Разработчикът на популярното приложение за кратки видеа TikTok реши да съди администрацията на Доналд Тръмп в отговор на забраната на дейността на компанията в САЩ, съобщи Gizchina, цитирана от technews.bg.

Новината идва от източник, запознат със съставянето на съдебния иск, на когото се позовава медийната организация NPR. Твърди се, че TikTok ще заведе федерално дело срещу администрацията на Тръмп още във вторник, 11 август.

Според източника, делото на TikTok срещу Тръмп ще бъде заведено в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Калифорния, защото именно там се намира американската централа на TikTok.

Заповедта за забрана на TikTok В САЩ, подписана от президента Доналд Тръмп, e определена в съдебния иск като неконституционна, защото не позволява на компанията да реагира.

TikTok също така счита за неоснователно позоваването от страна на президентската админстрация на "националната сигурност". Според ищеца, TikTok не застрашава по никакъв начин сигурността на САЩ.

На 6 август Доналд Тръмп подписа "Заповед за противодействие на заплахата от TikTok", която предписва блокиране на всички транзакции с китайската компания ByteDance, разработчик на TikTok.

Президентският указ забранява и китайското приложение WeChat. Това решение, според анализатори, може да доведе до рекорден спад в продажбите на смартфони iPhone в Китай, където WeChat се използва масово за различни услуги.

Белият дом все още не е коментирал появилите се информации, че TikTok ще съди администрацията на президента.