40 години от дебюта на най-популярния западноевропейски автомат

Steyr AUG е много добро и надеждно оръжие, станало популярно заради футуристичния си вид

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

700 изстрела в минута?! Къде ги побира толкожа куршуми? Не знам колко побира един пълнител, но да ги сменяш един след друг едва ли ще стигнат минута. Предполагам са искали да кажат чисто математически един пълнител за колко секунди се изпразва и да го докарат до минутата. Друго обяснение нямам.

Всяка една пушка има техническа скорострелност или темп на стрелба която за АУГа е толкова. Практическата скоросртрелност вече е друга тема. АК има техническа скорострелност 600 изстрела в минута и практическа 100-120. Един пълнител АК го идухва през цевта за 3 секунди. При АУГа работата е горе долу същата. Това е еднократно. При продължителна стрелба практическата скоростерлност пада за да не прегрее пушката и съответно да не ти се разтопи в ръцете. Като при пластмасовите пушкала пада до около 50 истрела в минута, а при тези дето има повече желязо - до малко повече.

стрелците ще следят стрелбата чрез пълнителя ?

АК е евтино оръжие , произвеждано масово безконтролно и без спазване на стандарт , за масово въоръжаване на хора , чийто живот няма значение , да пуцат неточно напосоки, да си фантазират , че са добре въоръжени и така да дават живота си с илюзията , че са войници, а не пушечно месо. Толкова бяха възможностите на производителите му да изпълнят целта си да превърнат без средства определено региони от света в собствен башибозук и пазар . АК изпълни целта си , друг е въпросът , че неграмотният башибозук остана и прави поразии, предимно върху живота и мисленето на другите.

Нема по-добро от пушка-помпа! Има един модел с безкраен пълнител, дето никога не му свършват патроните. Питайте бате Арни Шварца - той използва такава.

petrovito

определено добра машинка

STG 77 е единственият автомат, с който съм стрелял в армията. Всички се справяхме отлично с него. Не е засичал на мен или около мен, както пише някой по- долу. Също така няма норматив от 15 секунди, както пише друг по- долу. Не мога да твърдя, че има или няма по- добър от STG 77! Знам само, че си паднах на .хуя като служих в Австрия. Въпреки кърлежите. Бяха като бълхи направо. Не ходете в Маутерн или в Алентщайг;)

Даже и Counter Strike не вършеше работа.

Пичове, стига сте защитавали руското(немското ;) оръжие. Мъкненето в казармата и 45 години промивка на мозъци ви карат да вярвате, че е добро. Ами не е. Може би имам симпатии към АК45, защото е по-лек, пълнителите също и отката е приличен, за разлика от по-големият си събрат. Както казаха някъде по-напред - хубав е, щото е евтин. Ама огледайте се около себе си бе - колко руски неща ползвате - руски телевизор, рускяа пералня, руска кола ... Е, може някой да полззва - моите "съболезнования". Западните инженери са били светлинни години пред източният блок за съжаление.

Сега погледнах снимките. Тоя очевидно е правен за близък бой: хващаш здраво с две ръце цевта и млатиш, млатиш, млатиш по главЪта с ПРИКЛАДА!

четери четери

Наскоро бях на рожден ден и след като останахме в камерен състав и минахме през политиката се започнаха ловджийски лакърдии. Стопанина е добър ловец и има убита мечка наскоро в Канада. Другия приятел е пишман-авджия. Стопанина не издържа и го извади....последен писък на американски автомат.....с алуминиев радиатор с ребра като на процесор....по цялата дължина на дулото. Веднага се досетих....че следващото поколение ще е с охлаждане с фреон на дулото. Та, руския АКдо днес се използва навсякъде по света, вкл. САЩ, защото и последният идиот може да го ползва и поддържа....колкото може. Предимството на АК са фабрично заложените съветски допуски в производството и въпреки това да работи безотказно с минимално поддържане. На война това е решаващо условие.

Не автомат, а недоразумение. Сбъркан отвсякъде. По отношение на щурмовото стрелково оръжие има изисквания, на които австрийското недоразумение не отговаря по нито един показател. Направили са го максимално неподходящ за щурмово оръжие.

Най-популярен, къде? Защото сред оръжейните среди това е FN-FAL. Бих добавил FN-SCAR, SiG 716/750, HK416/417 (които са си AR15 с бутало, вместо тръба), HK-G36, FAMAS (лека му пръст), SA80. За качествата на АУГ говори това, че е на въоръжение само в Австрия.

И Австралия, ако ти е малка...

Така наречената Чайка :)

Най-голямото му преимущество е възможността за смяна на цевта за 5 секунди с по-къда или по-дълга, превръщайки го от картечен пистолет до снайпер според конкнетните нужди...

В реални бойни действия това има ли практическо приложение?

Реалните СЪВРЕМЕННИ бойни действия отдевна не са пускането на 2 армии една срещу друга на равно поле и численост по 10000 всяка, пък който оцелее - оцелее. Съвременните бойни действия, включваще под някаква форма пехота, се водят в предимно градска или сходна среда. Примери Сирия, Ирак, Авганистан и т.н. Я сега ми кажи колко вида оръжия трябват на пехотинец (или кашик, къкто би ти било известно), за да изпълни превземане на зграда, да речем и защита след това на позицията от ответе удар?!???

АК се разглобява за секунди и няколкото му части се чистят за минути, дори на тъмно. Дори и непочистен стреля надеждно. Това не може да се каже за AR15, известен и като М16. Там най-малкия прахоляк го вади от строя и засича. Не знам дали има друго оръжие както М16, което да има отдясно специален лост, косо разположен, с който да се презарежда при засичане. Т.е. в М16 има конструктивен недостатък, заложен още в проекта му, с който и до ден днешен не могат да се справят-засича. И това в бой е коствало живота на много американци. Труден за разглобяване, много и дребни детайли, труден за чистене и поддръжка. Така стоят нещата и с австрийския автомат. АК е най-разпространен не защото е най-евтин (руския оригинален е на цената на долния клас М16), а защото е с най-добри бойни качества в реален бой. Теоретично М16 и Steyr са по-далекобойни и по-точни, но в близък бой това не играе роля. А боят е близък в 90% от случаите. Далекобойните и точни М16 и Steyr са дълги и неудобни в окопи и транспортни средства. Хуго Шмайзер няма нищо общо с АК, sturmgeweer е кореннон различен конструктивно. АК ще го има още поне век, ако не и повече. Защото е перфектно оръжие.

Хуго Шмайзер е работил в Ижевск,завода който произвежда АК, до 1952 с още няколко германски инженера. ПО-вече от логично е да се предположи, че са имали доста голяма роля в разработването на АК-47. Относно надежноста М16 отстъпва, но FN-SCAR, HK-416 са толкова надежни колкото и АК, но са по точни. По отношение на базовото разглобяване всичките горе изброени оръжия са лесни и бързи.

Логично е да се предположи, че нищо не разбираш от оръжия. Това че бяй-ти Хюго няма пръст в АК, се вижда дори само от факта, че АК работи с десетилетия, без да се налага да го обслужва армия от професори по механика. Нищо от немските оръжия не работи така. Освен това човекът е бил специалист по студеното коване и точно като такъв е ползван в СССР. Що се отнася до надежността на ХК416, ти изобщо хващал ли си го в ръцете!? И замислял ли си се защо бундесферът си държи на Г36, въпреки дефектите, които показа в Афганистан, а не минава на модифицираната AR-ка? Между другото, HK416 беше създаден за конкурса на Пентагона. Конкурс, на който най-голямата, силна и най-добре финансирана армия в света, избра отново добрия стар Colt М16, а не прехваленото немско пушкало.

Трите хикса, земи па разгледай подробна StG44 и АК46, след което можеш да си дрънкотиш квот си щеш. АК46, той и StG45, е по-нататъшна, последна за войната разработка на Х. Шмайсер, който за пръв път е бил реализиран в СССР, от "командирования" в Ижевск немски оръжейник. Старши сержант М.Калашников няма принос към създаването на това оръжие. Той е бил подставен, за да се покаже на света "народният гений, излязъл от народните маси, благодарение на светлий кАмунизм".

Хуго Шмайзер работи в ИЖЕВСК, а Калашников и компания в Ковров. Ей го къде е - има няма хиляда километра. Хуго шмайзер е учил рашките на студена щамповка. А в Ковров началник на Калашников е един дето е по-неграмотен от него щото е учил до 4 ти клас и се казва Василий Дегтярьов. А приятел на Калашников е Симонов. И реално калашников е крал доста, ама не от Хуго Шмайзер, а от Дегтярьов, Симонов и Булкин.

Щаера се разглобява също толкова бързо и лесно - сваляш цев (ЦЯЛА ЦЕВ!!!), спусъчен механизъм (откъм приклада) и затвор и пружинен механизъм, комплект с газовото бутало (под формата на вилица). И това е! Норматива в австрийската армия е 15 секунди!

Бутонът на AR-ката не презарежда, а донатиква патрона в патронника. И да - тъпо решение за преодоляването на нерешим конструктивн проблем. Интересното е, че HK416/417, в които газовата тръба е заменена с бутало, са запазили дотиквача. Същото и при МАСАДА.

Дрънкаш пълни глупости. АР-15 не е М-16, а е цивилната му версия, която не води автоматичен огън. Освен това е мит, че М-16 и производните му засичат често. В Ютюб е пълно с реални мъд тестове(не такива правени в ресурсия и от производителите), които доказват точно обратното. От многото, които съм гледал единствените оръжия, които не засичаха, след като бяха порядъчно окаляни и запрашени, бяха М-16 и СКАР. Калашници от всякакви видове и производители, включително и прехваления Арсенал М2ТВ, засичаха след първия изстрел.

Остарял е. Сега на повечето автомати могат да им се регулират прикладите, тук няма как да стане. Не е удобн също и за работа в тесни пространства както и за стрелба зад прикритие. Футуристична беше навремето, това да.

Поредната ИТ новина в ИТ секцията. гогов няма спирачки.

Спорът досега е глупав - разбира се че има и по-добри автомати от АК. Както и Т-34 не е бил най-добрият танк в ВСВ. Но оценката на оръжието е сложно нещо. АК (както и Т-34) е евтин, надежден, и достъпен за използване от ВСЕКИГО. Може да имаш чудесна пушка или танк, но да струва куп пари, а за ефектинвото използване да е неужен войник с висше образование и техническа грамотност. Колко войници са такива?

Иманно. Не е въпрсът дали е добър, а дали става за война. Тигъра и пантерата са много добри танкове и са в пъти по добри от Т34. Но има едно но. Даже няколко. Със средствата и ресурсите за един тигър, рашките произвеждат 10 Т 34. За да се ремонтира Тигъра или Пантерата трябват няколко инженера с висше образование и един камион специализирани инструменти. А да се ремонтира Т34 трябва Дядя Вася -колхозюния ковач с завършен 7 клас, чук, пила 3 ключа и електрожен. Просто различна икономическа политика и коя е печеливша се видя на 9 май 1945 година.

Най-добрия за Каунтърстрайк.

тия ги разправяйте на друг! По добро от АК няма! Ако грабна един, сигурен съм, че за час-два ще изтрепя всички империалистически армии в света!

мдааа. сравняваме пушка от края на 70-те години с такава от 1947-ма и обясняваме, че била по-добра. Но шит, както се казва по английски.

АК 47 е модела, не че е правен 47 година. Има АК 74, има и по-модерни модификации. А бях с АК 74 със сгъваем приклад. Старината, който беше отличен стрелец, не можа да улучи нищо с него, направи физиономия - зарежи го. После ми показан, че е дупчен на няколко места около десетката :))) Където отбелязват накъде бие. Прехвален е много АК.

верно? пак се изложи! АК-47 е правен 1946-та, модела е одобрен 1947-ма, и е приет на въоръжение през 1948-ма.

Тоест, искаш да кажеш, че сегашните АК са правени 1947г.???

Слески, АК47 се е произвеждал от 50-те! Все пак на Хуго Шмайзер му е трябвало известно време за да го направи. АК се произвежда в МНОГО модификации, като АК74 е този с 5.45 мм, и наистина не е нищо особено (меко казано). КАзвам го, щото 1,5 години го мъкнах и стрелях всеки две седмици с него! АК има само едно предимство - ЕВТИН Е! По почти всички други показатели го бият маса оръжия. Дано прочетеш малко книжки да се образоваш.

Не знам дали е известен с "Умирай трудно", но снимката в началото на статията е от филма (не сериала) "Никита", където е едно най-известните появявания на пушката Щаер.

Да, от "Никита" е. Но в "Умирай трудно 1" беше по-впечатляващо, където Александър Годунов (Карл - лошият с дългата руса коса) стреляше на автоматичен с характерното сухо тракане на автомата.

AUG е по-добро оръжие от АК. По-точно и далекобойно и по ергономично. Това се отнася и за м16.

Също FN SCAR и HK416 са по-добри и по -точни. Единственното предимство на АК е, че е много ефтин.

Налазиха дежурните разбирачи.

Войниче не си служил, но си барабар Петко с мъжете да обясняваш пушки. Не си виждал на живо пушкало, но си чел в нета кои са добри, нали.

Е.. се в г.. помияр.

Разбира се, че съм бил, мотострелкови (кашимерията). Бяхме с АК-74, доста съм стрелял с него. Но след демокрацията имах възможност да стрелям и с други пушкала и се оказа, че освен АК-то има и други пушки, които също са добри дори го превъзжождат по точност, ергономика, модалност. Поради ниската си цена и лесната подръжка са най-разпростанени, но това не ги прави най-добри.

И друго, освен съветско, не можеше да получиш. Чак след като ни огря демокрацията по разни организирани събития и частни стрелбища можеше да докоснеш "империалистическите" образци. И изненада - има много по-добри образци от най-евтиния произвеждан...защото евтиното си е евтино...

Популярен...популярен ...колко да е популярен ....Сефте чувам за него.... Друго си е АК....Кой не е чувал за него...

извади си главата от задника и може и да чуеш...

била съпоставим с тази на калашника? Или се доближава до неговата?

AK 47 !!!

АК 46

4.4.2 - едно от любимите ми

дай нещо за чушкопека бе,че сега му е времето,мани тия автомати бе,не стават за мезе за ракийката