма концентрация на хора от китайски произход.

"Разпространението на фалшиви информации от расистки кретени поражда чувство на страх и несигурност", каза той пред АФП.

Клиповете и разпространяваната информация предразполагат към съставянето на отрицателно мнение, погнуса и дори отвращение от китайците и тяхната култура, смятат експертите.

Страх, несигурност и конспирации

Крайнодесните уебсайтове подхванаха темата за епидемията. Една от първите разпространени дезинформации бе за съществуването на ваксина срещу новия коронавирус, която била патентована през 2015 г. В действителност въпросният патент е за коронавирус, открит при пернатите.

Блогърката, която яде прилеп в островната държава Палау

Снимка: Wikimedia

Хол Търнър, водещ по крайнодясно радио, обвиняван, че подкрепя теорията за превъзходството на белите, публикува статия в интернет, в която се твърди, че 112 000 души вече са починали в Китай и че 2,8 милиона са под карантина.

"Коронавирусът е класически повод за разпространение на слухове, родени в атмосфера на страх и несигурност", заяви пред АФП новозеландският социолог Робърт Бартоломю.

Сайтове публикуват теории, че коронавирусът е създаден от човека, като направата му е финансирана лично от Бил Гейтс. Усилията на милиардера да провежда масови кампании за ваксинация също се използват от конспираторите, за да докажат плана му за намаляване на населението на Земята.

Истината е по-различна. Преди няколко дни създателят на Microsoft разкри, че ще дари средства на Китай и някои африкански държави за справяне с опасната зараза. Макар в Африка да няма случаи на заразени с коронавируса, състоянието на здравеопазването там не би позволило ефективното справяне с евентуална епидемия.

Конспирации има и в Китай. Според някои потребители на социалните мрежи се повтаря случая със САРС. Според теорията САЩ са използвали биологично оръжие с цел да възпрат икономическия възход на Китай. Случайната на пръв поглед поява на вируса кара мнозина да смятат, че болестта е създадена от хора. На запад пък съществуват тези, че азиатската страна сама е разработила вируса и го тества върху своето население.

Заглавията в търсещите сензация медии и историческото недоверие на Запада към китайското правителство  улесняват разпространението на слухове, допълни Робърт Бартоломю.

"За много хора обаче основен източник на информация са социалните мрежи, за които е известно, че са проводник на непроверени твърдения", изрази съжаление социологът.

Този неспирен поток от неверни информации затруднява работата на здравните власти.

"В Тайван хората ще започнат да се обаждат по болници и правителствени агенции, ще ги заливат с въпроси и по този начин ще отнемат времето на ценни човешки ресурси", каза със съжаление Кевин Хсуех, служител на болница в Тайпе.

Решението на Facebook

Компанията Facebook съобщи днес, че ще премахва от социалната си мрежа подвеждаща информация за бързоразпространяващия се коронавирус в Китай и други страни, съобщи Ройтерс.

Ще бъде изтривано съдържание с "фалшиви твърдения или конспиративни теории при подаден сигнал от световни и местни здравни организации".

Това е необичайно драстичен ход за Facebook, който обикновено ограничава разпространението на съдържание с подвеждаща информация по здравни въпроси чрез ограничаване на резултатите при търсене и ограничаване на реклами, но обикновено позволява оригиналните постове да останат на платформата.

Според някои потребители действието на социалната мрежа също е тревожно и може да говори за укриване на информация от населението и цензура. Други обаче смятат, че е необходимо паниката да бъде избегната, а неверните слухове прекъснати, тъй като това може да коства човешки животи.