Експерти от ERNW са открили нова уязвимост в Android и по-конкретно в начина на работа на платформата с Bluetooth. Оказва се, че чрез пролуката хакери могат да изпращат вируси на телефоните в обсег, съобщава Engadget.

Проблемът засяга Android 8 Oreo и Android 9 Pie. Възможно е да са засегнати и по-стари версии, но те все още не са били тествани. Със сигурност не засяга Android 10, който не страда от този проблем, казват от ERWN.

Google вече е пуснала ъпдейт в ежемесечния бюлетин за Android. Проблемът е, че не всички производители ще изпратят месечния бюлетин, особено до по-старите устройства. Изискването на Google е ъпдейти в рамките на две години, но то е въведено от 2019 г., преди това беше 18 месеца.

Затова по-старите телефони най-верятно няма да получат ъпдейт срещу уязвимостта, която е кръстена BlueFrag. Все пак, хакерът трябва да е в обсег на Bluetooth предавателя на телефона, за да се възползва. Така че рисковете са малки, но ги има, особено като се има предвид, че потребителят няма да види никаква индикация или промяна в устройството, че нещо се случва.