Коментари - Частната ракета ”Антарес” напусна Земята | IT.dir.bg
назад

Частната ракета ”Антарес” напусна Земята

Първото пробно изстрелване на ракетата на "Антарес", предназначена за доставка на товари на Международната космическа станция (МКС), бе извършено в САЩ, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Частната ракета ”Антарес” напусна Земята | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

и къде на маината си е отишла?

Oт толкоз плюене по руснаците, как па никой не припомня колко милиарда загубиха американците покрай двете космически совалки (по няколко милиарда всяка) и как точно американците водят убедително по отношение на загинали ХОРА в космоса. Руснаците имат 4-ма. И то в най-първите фази на космическите изследвания, когато би трябвало да има най-големи рискове. А последните американци кога загинаха? Преди 10 години. Когато излитането на совалка стана едва ли не рутинно. Нека незнаещите какво да отговорят, почнат с плюенето и минусите.

Ако слушаш руснаците, те не само, че нямат произшествия но и няколко родени хора при изстрелванията имат. Айде стига. Това че при комунизма парите не бяха нищо реално, не означава че всички ресури на русия не бяха впрегнати във впк и ракетостроенето. Реалността може да се види ясно, когато сравниш как живееха рунаците и как западния свят!

Това, че ти знаеш за 4-ма загинали, съвсем не означава, че наистина са само толкова. Както се шегувахме навремето в казармата (ако знаеш какво е това), в руската армия животът на отделния войник се цени мааааааааалко по-малко от резервната гума на ротната ГАЗ-ка... ;) В това отношение не виждам да са мръднали и на милиметър последните 20-30 години. Сам си прави изводите.

Да ви попитам, ама без русофилски пристрастия, ако може: Според вас по принцип, кой е по-добрият вариант - кораб/превозно средство за еднократно ползване или за многократно?

james

Проблемът не е как да изстреляш нещото, проблемът е как да го прибереш. Ракетата е еднократен консуматив. При нея прибираш обратно само спускаемия модул с хората, покритието изгаря при спускането и за следващия път се прави ново. При совалката хвърляш само първата степен, всичко останало се връща на земята. Тук големия кошмар е покритието - това са керамични плочи, които на теория издържат многократни излитания/кацания, но на практика са изключително крехки, пък и могат и да се отлепят. Въпросните плочи се монтират (поне в американския вариант) на ръка, това е изключително скъп и трудоемък процес, оказа се, че след всеки полет трябва да бъдат проверявани една по една и все пак не е ясно дали някоя няма да се отлепи или счупи при излитането или по време на полета. Достатъчен е дефект само при една плоча и совалката дава фира при спускането. На фона на това, руския метод с горящото покритие е стотици пъти по-евтин, и много по-сигурен - евентуална пукнатина се замозапълва при горенето в атмосферата. В крайна сметка, грижите с керамичното покритие на совалката доведоха до това, че разходите за полет са съизмерими при двете системи, а нивото на сигурност решително е в полза на еднократните системи. На въпроса "защо не разкарат проклетата керамика и не покрият совалката с руско горящо покритие" отговорът е следния: защото няма как да запазиш летателните качества - спускаения апарат пада като паве, а совалката трябва да планира - това няма как да стане ако е покрита с дебел слой от нещо като твъдра пяна. Това, разбира се е при сегашното ниво на технологично развитие, възможно е в бъдеще проблемите с керамиката да бъдат разрешени и совалката наистина да стане основно средство в космическите полети.

Аз не попитах за технически обяснения, с които повечето хора са наясно в общи линии. Попитах друго нещо.

В Щатите частни компании вече изстрелват ракети и подготвят кораби за космически разходки. Българските русофили още се надуват с това, че Русия, генерирайки целия потенциал на държавата, още изстрелва балистични ракети с тенекиени гюлета в тях...

Промит мозък ли си, а? Много си глъм, че не знаеш с чии кораби ходят американците до МКС в момента?!?! P.S. За по-глъмавите ... въпросът ми беше риторичен де!!!

Приемам обидите като изблик на безпомощна, беззъба злоба :)) Просто НАСА използва ракети на Русия и на частни американски компании, докато приключи с новите си апарати, предназначени за дълги полети ;) п.п. Ако ти на скоро си открил чудото на реторичния въпрос, можеш да бъдеш сигурен, че мнозинството от хората отдавна са запознати с тази литературна форма.

Ти по-добре намери информация какви са двигателите на първа степен на "Антарес" и изобщо къде е произведена по-голямата част от първата степен. От българското Уики "Тъй като Orbital Sciences нямат голям опит с течногоривни ракети, по време на разработката си сътрудничат с..." Чети, чети. По полезно е от плюенето!

Никого не съм плюл. Изглежда ти така, защото си болен русофил ;) Не мисля, че е много логично да говориш като победител или нещо от сорта, при положение че щатите са толкова пред русия в космологията и астрофизиката в момента. А ти дори не си и руснак, нали? Русия си остана на ниво изстрелване на ракети. Не забравяй, че в момента 3 американски роувера проучват Марс, а руския допотопен апарат не можа да излезе в открития космос. Да не говорим, че те още не са стъпвали на чуждо тяло.

В момента на Земята НЯМА по-голям носител от руската Енергия. Въобще, руснаците са много добри в изработването на носители. Причината е проста - имат най-дългия опит на света и най-много изработени и изстреляни ракети. Елементарен икономикс, крива на учене и т.н. Най-мощните и най-евтините ракети-носители са руски. Факт.

Освежаващо е, че русофилите най-накрая започнаха да четат икономикс... Точно в този случай обаче принципите на свободната икономика не са особено добре застъпени. Все пак ракетостроенето е държавно начинание.

"Тъпите" руснаци в началото на космическата ера, изчислиха че по евтино ще бъде усвояването на космоса да започне не с кораби за многократна употреба, а с ракети за еднократна употреба. Е янките най- накрая стигнаха до тоя извод. Но навремето в Русия нямаше олигарси, НПО-та и петата колона беше натикана в миша дупка.

Имат доста ограничен капацитет на полезния товар. Не мисля, че може да излети с фидоса

това ми прилича на преработена балистична ракета с голям обсег. колко тона може да качи туй чудо до мкс.

70 години след като руснаците изстреляха първия изкуствен спътник. Голям "частен" успех, няма що!

а можеше вместо симулатор на маса да бъде наша Фидоса

Нищо не разбираш от физика. Тя трябва да стои на Земята за баланс, щото иначе Земята ще литне в другата посока.

Ахмед Доган

Ша са кибичне демек, а? ;)