Американските власти затегнаха правилата за износ в Русия и няколко други държави. Новите ограничения няма да позволят на руските военни да използват редица американски ИТ разработки, както софтуерни, така и хардуерни.

Промените са свързани с нови правила на Бюрото за промишленост и сигурност (BIS), част от Министерството на търговията на САЩ, които разширяват определението за "военна употреба" на американските продукти. Очакваният ефект е ограничаване на възможностите на руския отбранителен сектор да купува софтуер, технологии и други продукти, разработени в САЩ.

Новите правила налагат ограничения върху покупката на смартфони iPhone, както и върху използването на Windows, независимо от техните версии и поколения. Подобно мнение застъпва международната адвокатска кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman. Експертите смятат, че новите правила ще направят почти невъзможно закупуването на тези стоки за военни потребители.

Процесът на закупуване на чужд хардуер и софтуер за руските военни ще стане много сложен. Промените, въведени от BIS, не се прилагат само за въоръжените сили. Без iPhone и Windows ще останат и различни разузнавателни служби, националната гвардия, полицията и всяка друга организация (и дори частно лице), която по някакъв начин е в състояние да използва продуктите за "военни" цели, предава technews.bg.

Новите ограничения не се отнасят само за Русия - санкциите засягат също Венецуела и Китай, с който САЩ вече няколко години водят търговска война, отбелязва RBC.

Списъкът с продукти, които не могат да бъдат доставени на руските военни съгласно новите правила за BIS, включва освен iPhone и Windows различни лазери и сензори, генератори за атомни електроцентрали, задвижващи системи, цяла гама оборудване за морски кораби и др.