Коментари - И Уорлик свалял нелегално от интернет | IT.dir.bg
назад

И Уорлик свалял нелегално от интернет

Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик призна, че е нарушавал закона като свалял от интернет. Той участва в конференция "Стимулиране на бизнеса в дигитална среда", предаде репортер на БГНЕС.

Обратно в новината

Коментари - И Уорлик свалял нелегално от интернет | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В действителност тези сайтове представляват сами по себе си кражба от творци като Мария Илиева, като други творци, много успешни български филми като ТИЛТ, Love.net. Влизаш в интернет и свободно си сваляш един такъв прекрасен филм. Това е същото като да влезеш в един бижутериен магазин, да си свиеш някое бижу, да си го сложиш в джоба. Това е същото! OMG! Към Уорлик: А ти колко си прост, братле... И ти, и такива като теб, дето хранят некадърни организации като бившata ДАИТС и понастоящем ЕСМИС имате техническа грамотност колкото родопски овчар...

стига си обиждал родопските овчари!

ха-ха, Маро не си моя таргет. И оная кранта Армутлиева ли беше, да не си купила един билет поне, а раздава "покани" за цялата рода !

Туй за бижутата е голяма изцепка. Става дума за нещо което се копира, не за нещо, което се взима. Което е ясно и на слепите е че законите за авторските права, приети по времето, когато копирането е струвало колкото или повече от оригинала, а сега струва хилядни от цента са архаични и не работят. Също така е ясно че при такъв масов достъп не може да се иска същата цена както в магазина, защото в магазина се включват заплати, помещение, щандове и пр. а при интернет това го няма. Цената трабва да е подобна на тази, която се плаща за слушател на радиото или телевизията -- около 20 лева на година. Ако се слушат на ден средно по 3 песни това ще е около 0.02 лева за песен, т.е. около цент за песен. Ето тази цена може би ще се плаща от всички и проблема ще изчезне. Изпънителя -- ще има при 1000 слушатели на ден около 20 лева. На запад -- около 40-50 евро. Това си е нормална заплата! Кой изпълнител няма да е съгласен? Та повечето дават 2 концерта седнично за по 100 евро. Известните песни достигат до 100 млн. прослушвания само на един вариант в youtube. Това са милиони.

на всяко бию има прице .... а всяко мовие в интернет е фрее ... разликата е много голяма. щом си плащаш за нета, можеш да гледаш каквото си искаш .... ако не, нека му слоят цена :) *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

"същото като да влезеш в един бижутериен магазин, да си свиеш някое бижу" - гтлупак, не е същото, защото този филм е правен и сниман на обществени места, защото и техниката, с която е сниман е платена от нас - данъкоплатците, защото и където е обработен в Бояна е било държавно !

Било ама вече не е

Ама как лъжат само. Как е било същото като да откраднеш бижу, след като бижуто се маха от витринта и ти попада в джоба, докато филма като си го копираш си остава на оригиналното място. Разбирам да се открадне камион с дискове, както откраднаха cod mw3, ама да се правят аналогии с физически кражби е смешно.

link Съдът на ЕС приема забраната за размяна на музика и филми чрез торент сайтове за ограничаване на основни човешки права.

тоя освен наркоман и хакер се оказа.

Изплюй камъчето Джейми, кажи си дали си бил трезвен пират. Сега ако чуе посланика на фонтаните в Плевен, ще каже , че си бил напушен, надрусан и както винаги тъп докато си пиратсвал в българското интернет пространтсво от щатски компютър. Като си признаеш за малкия грях, големия не ти се опрощава, това да не ти нашенския съд. Не пращай на Волен и на Румен заплашителни писма под чужд ник, от ДАНС сигурно те подслушват и ще кажат на руския посланик.

Не е същото. Едно е да крадеш бижуто от магазина. Друго е някой да ограби бижутерския магазин, да нареди стоката на тротоара за да може всеки да си вземе и ти да се наведеш да прибереш нещо - никой не ти забранява, просто знаеш че е крадено. Това е аналогията с торентите. Разбирам хората да хакват или заобикалят по друг начин защитата на авторски сайтове и да теглят съдържание без да имат право.

ММ, аналогията ти е безкрайно неподходяща. Виж дефиницията за интелектуална кражба. Филмите и съдържанието в торентите никой не се опитва да ги продаде нито да ги представи като свои произведения нито да ги иползва като част от свое произведение без позволението на автора. Странно защо едно време преписът на една книга се е смятал за свято дело, а хората занимаващи се с това са били на особена почит. Този който пали свещ от моята свещ не ми краде светлината.

Аналогията с бижутерския магазин също е толкова неподходяща - не мислиш ли?

На Уорлик му е простено, той е не много умен при това и американски дипломат... Но тия творци защо ли не признаят че истинското изкуство е на улицата или на концерна, при това не на плейбек. Технологиите им дойдоха добре на тия "творци" когато им мултиплицираха печалбите, но са лоши когато същите тия технологии облегчат и копирането - всяко нещо си има две страни. Искат да изпеят две три песнички и да се напечелят че и за внуците им да има, ама така не става. Трябва работа и среща с феновете наживо, а не copy-paste!

Уорлик гениалното интергалактическо творчество на Марчето Илиева ли е свалял в нарушение на закона?

Абе тия не разбраха ли че свалянето на торенти е все едно си пуснал реклама в нета - не ти носи мигновена печалба, но те позиционира. Иначе как щеше да се наложи Майкрософт с Windows по 1 работна заплата и Office s една годишна заплата? Или дали същата тази Мария Илиева щеше да пее за по 3-4 бона по кръчмите, ако не я даваха по телевизиите и не я смучиха (и) по Интернет? Вместо да реват, да се молят да не стане така че торентите да почнат да им искат пари за да бъдат в листите им. Аре стига простотии - Майкрософт най-крадената пък най-богатата компания. Мария Илиева и тя "обезчестена" в Интернет че й били крадяли супер песните, ама си купи последен модел BMW. Дай боже всеки му така да го "крадат".

Купила си последен модел BMW - чудо голямо. А ако не й крадяха песните, презокеански кораб щеше да си купи. И после щяха да го сложат при нея в пирамидата й. Например ...

Ако не и крадяха песните никой нямаше да я знае и никой нямаше да и купува дисковете, освен тези които са я слушали на концерт. Виж колко песни "официален клип" има w youtube, клипове, дето ги пускат самита групи. За реклама, защото иначе са гола вода.

да не забравяме да споменем и всички фолк-"фурии" които толкова са обеднели от "кражбите", че минимума който кара е някоя S-класа. Наистина да гледат на интернет торентите като на безплатно рекламно пространство, което да се молят да бъде все така безплатно. А познавайки Мария Илиева, тя отдругаде си изкарва парите - нея да не я мислим че е от cd-та и милата някаква я ограбваме (вярно кара 7мa серия ново BMW - има я щракната и в нета с Любо от Те, едно от бившите й гаджета). А се е изтъпанила там по-скоро да я щракнат с Уорлик, понеже като ходи да пее пo клубовете, заради такива PR-акции ще иска по 5бона, а не по 200лв като едно време и няма да може да си пише че се обличала за концертите със специално ушити за нея одежди от лондонски майстори. Писнало ми е от тикви които реват, че са обеднели от някакви химерични кражби, а всъщност си развяват задниците по екскурзии на екзотични места, карат яки коли, ядат в скъпи ресторанти всяка вечер радват нощите на тлъсти "бизнесмени"-спонсори и то само заради PR-a идващ и от така мразените от тях торенти.

Баси е, и аз искам последно БМВ

Да, а също бих се радвал да очистят Интернет от всякакви гадости, а например да махнат всякаква "интелектуална" собственост на Графа и сие агресивно натрапени български продукции.

Някой сваля от интернет "творчеството" на Мария Илиева??! Хахахахаха.

Сравнението да вземеш бижу и да свалиш песен от торент е глупаво.Ако си купя бижуто, после имам право да си го продам на когот искам дори и на по-висока цена, интелектуалната собственост е странно животно, не можеш да го препродадеш после или не дай си боже да го дадеш на приятел да го копира.

Проблемацията е сложна. Но не е, както казва посланика, че е сравнимо с кражба от магазин. По-скоро е влизаш в магазина и правиш снимка на бижуто. Оригиналът си остава. Вече времената са такива - информационни и реалностите са такива, че информацията ще е все по общодостъпна.

Мисля, че неговата аналогия с кражбата от бижутерски магазин е леко преувеличена. Живота в никакъв случай не е нито сив или бял и тази наивна аналогия с кражба в бижутерски магазин, силно ме издразни. Благодарение на пиратството много продукти са се наложили на пазара, като пример Windows, в България има много домашни потребители които не плащат за него, да но като отидеш на работа, навсякъде се ползва, защо ли? Защото потребителите са свикнали с него. Певците могат да спечелят от пиратството като наложат своите песни, които в противен случай може би никога няма да бъдат чути и после вземат пари от концерти книги или сувенири.

Аз съм напълно съгласен творчеството на Мария Илиева и други "звезди" като нея да бъде изтрито завинаги от всякакви торент сайтове. Още повече не мисля, че има толкова безвкусни хора, които да сийдват подобен боклук...

Евтината алтернатива е нещо чудесно, не виждам, кой ще може да предложи обема съдържание и скоростта на появяване на материалите в торентите. Официалните вносители ще се оплакват, че едва ли ще има повече от 200 човека дето се интересуват от техния продукт и те не могат да го пуснат за 1 лев. Хората са всеядни и качеството не е нещо в приоритетите им като цяло. Пък за това дали е легално или не им съвсем през оная работа. Това за нямането на пари сме го чували. Оправданието е тъпо. Не е задължително да гледаш или да слушаш музика. С една дума компаниите се страхуват да не се минат като го пуснат евтино, а хората се страхуват да не се минат като си го купят, ако могат да го свият. Едните си заслужават другите. :)