Човечеството е създадено от... вируси

stat 10:50  |  11 февруари 2018 | Технологии | Наука / Редактор: Стоян Гогов
Вирусите са помогнали в изграждането на човешката ДНК Вирусите са помогнали в изграждането на човешката ДНК
Сн.: УouTube

Учени от университета на Айова са открили ново семейство от гигантските вируси Marseilleviridae, което съдържа гените, притежавани от еукариотни организми.
Учените предполагат, че инфекциозните агенти са допринесли за появата на хистони - белтъци, които участват в опаковането на ДНК и регулират активността на гените, в клетките. Това защитило жизненоважна генетична информация и в резултат се появили многоклетъчни, сред които и човекът, съобщава Лента, цитирана от БТА.

Прокариотите не притежават определени хистони, обозначени като Н2А, Н2В, Н3 и Н4. Тези съединения се срещат в клетките на еукариотни организми и участват в образуването на нуклеозоми - частици, около които се увива ДНК. У вирусите хистоните обаче образували белтъци, съставени от две по-прости молекули.

Учените предполагат, че Marseilleviridae може да са източник на гени, които кодират хистони за много други организми. Според учените най-вероятен е следният сценарий - вируси заразили протоеукариотни организми, разменили с тях генетичен материал и от него се получили хистонни гени. Впоследствие Marseilleviridae заразили други клетки, като разпространили в тях заимстваната по-рано ДНК.

Резултатите от изследването са качени на сайта Phys.org.Последно в Наука