Коментари - Постигнат е пробив в термоядрения синтез | IT.dir.bg
назад

Постигнат е пробив в термоядрения синтез

Германски учени са постигнали пробив в термоядрения синтез - стъпка напред към производството на чиста, евтина енергия.

Обратно в новината

Коментари - Постигнат е пробив в термоядрения синтез | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо ли под новини за постигнат прогрес в някоя сфера на науката се изсипват хейтърски(тролски)коментари?!

The boxer

И колко да е чист, като се отделят неутрони и хелиеви ядра (алфа частици)? Дамм.. Гений до гения мила моя майнольо.

Чистотата на ядрата е пряко свързана с местоположението им на земната повърхност Ако са в Европа, Америка или Япония, то това са едни демократични и чисти като сълза хелиеви едра. Ако са в тайгата, то това са едни подозрителни ядра. Ако са на корейският полуостров, то със сугирност, са едни особено опасни хелиеви ядра.

Ти ако вярваш на всичките тези сайтове, дето ги четеш... Според мен, те съществуват само, за да дезинформират и отклоняват мисленето в правилната задънена улица. Ако бяха верни, нямаше да ги има. Че има действащи разработки, има. Но няма да ги видим, докогато .... ги видим. Трябва да се случи нещо изключително, за да се случи. . Цитат "Стига Бе ( нерегистриран ) 13.12.2015 20:23 Абе кои заблуждавате с тези куци новини. Източниците на супер зелена и супер евтина енергия които ни трябват са открити отдавна. Стдения ядрен синтез също. Добивът на енергия от ТОРиум също. Супер ефективните соларно-етерни панели работещи 10х и нагоре ефективно спрямо сегашните както в облачно така и в тъмно време си ги има и сега. Тесла студеното електричество и извличането му от Етера както и разпространението му без кабели също са налични от десетки години. Квантовият синтез е наличен и даже е открит от българин. Да не говорим за мотор-генератори базирани само на постоянни магнити или за системи за свръх ефективно резонансно деструкториране на вода както и за уникалният разновидност на този процес наречена Браунов газ на наш физик работещ в Австралия и т.н. Хора ограмотяваите се за да не бъдете баламосвани с новини които Ви промиват да си мислите, че уж тепърва трябвало да се открие нещото. Шиб*ните масони и петролните им лобита крият и подтискат всяка измислена вече и реално можеща да достави енегриина зелена независимост на хората."

Гооооолем пробиФФ , не'а що ! В бюджетЯ ! Скапаняци мещастни .

Ядреният синтез ще е научна фантастика поне още 50 години. От 1960г обаче съществуват реакторите на Торий, които освен, че са безопасни могат и да използват хилядите тонове отработено ядрено гориво, които сега държим закопани в земята. Торият освен това е много по-широко разпространен от урана, а реакторите могат да бъдат много по малки и ефтини.

eVtin

Поправките на български като ги правиш, да са на кирилица ! На латаница си е чисто неуважение към родния български език.

не е разделянето на атома, а сливнето на атоми

"Сливнето" на атомите или сливовата на Бай Ставри!?

Германия се отказа от ядрената енергия. Забранява двг от 2050 година. Защо ли защо ли?

Уж бе от 2023 година доколкото си спомням преди. Сега сигурно им се е сторило малко. И ние може да кажем, че го забраняваме след 2 века. ;)

Тя от доста време се "отказва"...

d- 1967G.r FILO FANSUORT

.....аз пък разработвам в африканска лаборатория в гр. Окахао метод, който ще повиши влиянието на слъчевото затъмнение върху мирогледа на овцете.....

Чета коментарите вече втори ден и не знам да плача ли или да се смея. Дори коментиращите, които защитават науката, имат напълно погрешна представа. Накратко: основната разлика между токамак и стеларатор е дали в плазмата протича ток. При токамаците тече, а при стелараторите не. Този ток (при токамаците) е огромен (от порядъка на МА) и създава магнитно поле, което се наслагва с външното магнитно поле. Резултатното магнитно поле е сложно, но външното (без плазма) е сравнително просто. При стелараторите ток не протича и съответно сложното магнитно поле трябва да се създава само от външните намотки, което и прави устройството им толкова сложно. Липсата на ток през плазмата е основното преимущество, но и основният недостатък на стелараторите. Преимущество, защото протичащият ток при токамаците води до редица неустойчивости в плазмата, които препятстват продължителното й удържане. Недостатък, защото изисква сложна конфигурация на магнитното поле и защото този ток е основният източник на нагряване на плазмата при токамаците. При стелараторите високата температура трябва да се постигне изключително чрез системи за нагрев, които при токамаците имат само второстепенна роля. Идеята на германският стеларатор е да покаже на световната научна общност, че концепта стеларатор не трябва да се пренебрегва изцяло за сметка на концепта токамак. По същия начин в САЩ и Япония се опитват да покажат, че инерционното удържане също може да е работеща алтернатива.

kontzeptzia

Цанко

Не съм 100% сигурен, че в този контекст думата концепция е по на място от концепт. Но може и така да е.

Абе кои заблуждавате с тези куци новини. Източниците на супер зелена и супер евтина енергия които ни трябват са открити отдавна. Стдения ядрен синтез също. Добивът на енергия от ТОРиум също. Супер ефективните соларно-етерни панели работещи 10х и нагоре ефективно спрямо сегашните както в облачно така и в тъмно време си ги има и сега. Тесла студеното електричество и извличането му от Етера както и разпространението му без кабели също са налични от десетки години. Квантовият синтез е наличен и даже е открит от българин. Да не говорим за мотор-генератори базирани само на постоянни магнити или за системи за свръх ефективно резонансно деструкториране на вода както и за уникалният разновидност на този процес наречена Браунов газ на наш физик работещ в Австралия и т.н. Хора ограмотяваите се за да не бъдете баламосвани с новини които Ви промиват да си мислите, че уж тепърва трябвало да се открие нещото. Шиб*ните масони и петролните им лобита крият и подтискат всяка измислена вече и реално можеща да достави енегриина зелена независимост на хората.

Еи келеш какво си се разбръмчал. Да не искаш да събудиш овцет! Ние се потим от поне век да им пеем приспивни песни през купените от нас медии и продали ни се научни авторитети, а другите изнудваме за да набиваме в тиквите им невъзможността да имат евтинка и зелена енергия, за неотложността от повишаването на цените, и за обещаващите ама,но не чак толкова експерименти по откриването на алтернативи, и за тези успивки харичим купища кухи долари,а Овцете както виждаш си спят спокоино докато ние ги стрижем до кокъл.

няма пък. Еи сега ще кажа на всички за генератора на Капандзе, за Този на Вимшусти базираната на него Тестатика, за инж. Маринов, за Юл Браун и двигателите захранвани с Брауновия газ, за етерните екстрактори на Тесла в базата на които седи Тесла бубината, ще изпортя и за двигателите захранвани от свръх ефективната резонансна електролиза на Stanley Meyer, за студеното електричество на Тесла, за оргонната клетка за захранване на двигатели с вътрешно горене "Joe Cell", за десетките разновидности на двигатели захранвани и базирани само на постоянни магнити свързани в няколко тактни системи с отрицателно магнитно съпротивление, за отворени елетрически и електронни системи, с за студения ядрен синтез у дома базиран на плазмен процес и малко тежка вода или 1гр. радии, за конспирацията около свръх ефективните уреди и двигатели като двигателите с външно горене, като електрониката с отворен дипол, електростатичните двигатели, торсионните двигатели, и ред други.

СЕГ=SEG=Сърл Ефект генератор+свободната енергия и антигравитацията в аванс. Като стана дума за супер генератор + гравитация да добавя и бащицата на тези технология Виктор Шубергер. И на двата модела генератори са строени напълно функционални летящи дискове по времето на ВСВ(Шаубергер) и в по-близките времена (проф. Джон Сърл). А най-якото е, че инфото за тях е вече достъпно и за овце с мозък.

Мисля, че тук само ти си се разбираш. Троловете тук една крушка немогат да завъртят, а аз минавам случайно и порових за нещата за които пишеш. Виждам, че си информиран и не говориш глупости, но БГ субектите масово разбират само от сопа и да им бръкнеш дълбоко в джоба с коректна политическа, разбирай мутренска усмивка. Аз съм завършил електроника и определено ми стана интересно как съм пропуснал такива разработки. Явно теб не са те промивали в университет за да си стигнал до тази информация.

Значи така като ви чета, оставам с впечатление, че се осветявате, отоплявате и карате колите си безплатно или почти безплатно. Та отговорете ми, ама честно - Колко плащате на месец за осветление, отопление и транспорт?

Ами кажи, кой само ще върти педалите, щото май нищо не знаеш!

Докато пътеводна звезда на човечеството са парите, призводството на боклук се увеличава. Представете си какво количество боклук ще се произвежда с "безплатната евтина и чиста" енергия.

Ми то даже има международен проект ИТЕР. Във Франция сума ти години строят истински термоядрен реактор. Но все не достигат пари, и напоследък пак го отложиха за след 2020. Ако в термоядрената енергетика беше инвестирано само 3% от набутаното в соларки, досега да имаме практически беплатен ток и съвсем чист. Само че няма далавера от това. Виж да се търгува с квоти за СО2 и да се обира народа с перки и соларки си е далаверка.

Да видим колко време ще го отлагат. Фосилната индустрия няма да разреши скоро.

"Германски учени са постигнали пробив в термоядрения синтез - стъпка напред към производството на чиста, евтина енергия." ВЕИ не беше ли също "чиста и евтина енергия"? Ама накрая се оказа най-скъпата енергия и не чак толкова чиста.

Какви ли не глупости няма да лансират, само и само да държат човечеството в палите на петролните лекета. От началото още на 20ти век Тесла е изобретил и чиста енергия, и безжичното предаване, след него през целия 20ти век е пълно с други учени, които правят същото, но и тяхното финансиране е спирано, лабораториите им - разрушавани, самите те - преследвани и избивани. И всичко заради финансов интерес, мамка му. И кога ще се спрем като общество да се кланяме на това, дето на нас трябва да ни се кланя и да ни е в услуга? Като убием и последното цивотно, като отсечем и последното дърво, като научим от личен опит - като последните тъпанари - че нафтата, златото и диамантите не стават за ядене, нито за пиене, че живота е това, което е важно и че парите са за да ни служат на нас, а не ние - на тях. Осраната природа обикновено се съвзема за периоди, несравнимо по-дълги от предиода, за който човечеството има запаси храна, вода (а май от скоро ще трябват и запаси от чист въздух). Колко още трябва да пострадаме за да разберем тези простички, но жизнено важни фундаментални истини? Колко още трябва да се изпоразболеят и измрат като принесени в жертва на зловещия кървав олтар на финансовите идоли на нефтените лекета?

палите = лапите

Мда, така си е.

Тая работа с пробива хич не е на добро! Ще почне да тече от всякъде...

Взривяват една водородна бомба и ето ти термоядрен синтез ( е , неуправляем , но го има ) По - добре е от нищо.

"произвеждани при ядрения синтез разделянето на атома" - това счупи тъпомера!!!

а за форма на "кравай"? това няма тъпомер който да оцелее, и ония с пирон за първичен преобразувател прегарят.

Не знам 100 ms много време ли е в тоя контекст, може да е много повече от досега постиганите. Но новината ми звучи като поредното "ще имаме енергия от синтез до 10 години", от 50-те насам все това е отговорът :).

Хайде пак "хейтърите - русофоби" превръщат научното съобщение в помия и злоба!!!Токакак е руско изобретение и навярно управляем ядрен синтез ще се постигне именно в подобен торообразен или сферичен апарат,но е още далече от задържането на високотемпературна плазма в стабилно състояние продължително време.Несъмнено е обаче крачка напред!

В електромагнитното поле ли? :D

То трудно да се "държи" нещо при милион градуси в нещо по-различно.

Още малко и германците ще изнасят енергия за Русия - но нормално, ако Русия беше в Сахара, щеше да си внася пасък от САЩ!

Ей, не може да не се направим на велики с прояви на русофобия, нали? Нали си обърнал внимание, че и токамак-а и стеларатор-а са все наследници на руски екперимент? Да не са успели тогава, но явно има смисъл да се продължава по тоя път щом на Запад го правят, не мислиш ли?

Аз не съм русофоб! Ама вий комунедтата, как се дразните - много е весело!

От уикипедия:"Токамак е разработен от съветските физици Игор Там и Андрей Сахаров през 50-е години на XX век и вдъхновен от идеята на Олег Лаврентиев. Синтезът се състои в сливане на ядрата на деутерий и тритий, които са изотопи на водорода и могат да се извличат от водата, като в резултат се получава хелий и се освобождава термоядрена енергия подобно на процесите в Слънцето".

е по-сложен но и по-перспективен.

Стелараторът всъщност е по-прост от токамака. Общата идея е нагорещената до милиони градуси плазма да бъде удържана с магнитни полета без да се допира до нищо. Идеята на германците е да дадат такава форма на плазмения поток, че собственото магнитно поле на този поток да помага при удържането на плазмата. Тоест имаме не тороид, а някакво особено усукано нещо, подържано с магнити отвън. При токамака имаме тороид с магнити отвътре.

Нещо тая технолигия с генерирането на плазма с десетки милиони градуси ... Къф е тоя уред дето издържа 100 милиона градуса ? Не ви ли позамирисва на дизелгейт. ..В смисъл цялата система да не е една поизвита тръба с една машинка в края да отчита магнитно поле и 100 милиона градуса производство нафолксваген Имат опит хората от 2005-та произвеждат такива работи ;)

"Уредът", който издържа милионите градуси се нарича "магнитно поле", а в твоята кофа май само дизел се намира...

То може ли да изолира 100 милиона градуса?

Дали космическият вакуум в обема на Земята има същите физически настройки каквито има в обема на слънцето? Дали е достатъчна температура и налягане или още нещо?

На вашите въпроси и съмнения е бил даден отговор преди повече от 60 години. За съжаление само за военни цели. Въпросът е да се осъществи контролиран термоядрен синтез с цел рентабилно производство на енергия - евтина и много по чиста от ядрената енергия , която пък се използува днес за производство на ел енергия и е "трън в очите на еколозите" Много специалисти от екологична гледна точка отбелязват , че най - евтината термоядрена енергия си остава тази на слънцето и че почти всички останали ВЕИ , почиват на нея. Но един контролиран термоядрен реактор би бил от голяма важност за овладяване на космоса например.

Споменава се , че очакванията се оправдават. и че от следващата година започват експерименти с водород ( деутерий) и се надяват да се достигне 100 милиона градуса целзий и 30 минути време на живот на плазмата. От тази гледна точка - ( 30 минути) това било предимство пред токамака , който пък бил в по - напреднала фаза на реализация ( практическа). За неспециалистите като мен остава да проявим сдържан оптимизъм и уважение към усилията на учените. "The Wendelstein 7-X (W7-X) was never made to produce energy. It was rather made to prove that the concept of a stellarator actually works in the real world. With the research and observations made during running W7-X will prove helpful in building stellarators for next generation. We are hopeful that the next generation stellarators will help in ending our reliance on fossil fuels for energy."

Според някои физици, дори и да се получи тази енергия, по-големия проблем ще бъде как да се изведе от системата - т.е. как да се използва контролирано. Но както други казват, дори и да не стане, ще възикнат нови познания, които ще дадат тласък на нови технологии.

Спокойно, каквато и чиста, сигурна и евтина технология да се разработи, тарикатите, подкрепени от наивните и глупавите ще продължат да действат за скъпа и неекологична енергия, под мотото "глобално затопляне" и "околна среда" с една единствена цел - печалба на огромни пари.

Когато много се размечтаете прочетете "Прикованият Прометей" и ще раберете къде се намирате и защо се намирате. Нищо не можеш да постигнеш без първо да усъвършенстваш себе си.

много дзен :Д

Тука гледам е пълно с Айнщайновци - учените, вместо да харчат милиарди, да се бяха сетили да попитат в дир-а ! Науката, приятели, не е като да продаваш кебапчета на пазара (макар, че и за това се иска майсторлък). Напредва се бавно и мъчително, с малки стъпки. Греши се, провалят се опити, харчат се пари. Няма друг начин. И ако не беше тая наука - още щяха да ни ползват за храна разни хищници.

Както и с комплексарчета, които са способни да се почувстват малко по-добре единствено ако кажат на другите колко много те са зле...

Те учените ги харчат, не щото са тъпи, а щото тряа си оправдаят заплатите!

Лошо, Гогов, лошо! Що не вземете един грамотен младеж да ви превежда и списва подобни статийки - и без това се чудят какво да правят, след като завършат Университета? Или, викаш, за тая заплатка - forget & forgive...

"произвеждани при ядрения синтез разделянето на атома" - ето само за това изречение на дирникът-редактор трябва да му дадат Нобелова награда! Какво разделяне на атома, бре, нали става въпрос за СИНТЕЗ? Точно обратноте - от два по-леки атома (деутерий, тритий) се синтезира един по-тежък атом (хелий). Кой, КОЙ е спал в училище в часовете по химия и по физика? Или пушенетов тоалетната, бягането от час и цомбенето на женки са били по-важни?!

Андрея Роси ли!?! Тоя пък кой беше!?! Да не е на Кубрат гаджето!?

След 60 години опити по темата е ясно, че все още не е създадена ТЕОРИЯТА на едно нова физика, която щв включва в себе си катонещо лесно постижимо и ЕВТИНО и термоядрения синтез! Ама те главабаците нека си продължават да харчат луди пари и после да се чудят как да се отчитат за тях - с милионни от секундата и от желаната крайна температура! Нещо като забременяването на мъж в Турция! Нищо, те опитите продължават!

Реално ученитене не знаят какви физически процеси протичат в звездите поради невъзможност за ексерименти и дирекно наблюдение, и как са настроени физичексите свойствата на космическият вакуум в тяхният обем, които определят поведението на ементарните частици в него. Затова опита да имитират такива чисто хипотетични условия ми изглежда по детски наивен, но пък е повод немислещите горделивци да се величаят, а кариеристите да правят кариера яхнали вълната на щедрети обещания.

На теб земята още ти се струва плоска, а?

Струва ми се че сте жертва на пъвосигналното програмирано мислене, което оперира с безсмислени клишета и никога не сте се замисляли по задълбочено върху фундаментални научни проблеми. Карате по инерция и чакате с нетърпение другите да ви решат проблемите. Начина ви на мислене ви издава. Все пак бихте ли казали по какъв начин учените могат да разберат какви механизми действат във звездите и на какво дължим вашият оптимизъм в това направление въпреки обективните фундаментални ограничения по отношение на човешкото познание? Имате ли някакви научни познания изобщо, които не цитират интернет енциклопедията?

Ивчо,те кебапчийниците са открити отдавна и ти само за това мислиш но е нормално хората като минат една възраст да мислят само за задните си части и всичко останало да е "по детински наивно":)))))

Не е необходимо да провеждаш " ексерименти и дирекно наблюдение" на физическите обекти, явления и процеси. Даже, напротив опитай се да обясниш на един далтонист, каква е разликата между червено и зелено. Опитай се да направиш следния експеримент проникване на проектил от произволен калибър (куршум) в собствената ти черепна кутия как ще опишеш (ТИ, ЛИЧНО), резултатите от " ексеримента и дирекното наблюдение"? Да, не говорим, че при всеки човек, изживяването е различно. Пътят, е, чрез ФОРМАЛНАТА математическа логика. При нея, няма недоразумения. Много моля, ако е възможно, да обясниш, какво означава, следващата фраза: "как са настроени физичексите свойствата на космическият вакуум в тяхният обем, които определят поведението на ементарните частици в него.". Ниво на владеене на български език, на ниво 8 ми клас, ще бъде достатъчно (надявам ,се)

Науката работи чрез директно наблюдение върху физическата среда в кото живеем и процесите които поддържат първоначално установеният порядък в нея за известно време. Ако не се придържа към чисто научните принципи, тя се изражда в суетна философия, която загубва връзка с реалността. Такава е фундаменталната наука днес за съжаление бягаща като дявол от тамян от идеята за Творецът въпреки фактите, защото тя служи на царството на мамона, а не на истината. Работата на ученият е не да измисля собствена реалност, а да опознава същестуващата реалност. А поведението на адекватният човек е да се съобразява с тази реалност. Моят съвет е да не се занимавате с моята личност, а да поработите по усърдно върху вашите аргументи.

ДО "Многоуважаемия" Джурналист, сътворил това.??? нещо имам няколко въпроса, на които се надявам, че ще получа адекватни отговори: - от статията, разбрахме, какво е ТОКАМАК, но не ни беше обяснено, какво представлява германското устройство, описано като "камера, чийто дизайн се различава от другите токамак устройствата за термоядрен синтез", и в какво, точно е разликата? - явно, моите разбирания, и разбиранията на "Многоуважаемия" Джурналист по отношение на термина "революционно" се различават революционно какво, точно, се случва при загряването на хелий до 1 млн. градуса в . "камера, чийто дизайн се различава от другите токамак устройствата за термоядрен синтез", което, не се случва в другите подобни установки? - така и не разбрахме, какво се случва, когато загреем хелий до 1 млн. градуса - до, колкото, ми е известно, температурата във "вътрешността на Слънцето", все още НЕ Е достигнала 100 мил. градуса това, според някои експерти, ще се случи след около 5 млрд. години - в, крайна сметка, термоядрения синтез, при каква температура и налягане се осъществява, за да можем да преценим колко дълбок е всъщност "пробива" на германските колеги? - има и още въпроси, а, ма `айде. - Последно знам, че "чукча не читатель", ама, не е зле, след като напишете нещо, да го прочетете, преди да го публикувате. - Ха, със здраве

"ядрения синтез разделянето на атома" :D

С тази разлика, че стелараторът изобщо не е вид токамак, а е алтернативна на токамака конструкция. Общо взето по-проста, по-несъвършена и по-елементарна, но има предимството от непрекъснатото поле. Кой знае, може оттук да изскочи заека, макар че засега токамаците изглеждат по-перспективни.

Те, ТОКАМАЦИТЕ, са перспективни, вече, от над 60 години....

Стелараторът иска много сложен профил на, да го наречем тръбата, в която стои плазмата. Толкова сложен, че доскоро дори не бяха успели да го сметнат, камо ли да го изработят. Е, германците са успели и сега се хвалят, че са успели да вдигнат градуси без стеларатора да се разтопи.

А наскоро имаше новина че пускането на ИТЕР се отлага. ОТНОВО!!! Ако не ме лъже паметта за 2025г. Там обаче домакините са французи. И доколкото разбирам, постижението е само за стелаторите. При токамаците нивото е по-високо, дори и да отчитаме споменатото забавяне. ;)

Какъв кравай ви е в главата, бе.. ;)))))) Нарича се тороид.

Баце, ходи на някой му кажи тороид и в 7 от 10 случая ще изядеш шамарите.. Виж какво е кравай всички знаят. Не ти ли прави впечатление, че всички псевдо-научни статии се превеждат първо на Български, а след това редакторите отварят тълковните и синонимните речници.

"...но и отделят огромни количества енергия без токсичните отпадъци, произвеждани при ядрения синтез разделянето на атома. ... " алоу журналята - голям "срам"

Много зле. Явно журналиста има тройка по физика, дадена му по милост.

ма то си има конкретно място където да се извършва експеримента за синтеза - само дето сега там руснаците още ръсят с бомби

Искаш да кажеш: "още ръсят конвенционални бомби"? За останалото си прав! :)

Добре де, помня 90-та година, във Франция осъществиха първия контролиран процес в реактор и то за мно по-продъшжително време, какво стана с него

Мдаа, за 1/10 от секундата и 1/100 от необходимата температура - отчетът е плачевен за 1 млрд €!!! А за другите 10 млрд няма и да говорим, след 5 години ще са вече 20 или 30 млрд!

За съжаление, наука не се прави само с рязане на ленти на нови сгради (за справка, вчера - нашият многоуважаван чехъл & co.)

в интерес на истината 1 милиард е нищожен разход за R&D на продукт от такъв клас, който навярно има пазар за трилиони.

"на продукт от такъв клас, който навярно има пазар за трилиони." - ето за такива гениални мисли един тъпомер с атоми, охладени до 0 deg К, за 10^-100000000000000000000 атосекунди ще се нагреят до няколко десетки милиона градуса и разпадналите им се ядра вкупом, до едно ще се насочат към гениалната ти тиква. Какъв по-добре управляем термоядрен синтез от това?