Коментари - Джеф Безос: В Amazon не сме безсърдечни | IT.dir.bg
назад

Джеф Безос: В Amazon не сме безсърдечни

Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос изпрати писмо до служителите си, в което защитава политиката на отдел "Човешки ресурси" на компанията.

Обратно в новината

Коментари - Джеф Безос: В Amazon не сме безсърдечни | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами какво сте бе пич? :)) Що злите езици говорят друго? :) Не се коркай, не те обвинявам, само питм джурналето, надраскало статията :):)

""Наемани сте всеки ден от други компании на световно равнище и можете да работите където поискате" какво трябва да означава това?

Не е изменил на нрава си. Дори в публичното му изказване има гърч към служителите "и можете да работите където поискате". Като един от бившите ми началници често обичаше да напомня, че няма незаменими служители.

Тъй като капиталистическата система вече няма алтернатива, то тя се превърна в подтисническа система. Хората са робски експлоатирани и мачкани. Докато се конкурираха със съветската система, имаше надпревара кой е по-по-най, гледаха да се покажат пред другия колко са хуманни, как се живее по-добре при тях, обвиняваха другите че те експлоатират и общо взето тази конкуренция малко или много възпираше нечовешката робска експлоатация и в двата лагера. Сега не е така. Навсякъде е гърч, даже в прехвалените европейски страни с традиции уж в защитата на работника.

Гърч - друг път. Сигурно е гърч да работиш в чистотата, в някоя пекарна или на строеж. Ако си в офис, само клатиш краката, гледаш часовника и чакаш да стане 16:00 и си биеш камшика. От скука можеш да изготвиш някой документ, да си насрочиш някоя срещичка и така. Това е валидно за Германия и Скандинавските страни. В други страни нямам преки наблюдения (работих малко в UK по проект, и там беше гонка, че за няколко седмици трябваше да пуснем няколко системи, та беше интензивно, но не и непосилно.) В 19:00 всички бяхме по пъбовете. Ама почвахме работа в 10:00. Говоря ви за работни места където се плаща по 60-70 хиляди евра годишно. Сигурно има и компании, където се работи по 60 часа на седмица....ама не съм виждал още такива. Това което пише в статията е абсолютно вярно - има страхотно напрежение, не дай-си боже да си в скъп проект, направо те микроменажирата, броят ти секундите как си ги изразходил, само метрики и куолити контрол за глупости, одити, мизерии, и ако случайно не можеш да отчетеш нещо - те плашат с уволнение. Не им дреме дали си болен, куц, сляп. Ако си обратен или чернкож, или инвалид - само тогава внимават. Ако си и трите, можеш да не работиш въобще. не могат да те уволнят и посмъртно. Иначе, Амазон - плащат обикновено 10-15% повече от конкуренцията за съответната страна, но наистина не е приятно за работа там и не са топ оф дъ топс. Навремето ми предложиха доста ниска заплата за Ирландия и работата беше приемлива, даже на моменти интересна. Теленор, в Норвегия примерно ми предложиха 2-пъти повече и беше рай - операции и тренинги. Ако не беше толкова мрачно и студено - направо да се пенсионираш там. Имам познат, системен архитект, който още е в Амазон, за него е супер лесно всичко, и не му дреме от корпоративната култура и директно може да тегли една на някой бос ако му се бърка в работата. Но той е маняк и много по-интелигентен от масите. Много рядък спец. В БГ-то му плащаха 6 цифрена годишна заплата навремето.

Хареса ми написаното. Нямам толкова преки впечатления, само косвени. НО истината прозира и от върпсоната статия за Амазон и от написаното от "6". Благодаря! :) Ами такъв стана живота - работа-пари-работа-малко почивка-работа-работа-пари ... :) Нашия системен архитект да е жив и здрав! Поздрави го! И да си вири главата, че е много тъжно да видиш Българин с навдена глава! А ако са и двете наведени ... :(

Абсолютно съм съгласен с коментара че не е само Амазон, всички американски компании са такива. На никой не пука за хората в крайна сметка въпреки че са много велики на думи. Всички големи американски компании са така и да се работи там е ад!

"безсърдечно, мрачно работно място, където няма забавления и не се чува смях" Ходенето на работа не е за забавление и смях, а за пари. Който не му харесва - да си се смее и весели,след като напусне работа.

ОООО, вижте счетоводството на КАЙ в хан Омуртаг.

"Не мисля, че някоя компания с описания подход може да оцелее, още по-малко да процъфтява..." Може, може. Особено, ако се аутсорсват дейности в страни от третия свят като България и Индия, където хората си натискат парцалите.

след като има слухове, явно има нещо вярно. В Америка се бачка здраво, особено в големите компании. Амазон може да е по лабава щото се водят уж ИТ, а тези компании са по човешки. Но пак, не са някой софтуеър стартъп в който да има лично отношение и да те пускат 25 дни отпуска платена годишно. Чичо Сам не прощава.

Отпуските почват от две седмици и се увеличават с 1 (един) ден всяка година.

може ако е за трактористи :Д за ИТ индустрията е нормално да почват от 20-25 дни - виж обявите за работа за района на Сан Фран. Иначе да, в САЩ са много по малко отпуските спрямо европата - така че за 10те дни може да си прав, но аз говорех за ИТ индустрията а там е друго.

Някой от вас приятели работил ли е в Американска компания?

В Американска - не В американска - да

Сигурен съм че е вярно.говотят ти на малко име но заплатата си я изработваш иначе вън.

ПР глупости за "намаляване на щетите" :) Във всички големи компании ниските позиции бачкат като роби на галера. Това е капитализма в чистия му вид.

Аха, я ни светни каква е разликата със социализма? Защото там явно е различно според тебе.

Разликата е следната, при социализма те ни лъжат, че ни плащат, а ние ги лъжем че им работим. Clear?

Mного безуспешен опит на Безос да замаже положението, не случайно са сложили грък за ИД , няма по-големи душевадци от гърците, такова потискане правата на работника се наблюдава и в България и то от тези от които не очакваш - световни фирми от така бленуваните "демократични държави". Има не малко случаи вече хора умират на работното си място от стрес, но всичко се замазва и подмазва и не се публикуват. Една българка едва не умря в друга УСА верига за евтини мебели от запушване на вените - 12 часа на ден без да има възможност да поседне. Робството на работника не е от вчера, то показва че така рекламираната "демокрация" е всъщност ДЕМОНОКРАЦИЯ.

.....Само дето Безос е толкова грък колкото и Дж. Сорос! Безос е роден в Албакърки, а Сорос е унгарец! Малка подробност, ама думите олекват! ;-)

Само дето тия в складовете нямат e-mail

и можете да работите където поискате - демек който не му харесва - свят широк

Не е само Амазон, всички американски компании са такива. На никой не пука за хората.

jizast

Тая глупост от къде я измисли.

Е защо стоиш там тогава?