Коментари - Apple загуби знаково патентно дело | IT.dir.bg
назад

Apple загуби знаково патентно дело

Компанията VirnetX Holding, която дълги години е разработвала комуникационен софтуер за ЦРУ, успя да осъди Аpple за нарушаване на серия от патенти.

Обратно в новината

Коментари - Apple загуби знаково патентно дело | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако има някой запознат - какво е това животно "невалиден патент", защото според нашето поне законодателство такъв няма...

Всеки патент има давност , например 20 години .

А, как нашето законодателство определя патент, който е бил неправомерно издаден? Да не би патентните служби да са над закона и веднъж издадени патентите да не могат да бъдат анулирани / обявени за невалидни? Патентните служби имат изключително тежката задача да преценят валидността на всяка патентна заявка. Това означава да преценят дали присъства иновация / иновативна стъпка / изобретените, и дали такова не е било вече патентовано. Предвид огромния брой патенти, както и липсата на точна методология за опеделяне на иновация / иновативна стъпка / изобретение, правят решенията на патентните служители силно субективни. В САЩ имат и друг проблем - всеки иска да патентова всичко. Патентните бюра нямат да имат капацитета да обработят всички заявки, ако ровят супер надълбоко. Затова там (в САЩ) имат друга практика - правят бързи проучвания и валидация (sanity checks) и издават патентите. Ако има пробеми и прочее, разчита се на засегнатите страни да предявят претенции към патентното бюро с изложение и доказателства срещу издадените патенти. Всеки може да атакува патент, не струва пари, и не е свързано със съдебната им система. Такъв е и случаят с Вирнекс - те заведоха дело срещу Apple, които от своя страна атакуваха валидността на патентите. В статията не казват, че цялата процедура по инвалидиране на патентите не е приключила и все още може да бъде прекратена и патентите да останат валидни. Затова съдът в Тексас е взел решението, приемайки че патентите са валидни.

Ако това което използва Епъл е било патентовано след като Епъл вече е произвеждал нещо включвайки патентованото, т.е. е патентовано нещо съществуващо като технология, патента е невалиден.