Възползвайки се от паниката, предизвикана от разпространението на Covid-19 в почти цял свят, редица недобронамерени потребители използват всевъзможни начини за измама или продажба на изключително завишени цени на предпазни продукти като маски или дезинфектанти за ръце.

В резултат на това някои от най-големите интернет компании обединиха усилията си в налагането на някакъв ред и предотвратяването на измами. Големите онлайн магазини бяха първи, забранявайки изобщо продажбата на предпазни средства, а социалните мрежи започнаха да свалят реклами на въпросните продукти, зад които в повечето случаи стои измама.

Ситуацията вече е овладяна до някаква степен, но в продължение на борбата с подвеждаща информация и заблуждаващи оферти за Covid-19 някои регистратори на домейни като Namecheap започнаха да отказват регистриране на домейни, съдържащи тази дума. По този начин те ще се опитат да редуцират създаването на фалшиви сайтове.

От регистраторите на домейни смятат, че когато потребител види домейн с Covid 19 в името му - той подхожда с много повече доверие и това може да е проблем. Призивите на всички са да се информираме от доказали се вече сайтове като този на Световната здравна организация или национални медии, в които информацията внимателно се проверява.