Коментари - Прахът на Луната ще пречи на бъдещите луноходи | IT.dir.bg
назад

Прахът на Луната ще пречи на бъдещите луноходи

Британски астрономи са анализирали опита на съветските луноходи и на американските роувъри LRV и са стигнали до извода, че продължителната работа на подобни апарати на Луната ще е почти невъзможна заради натрупания прах.

Обратно в новината

Коментари - Прахът на Луната ще пречи на бъдещите луноходи | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е поредната медийна пушилка... Никой не може да каже (освен някоя врачка де), какви ще са луноходите в бъдеще! 100% няма да са такива, както сега! И от там - ЗАЩО НИ Е ТАКАВА "НОВИНА"? Заради думичката "роувър" ли ще е?

Преди 2 месеца излезе новина, че космическата радиация е огромен проблем за човешките полети из космоса, 1 месец по-късно излезе новина, че учени от не знам си къде си разработват специален електромагнитен щит който предпазва от тази радиация. Сега лунния прах бил голям проблем ... до 10 години когато се очаква второто "първо" кацане на Луната със сигурност ще му намерят цаката.

Глупости, лунният прах е безценен той съдържа изотопа хелий-3. Както сега се трепят за петрол така и след 40-50 г. ще има вероятно война за луната. Дано само не я разцепят, както във филма "Машината на времето"

МНОГО ШОКИРАЩО!!! Дали да не отида на един протест?

Единственото опасно въздействие на лунния прах е неговото силно абразивно свойство и финият размер на частиците. Ако механичните възли на машините се изолират добре, не виждам причина за повече притеснения. Тези приказки за облаци и т.н., явно ги е мъдрил някой "лунатик".

Еиий, не вярвах, че простотията ходи и по английските "учени" или по нашите "журналя". Първо до 2050г. ни е "забранено" да ходиме на Луната. Второ - лошото че поради липсата на атмосфера частиците на прахът биха се задържали много повече и много здраво върху използваните машини.

Я поясни кой и защо ни е забранил?

"Сивите човечета" - са ни помолили да не се качваме там. След 2050 щели да се изметат от Луната. Да си си задавал въпроса - защо има орбитални станции, а никой не прави такива на Луната.

Малко встрани от темата: само на мен ли ми изглежда странно, че последно време ежедневно получаваме новини от типа "БРИТАНСКИ УЧЕНИ ТОВА ИЛИ ОНОВА..." Наистина ли са се активирали или е някакъв вид медийна атака, която има отзвук и тук?

По-скоро от дира са почнали по-усърдно да преписват от английски сайтове и затова все английски учени им се моткат из главите

Ако се вярва на кадрите от НАСА, където астронавтите подскачаха по повърхността на луната, наистина се виждат облаци прах, но той почти веднага се "утаява" обратно на повърхността, за секунда-две най-много. Ако изследването, посочено в материала е вярно, то би трябвало тази пушилка да обгърне краката на астронавтите за много дълго време. На пръв поглед се оказва, че поне едно от нещата е фалшиво - или филмът, или изследването. Всеки сам да си избере кое.

Това е при положение , че кадрите показват астронавт на Луната, разбира се!

Интересно и безполезно проучване са направили. Ако не ме лъже паметта :),астронавтите от мисиите Аполо си "бръмчаха" с роувърите по лунната повърхност и облаци прах и пясък не видях :)

В статията се говори за продължително ползване на един и същи апарат продължително време, а не за няколко часа..

Прав сте, колега, продължителността може да окаже влияние. Но пък от друга страна, щом са луноходи, ако се вдигне много прах около тях, просто се преместват няколко метра встрани. Понеже няма въздух, това движение няма да увлече праховия облак със себе си.

Това са глупости. На Луната има вакуум, а от физиката знаем че във вакуум всяко едно тяло независимо от относителното му тегло при свободно падане ще има идно и също ускорение и скорост. Т.е и перце и оловно топче ще паднат с една и съща скорост и време. Следователно независимо от 6 пъти по-ниското притегляне на Луната праха би трябвало да се сляга дори по-бързо отколкото на Земята.

Браво, един разумен коментар. Жалко, че не може да се каже същото за статията.

Добре колега. Важното е, че тези "учени" са направили модел. А това, че на Луната няма атмосфера тях малко ги брига. Важно е какво дава модела. А и пари взимат за тая работа.

Ами преди луноходите да пратят леля Гичка да замете малко!

Айде бе! Не мога да повярвам, че няма нито един коменар под тази новина. Само за протестите пише новини и коментарите са безумен брой - хиляди! Едва ли някой ги чете. Просто народа масово е луднал, превъртял... Никой ли няма да коментира за луноходите, толкова е интересно!

Не е за коментиране, щото няма почти нищо вярно. Тези "учени" да се самонакажат с връщане на поне 3 заплати!