Сега времето в страната се контролира от три атомни цезиеви часовника, които са в Българския институт по метрология в лабораторията по време и честота. Това каза за БТА Цветанка Александрова, началник на Лаборатория "Измерване на време и честота" към института.
Часовниците предават информацията за времето към БНР. Точността на националния ни сигнал за време е от една до 5 милисекунди - плюс или минус, а при разпространението му в страната се спазва точност под 50 милисекунди. С трите си часовника България е наравно с над 60 държави по света, които притежават общо 250 атомни часовника, и участва във формирането на алгоритъма на времето.
С внедряването на тайм-сървър от интернет ще може по всяко време гражданите безплатно да си сверят часовниците с времето, което отчитат атомните уреди. Тези, които искат да получат най-прецизни данни за движението на секундите и минутите, се предвижда да ги получават срещу определена такса.
Достъпът до точно време чрез интернет е възможен в повечето европейски държави. За да стане и в България достъпна тази възможност, е необходимо да се извърши още организационна и нормативна работа, с която се занимават експерти от Института по метрология. Сумата, която е необходима за покупка на тайм-сървъра (уред за кодиране на скалата за време) е по-малко от 20 000 лева. Ефектите от внедряването му обаче ще се отразят върху почти всички сфери от обществения живот, смятат учените от института.
Например банките, които работят в страната, биха предпочели да сверяват своите сървъри чрез национален, а не чрез такъв, който е извън България, защото това би скъсило времето, за което сигналът пристига до тях. Работещите в АЕЦ "Козлодуй", където се използват рубидиеви и кварцови генератори на време и честота, ще си спестят идване до София за задължителното им калибриране и ще го правят по интернет. Виртуалната услуга ще облекчи работата и на Ръководство "Въздушно движение".
Държавните железници, които засега не държат толкова на точността на времето и използват локални часовници, също могат да подобрят точността си, казаха от института.
Лабораторията по време и честота едва от тази година вече има необходимите три атомни часовника. Последните два работят от тази година и са осигурени по проект, финансиран по линия на програма ФАР, а първият часовник е в института от 1999 г. Той заменя атомния часовник от 1990 г., който сега е сред експонатите в техническия музей в София.
Трите часовника не са лукс, а са нужни, за да може непрекъснато да се сверява дали времето изостава или избързва, въпреки че производителите на сърцевината на часовниците дават гаранция, според която, ако цезиевите тръби имаха достатъчно дълъг живот, то часовниците биха могли да се отклонят с 1 секунда за 300 000 години. Корекциите в международната координирана атомната скала UTC се извършват, за да се изпълни изискването UTC <+- 0,9 секунди от астрономическата международна скала UT, каза Цветанка Александрова. Тези корекции се въвеждат заради външни причини като въртене за земята, промяна на полюсите и други.
Трите часовника се поддържат от енергийна система с тристепенна защита. Последната степен на резервното захранване с ток може да гарантира десет часа работа на атомните часовници, ако в цялата страна спре подаването на електричество. Учените от института се радват, че досега не се е налагало да се използват защитните системи, защото ако спрат атомните часовници, цялата времева скала се губи, което означава, че отброяването и формирането на националните скали трябва да започне отново.