Според съда в Тексас компанията от Купертино ще трябва да заплати общо 502.6 милиона долара за неправомерното ползване на технологии за криптирана комуникация. Самият спор продължи повече от осем години и включва технологии, използвани във FaceTime, VPN on Demand и iMessage, предава Mobile Bulgaria.

Интересното в случая е, че разглеждането на казуса от различните инстанции е започнало още през далечната 2010 година. Според най-ранната присъда Apple е трябвало да заплатят 302 милиона долара, а по-късно друг съдия е увеличил сумата до 439.7 милиона. Сега пък последната инстанция вдигна допълнително обезщетението до 502.6 милиона.

Според изпълнителния директор на VirnetX Holding - Кендал Ларсен, решението засяга над 400 милиона устройства на Apple, което прави обезщетението обосновано като размер.

Интересна подробност в случая е, че в паралелно течащо дело във Вашингтон споменатите патенти са били обявени за невалидни. Това не е попречило на съда в Тексас да произнесе своята присъда, но може да доведе до нейното анулиране в бъдеще.