17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тези, които биха коментирали под тази новина заминаха на Запад.

Ла минор

Senator1

22*7 е оригиналът

Не, не е. Оригиналът е 22/7 ;)

Това е отношение между два елемента. Всичко зависи от системата за измерване. То е безкрайна непериодична дроб в десетичната система, но ако имаме за основа система, базирана на въпросното отношение, няма да е така. И не е вярно, че не могат да се получат точни стойнисти за кръг, окръжност, сфера и кълбо. Например, независимо от това, какво число е Пи, може да се построи окръжност с обиколка равна... примерно на ТОЧНО 100 см! Може да се построят правоъгълник и окръжност с едно и също лице, абсолютно равни, както и сфера, чийто обем е абсолютно равен на този на правоъгълна призма. Всичко е въпрос на гледна точка.

всеки може да намери каквото си иска число и да обоснове с това каквато си иска идея за закономерност. Точен отговор на тази математическа загадка за сега не може да бъде даден дори при наличните възможности на съвременните изчислителни средства. Може би, в недалечно бъдеще, напредъкът на човешките познания и свързаният с тях ръст в научните, техническите и технологичните достижения ще даде нов отговор на всички свързани с числото πи въпроси.

Годината , всички знаем е обикалянето на земята около слънцето. И този цикъл също може да изразен като четвъртичен чрез синусоида през зимното и лятното слънцестоене и пролетното и есенно равноденствие. Датата 14 март много много не отговаря математически. Някакви идеи за по добра дата. Иначе първия коментар изтепа рибата.

От математическа гледна точка всичко това са неверни твърдения - ирационалните числа са такива независимо от сиатемата. И не - не може математичски да се направи окръжност с обиколка точно 100 м. Емпирично - да, но няма да е математически точна точна окръжност. И други твърдения по-долу за 22/7 или 3.14 - това са приблизителни стойности, въведени за удобство при "инженерни" изчисления.

BajMihal

Хм, не можете еда направите разлика между минор и мажор. Да ви светна, минора звучи "тъжно", мажора - "весело". Просто е, но някой трябва да е ходил в час по музика в 4ти клас.

От това изилиза, че когато може емпирично да се направи окръжност с обиколка точно 100 м, а математически нямаме аппарат да изчисли с цели числа, излиза, че в нашата математика не стигат някакви неща...

3,14159 ......

3,14 в десетична бройна система, в каквато и да било друга би изглеждало по друг начин и връзването му с дата от приет календар (китайците, евреите и т.н не биха се съгласили, че сега е третия месец на годината) е изцяло субективно. Въпросът за точността на стойността е безпредметен от практическа гледна точка (съжалявам, инженер), тъй като с наличната информация е напълно достатъчно да се оперира - дори геодезистите спират до шестия знак след десетичната запетая. Останалото е интересно само от теоретична гледна точка.

да обяснението тъжно/весело за пред дечицата от 4 клас може и да става...

защо реши че математиката няма апарат да изчисли точните параметри на окръжност с обиколка точно 100? има разбира се! въпроса е единствено с каква точност на отговора ти върши работа. ако искаш до 2 знак диаметъра е 31,83 ако искаш до 3тия - 31,830 4тия - 31,8309 ... до 30тия 31,830988618379067153776752674503 ... ако искаш до милиардния ... е намери си комп който да ти го сметне няма място в тоя пост да ти го пастна. ... ако искаш с абсолютна точност, няма проблем хвани горния комп и го остави да смята и ще го имаш. просто предвид че количеството знаци след запетаята ще е безкрайно, на компа ще му трябва горедолу безкрано време за да го сметне. математиката има отговор, просто имай търпение, запретвай ръкави сядай и смятай! пп. на същата логика всяко премерване е вярно само и единствено на база мярката която взимаш. примерно имам линийка със сантиметри и милиметри. Меря една дъсчица и казвам тя е точно 10,1 см. Пи мене идва друг с линийка до микрометри и казва НЕ ГРЕШИШ тя е точно 10,11 см. Идва следващ с още по фина линийка - НЕ ГРЕШИТЕ тя е точно 10,11111 см и така до безкрайност. Всъщност в случая едновнеменно всички сме прави и всички грешим.

Deus Vult

Според мен редицата на Фибоначи има по-голямо значение от Пи

Само едно не е вярно - пирамидите не са построени на Празника на Пи.

@SS и дам: Значи твърдиш, че от математическа гледна точка е невъзможно да се построи окръжност с обиколка ТОЧНО 100 см или пък призма и кълбо с абсолютно равни обеми?! Мога да кажа, че явно математическата ти гледна точка не е там където трябва или... самата математика ВСЕ ОЩЕ има доста ограничени възможности, например с математиката на... един Архимед, примерно :))) Това, което съм написал е АБСОЛЮТНО вярно и всичко е много елементарно. Както казах, Пи е отношение и е глупаво да му се приписва число. Ако изхвърлиш от "математическата гледна точка" числата, ще видиш, че всичко, което от тази м.г.т. се счита за невъзможно, си е напълно възможно. Както писах по-горе, въпрос на гледна точка, на поглед към света. :)

Учи се в елементарната математика: обиколка на кръг =2⋅π⋅r Ако искате обиколката да е 100, то 100=2⋅π⋅r следователно r=50/п Т.е. - радиуса трябва да е ирационално число, понеже 50 делено на ирационално число е ирационално число. Хайде сега измерете с линиийка или с метър или с каквото щете този радиус. Това е ако говорим за математика. Това се учи се в прогимназията ...

BajMihal

Ми пич, явно такова е нивото на джурналята. Ако взема да го обяснявам с музикални термини и солфеж, може и ти да дадеш на заето.

Факт номер 2 от статията: числото Пи не може да се изрази с дроб. Интересно, а 22/7 някой май го забрави, а?

това е силно приближена дроб. Но не е реалния начин за пресмятане на пи , която още в 5 тия знак е грешна.