Тим Бърнърс-Лий е създателят на World Wide Web, като именно заради това днес имаме интернет и сайтове в познатият им вид. Според него обаче развитието на глобалната мрежа е поело по грешен път, предава technews.bg.

Един от пионерите на съвременния интернет, Тим Бърнърс-Лий, заговори в понеделник за нуждата от глобален "договор", който да гарантира, че интернет остава "безопасен и достъпен" за всички.

"Всичко се обърка", каза компютърният учен, който през 1989 г. изобрети интернет като платформа, по време на Web Summit - най-голямото технологично събитие в Европа.

"Появиха се фалшиви новини, имаме проблеми с неприкосновеността на личния живот, има хора, които биват профилирани и манипулирани", допълва той.

Подобно на други пионери в технологиите, Бърнърс-Лий вижда интернет като платформа, която трябва да отваря пред хората нови хоризонти. Затова той е разочарован от начина, по който се развива глобалната мрежа.

"Изгубихме контрола над личните данни, сега данните стават оръжия срещу самите нас. Силата на достъпа до новини и информация от цял свят се манипулира от злонамерени актьори", казва Уеб Фондацията на Бърнърс-Лий.

Той очертава необходимостта от нов договор за функционирането на мрежата. "Онлайн тормозът е необуздан, правителствата все повече цензурират онлайн информацията или изключват интернет напълно", добави той, цитиран от phys.org.

64-годишният технологичен пионер иска правителствата, компаниите и гражданите да подпишат "пълен договор" за мрежата до май 2019 г. Това е дата, която се счита за преломна - очаква се тогава за първи път онлайн да са 50% от хората по света.

Френското правителство и интернет гигантите Google и Facebook подкрепят принципите на предложения договор. Сред тях са зачитане на правото на личен живот на хората, както и гаранции, че всеки може да се свърже към интернет.

Двете големи фирми вече имат пряко влияние върху почти три четвърти от целия трафик в интернет, благодарение на огромното количество приложения и услуги, които предлагат - такива като YouTube, WhatsApp и Instagram.

"Това е призив за доброволна ангажираност - за тези, които искат да бъдат част от решението, независимо дали са част от проблема или не", коментира политическият директор на фондацията Ненна Нваканма.