Високопоставен служител на руското външно министерство заяви, че търговските сателити на Съединените щати и на техните съюзници биха могли да станат легитимни мишени за Русия, ако бъдат включени във войната с Украйна, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия, която през 1957 г. изстреля в Космоса "Спутник-1" - първия спътник, създаден от човека, а през 1961 г. изпрати първия човек в Космоса, разполага със значителни офанзивни космически възможности - като и Съединените щати и Китай. През 2021 г. Русия изстреля противоспътникова ракета, за да унищожи един от собствените си сателити в космоса.

Заместник-директорът на отдела за неразпространение и контрол на оръжията в руското външно министерство Константин Воронцов заяви пред ООН, че Съединените щати и техните съюзници се опитват да използват Космоса, за да наложат господството на Запада. Воронцов, четейки записки, заяви, че използването на западни сателити за подпомагане на военните действия в Украйна е "изключително опасна тенденция".

"Квазигражданската инфраструктура може да бъде легитимна цел за ответен удар", заяви Воронцов пред Първия комитет на ООН, добавяйки, че използването на такива сателити от страна на Запада в подкрепа на Украйна е "провокация".

"Става дума за използването на компоненти от гражданската космическа инфраструктура, включително търговска, от страна на САЩ и техните съюзници във въоръжени конфликти", е цитиран да казва той пред ООН.

Воронцов не спомена конкретни сателитни компании, въпреки че по-рано този месец Илон Мъск заяви, че неговата ракетна компания SpaceX ще продължи да финансира своята интернет услуга Starlink в Украйна.

Войната в Украйна отне живота на десетки хиляди хора, подкопа световното икономическо възстановяване след края на пандемията и предизвика най-сериозната конфронтация със Запада след Карибската криза през 1962 г.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО