40 години от дебюта на най-популярния западноевропейски автомат

Steyr AUG е много добро и надеждно оръжие, станало популярно заради футуристичния си вид

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

дай нещо за чушкопека бе,че сега му е времето,мани тия автомати бе,не стават за мезе за ракийката

4.4.2 - едно от любимите ми

AK 47 !!!

АК 46

била съпоставим с тази на калашника? Или се доближава до неговата?

Популярен...популярен ...колко да е популярен ....Сефте чувам за него.... Друго си е АК....Кой не е чувал за него...

AUG е по-добро оръжие от АК. По-точно и далекобойно и по ергономично. Това се отнася и за м16.

Също FN SCAR и HK416 са по-добри и по -точни. Единственното предимство на АК е, че е много ефтин.

Налазиха дежурните разбирачи.

Не знам дали е известен с "Умирай трудно", но снимката в началото на статията е от филма (не сериала) "Никита", където е едно най-известните появявания на пушката Щаер.

мдааа. сравняваме пушка от края на 70-те години с такава от 1947-ма и обясняваме, че била по-добра. Но шит, както се казва по английски.

Войниче не си служил, но си барабар Петко с мъжете да обясняваш пушки. Не си виждал на живо пушкало, но си чел в нета кои са добри, нали.

АК 47 е модела, не че е правен 47 година. Има АК 74, има и по-модерни модификации. А бях с АК 74 със сгъваем приклад. Старината, който беше отличен стрелец, не можа да улучи нищо с него, направи физиономия - зарежи го. После ми показан, че е дупчен на няколко места около десетката :))) Където отбелязват накъде бие. Прехвален е много АК.

Е.. се в г.. помияр.

тия ги разправяйте на друг! По добро от АК няма! Ако грабна един, сигурен съм, че за час-два ще изтрепя всички империалистически армии в света!

Най-добрия за Каунтърстрайк.

верно? пак се изложи! АК-47 е правен 1946-та, модела е одобрен 1947-ма, и е приет на въоръжение през 1948-ма.

Тоест, искаш да кажеш, че сегашните АК са правени 1947г.???

Разбира се, че съм бил, мотострелкови (кашимерията). Бяхме с АК-74, доста съм стрелял с него. Но след демокрацията имах възможност да стрелям и с други пушкала и се оказа, че освен АК-то има и други пушки, които също са добри дори го превъзжождат по точност, ергономика, модалност. Поради ниската си цена и лесната подръжка са най-разпростанени, но това не ги прави най-добри.

И друго, освен съветско, не можеше да получиш. Чак след като ни огря демокрацията по разни организирани събития и частни стрелбища можеше да докоснеш "империалистическите" образци. И изненада - има много по-добри образци от най-евтиния произвеждан...защото евтиното си е евтино...

извади си главата от задника и може и да чуеш...

Слески, АК47 се е произвеждал от 50-те! Все пак на Хуго Шмайзер му е трябвало известно време за да го направи. АК се произвежда в МНОГО модификации, като АК74 е този с 5.45 мм, и наистина не е нищо особено (меко казано). КАзвам го, щото 1,5 години го мъкнах и стрелях всеки две седмици с него! АК има само едно предимство - ЕВТИН Е! По почти всички други показатели го бият маса оръжия. Дано прочетеш малко книжки да се образоваш.

Спорът досега е глупав - разбира се че има и по-добри автомати от АК. Както и Т-34 не е бил най-добрият танк в ВСВ. Но оценката на оръжието е сложно нещо. АК (както и Т-34) е евтин, надежден, и достъпен за използване от ВСЕКИГО. Може да имаш чудесна пушка или танк, но да струва куп пари, а за ефектинвото използване да е неужен войник с висше образование и техническа грамотност. Колко войници са такива?

Поредната ИТ новина в ИТ секцията. гогов няма спирачки.

Остарял е. Сега на повечето автомати могат да им се регулират прикладите, тук няма как да стане. Не е удобн също и за работа в тесни пространства както и за стрелба зад прикритие. Футуристична беше навремето, това да.

Да, от "Никита" е. Но в "Умирай трудно 1" беше по-впечатляващо, където Александър Годунов (Карл - лошият с дългата руса коса) стреляше на автоматичен с характерното сухо тракане на автомата.

АК се разглобява за секунди и няколкото му части се чистят за минути, дори на тъмно. Дори и непочистен стреля надеждно. Това не може да се каже за AR15, известен и като М16. Там най-малкия прахоляк го вади от строя и засича. Не знам дали има друго оръжие както М16, което да има отдясно специален лост, косо разположен, с който да се презарежда при засичане. Т.е. в М16 има конструктивен недостатък, заложен още в проекта му, с който и до ден днешен не могат да се справят-засича. И това в бой е коствало живота на много американци. Труден за разглобяване, много и дребни детайли, труден за чистене и поддръжка. Така стоят нещата и с австрийския автомат. АК е най-разпространен не защото е най-евтин (руския оригинален е на цената на долния клас М16), а защото е с най-добри бойни качества в реален бой. Теоретично М16 и Steyr са по-далекобойни и по-точни, но в близък бой това не играе роля. А боят е близък в 90% от случаите. Далекобойните и точни М16 и Steyr са дълги и неудобни в окопи и транспортни средства. Хуго Шмайзер няма нищо общо с АК, sturmgeweer е кореннон различен конструктивно. АК ще го има още поне век, ако не и повече. Защото е перфектно оръжие.

Най-голямото му преимущество е възможността за смяна на цевта за 5 секунди с по-къда или по-дълга, превръщайки го от картечен пистолет до снайпер според конкнетните нужди...

Хуго Шмайзер е работил в Ижевск,завода който произвежда АК, до 1952 с още няколко германски инженера. ПО-вече от логично е да се предположи, че са имали доста голяма роля в разработването на АК-47. Относно надежноста М16 отстъпва, но FN-SCAR, HK-416 са толкова надежни колкото и АК, но са по точни. По отношение на базовото разглобяване всичките горе изброени оръжия са лесни и бързи.

Така наречената Чайка :)

Щаера се разглобява също толкова бързо и лесно - сваляш цев (ЦЯЛА ЦЕВ!!!), спусъчен механизъм (откъм приклада) и затвор и пружинен механизъм, комплект с газовото бутало (под формата на вилица). И това е! Норматива в австрийската армия е 15 секунди!

Най-популярен, къде? Защото сред оръжейните среди това е FN-FAL. Бих добавил FN-SCAR, SiG 716/750, HK416/417 (които са си AR15 с бутало, вместо тръба), HK-G36, FAMAS (лека му пръст), SA80. За качествата на АУГ говори това, че е на въоръжение само в Австрия.

Не автомат, а недоразумение. Сбъркан отвсякъде. По отношение на щурмовото стрелково оръжие има изисквания, на които австрийското недоразумение не отговаря по нито един показател. Направили са го максимално неподходящ за щурмово оръжие.

Логично е да се предположи, че нищо не разбираш от оръжия. Това че бяй-ти Хюго няма пръст в АК, се вижда дори само от факта, че АК работи с десетилетия, без да се налага да го обслужва армия от професори по механика. Нищо от немските оръжия не работи така. Освен това човекът е бил специалист по студеното коване и точно като такъв е ползван в СССР. Що се отнася до надежността на ХК416, ти изобщо хващал ли си го в ръцете!? И замислял ли си се защо бундесферът си държи на Г36, въпреки дефектите, които показа в Афганистан, а не минава на модифицираната AR-ка? Между другото, HK416 беше създаден за конкурса на Пентагона. Конкурс, на който най-голямата, силна и най-добре финансирана армия в света, избра отново добрия стар Colt М16, а не прехваленото немско пушкало.

Бутонът на AR-ката не презарежда, а донатиква патрона в патронника. И да - тъпо решение за преодоляването на нерешим конструктивн проблем. Интересното е, че HK416/417, в които газовата тръба е заменена с бутало, са запазили дотиквача. Същото и при МАСАДА.

И не само за АК-то е рожба на немски инженери ами и ракетите,космическата програма,ядрената програма!Реактивните самолети,цивилните.Много са направленията по които са работили немските инженери в СССР

Наскоро бях на рожден ден и след като останахме в камерен състав и минахме през политиката се започнаха ловджийски лакърдии. Стопанина е добър ловец и има убита мечка наскоро в Канада. Другия приятел е пишман-авджия. Стопанина не издържа и го извади....последен писък на американски автомат.....с алуминиев радиатор с ребра като на процесор....по цялата дължина на дулото. Веднага се досетих....че следващото поколение ще е с охлаждане с фреон на дулото. Та, руския АКдо днес се използва навсякъде по света, вкл. САЩ, защото и последният идиот може да го ползва и поддържа....колкото може. Предимството на АК са фабрично заложените съветски допуски в производството и въпреки това да работи безотказно с минимално поддържане. На война това е решаващо условие.

1.5 години си носил АК, че и си стрелял с него веднъж на всеки две седмици??? Аз го носих 2 години и стрелях с него поне веднъж на седмица и то по повече от 9 патрона на стрелба... И пак не се ангажирам с мнение. Трол ли, какъв си ?

В реални бойни действия това има ли практическо приложение?

четери четери

Сега погледнах снимките. Тоя очевидно е правен за близък бой: хващаш здраво с две ръце цевта и млатиш, млатиш, млатиш по главЪта с ПРИКЛАДА!

Пичове, стига сте защитавали руското(немското ;) оръжие. Мъкненето в казармата и 45 години промивка на мозъци ви карат да вярвате, че е добро. Ами не е. Може би имам симпатии към АК45, защото е по-лек, пълнителите също и отката е приличен, за разлика от по-големият си събрат. Както казаха някъде по-напред - хубав е, щото е евтин. Ама огледайте се около себе си бе - колко руски неща ползвате - руски телевизор, рускяа пералня, руска кола ... Е, може някой да полззва - моите "съболезнования". Западните инженери са били светлинни години пред източният блок за съжаление.

Даже и Counter Strike не вършеше работа.

И Австралия, ако ти е малка...

STG 77 е единственият автомат, с който съм стрелял в армията. Всички се справяхме отлично с него. Не е засичал на мен или около мен, както пише някой по- долу. Също така няма норматив от 15 секунди, както пише друг по- долу. Не мога да твърдя, че има или няма по- добър от STG 77! Знам само, че си паднах на .хуя като служих в Австрия. Въпреки кърлежите. Бяха като бълхи направо. Не ходете в Маутерн или в Алентщайг;)

Реалните СЪВРЕМЕННИ бойни действия отдевна не са пускането на 2 армии една срещу друга на равно поле и численост по 10000 всяка, пък който оцелее - оцелее. Съвременните бойни действия, включваще под някаква форма пехота, се водят в предимно градска или сходна среда. Примери Сирия, Ирак, Авганистан и т.н. Я сега ми кажи колко вида оръжия трябват на пехотинец (или кашик, къкто би ти било известно), за да изпълни превземане на зграда, да речем и защита след това на позицията от ответе удар?!???

Трите хикса, земи па разгледай подробна StG44 и АК46, след което можеш да си дрънкотиш квот си щеш. АК46, той и StG45, е по-нататъшна, последна за войната разработка на Х. Шмайсер, който за пръв път е бил реализиран в СССР, от "командирования" в Ижевск немски оръжейник. Старши сержант М.Калашников няма принос към създаването на това оръжие. Той е бил подставен, за да се покаже на света "народният гений, излязъл от народните маси, благодарение на светлий кАмунизм".

Дрънкаш пълни глупости. АР-15 не е М-16, а е цивилната му версия, която не води автоматичен огън. Освен това е мит, че М-16 и производните му засичат често. В Ютюб е пълно с реални мъд тестове(не такива правени в ресурсия и от производителите), които доказват точно обратното. От многото, които съм гледал единствените оръжия, които не засичаха, след като бяха порядъчно окаляни и запрашени, бяха М-16 и СКАР. Калашници от всякакви видове и производители, включително и прехваления Арсенал М2ТВ, засичаха след първия изстрел.

petrovito

определено добра машинка

Нема по-добро от пушка-помпа! Има един модел с безкраен пълнител, дето никога не му свършват патроните. Питайте бате Арни Шварца - той използва такава.