В края на 60-те години австрийският концерн Steyr-Daimler-Puch и техният подизпълнител Steyr Mannlicher започват да разработват нова автоматична пушка, която трябва да е лека, точна, надеждна и да стреля със създадения от НАТО калибър 5.56×45 мм.

Така в края на 70-те - близо десетина години след началото на проекта, се ражда Steyr AUG.

Вижте как изглежда Steyr AUG >> >> >>

Това е първата масова автоматична карабина, която залага на булпап дизайн. При него размерът на оръжието е скъсен, но цевта въпреки това е по-дълга от традиционния дизайн. Това е постигнато с преместването на пънителя максимално назад и модифициране на зареждащия и стрелящ механизъм.

Steyr AUG е и първото оръжие, заложило изключително много на полимери - цялата пушка на практика е опакована в пластмасов корпус, който освен предпазни функции придава и добре познатия футуристичен стил на оръжието.

Карабината е приета на въоръжение за пръв път през 1978 година от австрийската армия, която се превъоръжава изцяло с нея.

Steyr AUG се оказва и първото оръжие в света идващо с вградена оптика на Swarovski. Увеличението е 1,5 пъти, а кръглата мушка получава прозвището "поничката на смъртта".

Автоматът се справя прекрасно на тестовете, а надеждността му е съизмерима с тази на АК-47. Именно заради тази издръжливост австралийската армия също решава да се превъоръжи със Steyr AUG през 1989 година.

Компактните размери и високата точност се харесват не само на армиите, но и на множеството контратерористични и полицейски управления в света.

Списъкът с държавите закупили Steyr AUG е внушителен, като булпап автоматът е попаднал дори в България, където се използва от СОБТ- Специализирания отряд за борба с тероризма.

Друга отличителна черта на австрийският автомат е, че той използва специални пластмасови пълнители, които са полупрозрачни и позволяват на войниците да следят стрелбата. Системата за водене на единичен или автоматичен огън също е иновативна - липсва традиционния превключвател, като по-слабо натискане на спусъка произвежда един изстрел, а по-силното му натискане и задържане - автоматичен откос.

Що се отнася до характеристиките, то скорострелността е около 700 изстрела в минута, скоростта на куршума е 970 метра в секунда, а гарантираната точност е до 300 метра. В зависимост от конфигурацията, теглото на Steyr AUG е между 3,3 и 3,9 килограма.

Австрийците продължават да използват автоматичната пушка и не смятат да се отказват от нея 40 години след нейния дебют.

Заради футуристичния си вид Steyr AUG е чест герой във филми, като най-известен е първият "Умирай трудно" и игри - като Counter-Strike.