Коментари - Apple се отказа от плановете си за супермощния чип M2 Extreme | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

_stankow

Че какви са тези програми, които ще натоварят такъв лаптоп ? И каква паралелност трябва да имат ?

За лаптопи са само до M1 Max - 10 ядра (8 бързи, 2 енергоефективни), 32 графични ядра, 64GB RAM. Тук коментират процесори за настолни компютри, а Mac Pro се води работна станция.

Apple имат проблеми с производството на процесорите заради прекомерно многото транзистори и дефектите. Затова направиха binning по модела на Intel и AMD. Планът за M3 процесорите им е да минат на chiplets, както AMD правят в момента. Това съществено ще намали дефектите при печат и най-вероятно планът е да пуснат направо M3 Extreme.

Приятелю, ти мислиш компютър само за такъв, който стои на бюро и си цъкаш програмки и игрички. Има и съвръви и работни станции, чиято функция е тотално различна и изисква точно голяма производителност и мнго ядра и памет.

Apple не произвеждат хардуерни сървъри, доколкото може да се разбере от обща информация. Обаче имат опер. с-ма, която поддържа сървърен хардуер.

"Има и съвръви и работни станции, чиято функция е тотално различна ..." всъщност в случая не става въпрос за сървъри, а съвсем конкретно за Mac Pro - серия от настолни компютри. Той не баш материал за ферми или суперкомпютри. "Работни станции" ще го пропусна щото словосъчетанието просто нищо не означава, 10 работни станции в кой да е банков клон всичките взети заедно имат по-слаба конфигурация от телефона ми. А относно "цъкаш програмки и игрички" ... че то ако махнеш програмките и игричките, какво остава в един комп? Директно да кодираш на basic ли? Примерно както беше на макове (и правеците, и правеците ... как да не споменем тази наша гордост, върха на комунистическата ни индустрия ...) от преди 40 г. Реално всичко е "програмки", даже и игрите! Станков - когато стане въпрос примерно за рендиране на 3d -та или обработка на видеота на висока разделителна способност, такова нещо като прекалено мощна конфигурация не съществува. Не им бери грижа, софтуера който да впрегне такъв хардуер не е новост. Ако това ти е занаята и не разчиташ на някоя ферма да ти сметне всичко вместо тебе, Mac Pro е сред най-добрите варианти на пазара за тебе ... но да бъдем честни около 99,9999% от хората на тази планета имат точно никаква нужда от подобна конфигурация.

Някои хостинг компании правят клъстъри от мак мини

Se taia

"...когато стане въпрос примерно за рендиране на 3d -та или обработка на видеота на висока разделителна способност..." За това се използва точно работна станция. Има си класификация кое какво е. Компа може да се ползва и за офис приложения само, може и просто за разходки из нета. И да, за това се ползват "програмки" :)

Apple са най-бруталната компания по отношение на бизнес и правене на пари ! Всички тук до преди няколко години плюеха Бил Геитс и Майкрософт и възхваляваха Линукс ... Но при Apple нещата са още по-крайно брутални: - не позволяват друга опер. с-ма да работи на техния хардуер, та се налага да инсталираш виртуална машина, специално създадена за Apple хардуер, и то писана от руснаци !! - не позволяват тяхната опер. с-ма да работи на друг хардуер, освен епълски, та с хиляди мъки и клизми да исталираш техните опер. с-ми във виртуална машина ... (преди ставаше във Virtual Box и VMWare), после само във VMWare ... след страшни мъки и хардуерни параметри ...

второто твърдение, че MacOS не работи на друг хардуер, различен от техния - отново безкрайно бъркаш. Явно не си чувал нищичко за т.нар. Hackintosh - https://en.wikipedia.org/wiki/Hackintosh Лично аз от мялко повече от 2 години имам tripple boot конфигурация на моята старичка HP Z230 sff workstation. Освен PCLinuxOS и Win 10 1809 LTSC, третото в boot менюто е MacOS X Mojave - работи превъзходно! Как така спокойно ги пишете тия глупости тук? На това ли му се викало тролене??? Явно...

Тази съвсем нова дистрибуция на Линукс НЕ е дело на Apple, ами на група японски доброволци ... нещо като Hackintosh ... Както се разбира и на тях им е безкрайно трудно да осъществят инсталация на Линукс върху епълски хардуер ... ВЪпросът е защо Apple не са го направили, или защо умишлено пречат ??? За да тръгне епълска оп. с-ма на вирт. машина примерно, трябва изрично да зададеш "I like Apple" в един от хардуерните елементи ... и който не го знае и не може да го осъществи - духа супата.

Със сигурност знам много повече от тебе и по-отдавна за Hackintosh ... Всичките ми инсталации на епълските изгъзици, като се почне от Mountain Lion, El Capitan, Mochave ... ги имам благодарение на Hackintosh и във VM Ware workstation. Това което съм казал си е самата истина - Apple умишлено пречат, за да си продават софтуера барабар с хардуера и да се изживяват като най-великите ...

Ползваш Hackintosh през 2008-а. Работи няколко месеца, след което се скапа и си купих истински Мак. Оттогава нямам проблеми.

вече донякъде си прав - Apple от 2017 г. насам започна поетапно да премахва съръвърни функционалности в своята MacOS, по простата причина, че прекрати производството на успешната фамилия свои сървъри Apple XServe. https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2016/10/IMGP5603-800x530.jpg В нашия DC (Data Center) все още имаме 12 такива машини - не са мръднали вече повече от 8 години! Предишния колега също е много прав - отдавна се продават Mac Mini 2U docking stations, които перфектно се справят със сървърни задачи - излгеждат точно така - https://www.servethehome.com/wp-content/uploads/2020/12/MyElectronics.nl-Apple-Mac-Mini-and-Raspberry-Pi-Rack-5.jpg Колега Видор - ти изобщо имаш ли някакво професионално отношение към IT или си просто тъп и неосведомен любител на всичко остранало, освен Apple??? Не може да се изказваш така тук, нищо вярно досега не написа, ебаси...

подобно, Windows се инсталира доста леко на Mak, да не говорим за Линукс. https://www.youtube.com/watch?v=f5ZJFxPJPJA https://www.youtube.com/watch?v=voMvctJ4GZ0 Пишеш откровени глупости!

Самият факт, че се е наложило да се създава Hackintosh като незаконна и нелегална алтернатива на епълската оп. с-ма говори достатъчно. Самият факт, че създават специално вирт. машина за епълски хардуер, за да си инсталират Windows ... само потвърждава каквото казвам. При една от инсталациите ми се оказа, че за да се инсталира с-мата, трябвало в един хардуерен компонент да се сложи стринга "I like Apple", което ако не го знаеш и ако нямаш достъп до този компонент ... как да успееш ?? Ето сега цял японски екип от доброволци пък създава със страшни клизми, версия на Линукс, за да може да работи на техния хардуер ...

в който опонирах на твоето мнение: "Apple не позволяват друга опер. с-ма да работи на техния хардуер, та се налага да инсталираш виртуална машина, специално създадена за Apple хардуер, и то писана от руснаци !!", го написах също аз, но явно твоите хора в дир.бг го изтриха. Там упоменах изрично Asahi Linux (именно японската дистрибуция), дадох и линк към видео-презентацията, а ти тук се ползваш от моето писание? Жалък си, пич. И си оправи ника, редовно грешиш първата му буква!!!

Няма 'мои' хора в сайта, аз съм външен за тоя сайт. Наистина използвах твоя пост за японската дистрибуция, защото честно казано ... при толкова Линукси ... не съм го знаел. Не се чувствай лично засегнат, че заприличваш на педераЗт. Аз съм платен от Fedora Linux и работя за тях ... от Apple-ски минетчийства по принцип не се интересувам заради цените им, но се опитах да имам почти всичките им версии по виртуални машини, защото на неепълска машина НЕ ставаше, макар че е било след 2005 г. когато Apple минаха на Интел. Предполагам проблемът основно е бил в UEFI(32 bit) чипа на епълския хардуер, като на неепълския хардуер все още е имало BIOS(16 bit) чип.

Явно тези инсталации сега стават на Интел, но преди когато Apple ползваха PowerPC ... не съм чул Windows да работи на такъв процесор ... Моите наблюдения са от преди около 10 години, и изглежда от тогава нещата са се променили ... и такива експерти и фактори като тебе направо са се нароили !!

_stankow

Е, не знаех, че е работна станция. На заглавната снимка имаше лаптоп и почнах да си мисля за лаптопи. Защото МакOS в живота си не съм виждал, не съм пипал. Само на Unix и Linux си карам. Рендиране, видео не правя. Gimp 100 MB всякак си ги оправя. Едно приложение имам по-тежко, Hugin за панорамни снимки, но и за него 4 ядра стигат.

Видоре, кога за последно МАК е работил на PowerPC? Имало ли е тогава Windows?

Apple са работили на PowerPC 1994 - 2005. Помня че преди Windows 95, имаше Windows 3.1 и Windows 3.11. Така че определено е имало Windows ... само дето не разбрах защо питаш ?

нещата почват да се изясняват - ти действително си пълен профан, имитатор на знания и опит, но звучиш доста крехко и кухо! За сведение - на 54 години съм, занимавам се с Епъл от 13 годишна възраст, по онова детинско време имам 9 публикации с програми за Apple ][ (на асемблер) в сп. "Компютър за вас". Възпитаник на една от най-добрите математически гимназии в страната и след отбиването на военната си служба завърших (по онова време се наричаше) Компютърни технологии в най-престижния у нас университет. Следва докторантура в Утрехт, Нидерландия - Безжични комуникационни технологии и втора такава в Унгария - "Аспекти в осигуряването на сигурността в клетъчните комуникационни технологии". В момента съм Chief IT Security Officer в друг наш престижен университет. Пишеш, че си от хората на Fedora - идея си нямаш как сам ми се подлагаш под ножа - аз пък съм в RHEL maintain & pack team. Хайде сега ми кажи - след умирачката на CentOS", с какво Fedora остана ненадмината, какво не премахна по заповед на майката RHEL???? Подсказка - фамилия много важни драйвери*, които във ВСИЧКИ други съвременни дистрибуции са изхвърлени (DEPRECATЕD) ??? Ако не можеш да отговориш, значи си пълен профан и поне в IT темите опитай да не се появяваш!

Предполагам става въпрос за: legacy BIOS support

ето, вече си пролича - нямаш никакви професионални познания в нашата сфера, ти си просто класическото квартално хакерче, което взима по 20 кинта, за да инсталира някакъв си там пиратски Windows... Не, младежо, Legacy BIOS support тук НЯМА НИЩО ОБЩО - явно не знаеш защо в съвременните - забележи - EFI firmware машини (не се ползва израза BIOS, оказа се, че той е патентно защитен) все още има емулация на добрия стар BIOS. Запомни защо - защото из повечето машини, особено тези от огромния и мощен вторичен и третичен пазар, все още има достоен хардуер. Който обаче, за съжаление не е съвместим с EFI (повече не ползвай термина UEFI, това беше само в началото...). А несъвместимостта се изразява в нещо простичко, като например - машината не може да стартира инициализацията на леkо по-старата видео карта (съответно не излиза нужното текстово съобщение), или не може да стори същото с NIC - съответно, не може да буутне от мрежа/CITRIX server и т.н. Ето го и простият отговор на загадката - Fedora, да са ми живи и здрави, имаха смелостта да ЗАПАЗЯТ фамилията SCSI драйвъри !!! Щото който и каквото да опита да оспори - в нашата бедна държавица, все още разчитаме на тази технология, все още има вторичен/третичен пазар на тия мощни, enterprise class devices, с пределно добра производителност. Скъпи са, да, но са достатъчно добри! 16GFC стандартът (Fibre Channel) стигна до 13,600 Mbit/s, на разстояние от 500 m / 10 km. А най-модерният му близък съперник - SAS 4.0 (SAS = Serial Attached SCSI) в момента агресивно се позиционира като 19,200 Mbit/s, но на все още неоповестени и негарантирани разстояния. Давам пример - марковите външни USB дискове, дето напоследък се купуват за около и под 100 кинта, работят по протокола UAS (USB Attached SCSI) и достигат скорости, много близки до нативните такива за SATA протокола - 6Gbps. С две думи - всичко сегашно, скоростно и достъпно е от наследието на SCSI!!! Това беше отговорът, дано съм успял да ти предам поне малко знания, които очевидно ти липсват. Нищо лично, но ако си все още млад и не носиш очила, нямаш внуци - почвай да четеш и по възможност да експериментираш... Иначе няма да си докараш добра пенсия в IT сектора. Дружески привети...

Завиждам ти на самочувствието и самонадеяността ... но това, което съм написал е също така вярно в допълнение към твоите старчески полюции. Питаш за нещо, което със сигурност знаеш, но смяташ че другите не знаят ... Я кажи щом като си такъв експерт, къде в долния код е проблемът: #include int main() { unsigned int count{ 10 }; // count from 10 down to 0 while (count >= 0) { if (count == 0) { std::cout

за съжаление не можа да покаже целия текст ... пак ще опитам.

54 годишният специалист сега до внуците ли опря да ти помагат, или търсиш в мрежата ? Жалко че не си във ВУЗА, за да питаш студентите ... Аз пък се чудя, как може на тая възраст, след като си вече импотентен и отвсякъде провиснал ... да те търпят из коридорите на Университета ... ??

Времето за отговор на такъв на пръв поглед елементарен въпрос, може да отнеме мнооого време ... освен ако не си 54-годишен ИТ специалист от ВУЗ. Ако не отговориш до 2-3 минути, значи отдавна си полегнал анално върху стари лаври ... Може да звъннеш на приятел също така, за да ти се подиграват после доживотно :))))

Много моля, не трийте този текст, защото очаквам отговор от върховен ИТ специалист от Университет. Задачата изглежда елементарна едва ли не, НО всъщност е много трудна. Очаквам 54-годишният да я реши за 0-ла време. #include <iostream> int main() { unsigned int count{ 10 }; // count from 10 down to 0 while (count >= 0) { if (count == 0) { std::cout << "miau!"; } else { std::cout << count << ' '; } --count; } std::cout << '\n'; return 0; }

Ако 54-годишният специалист не е запознат със C/C++ (1989,1998,2003,2011,2014,2017,2020) ... то бих могъл да му го "подам" и на асемблер за Интел и ДОС, както и на асемблер за Интел и Линукс, в двата синтаксиса: AT&T и Intel . Имам предвид същата задача на асемблер ...

Дълбоко-прочувствено орално обръщение към 54-годишния ИТ специалист, работещ в Университет, както и към Red Hat: Многоуважаемий специалисте, Когато аз бях студент, точно такива преподаватели от твойта категория - стари, импотентни и дементни, бидейки особено озлобени от своята физическа, физиологична и психическа неадекватност, винаги задаваха въпрос, който бяха убедени, че студентът не знае, но те ПЪК го знаят. Тези същите така се бяха изкомплексирали, че ако разберат че си ползвал учебник от някой друг автор, а не техния ... най-много тройка ! Та не знам сега 54-годишният специалист дали се занимава със студенти, или само обслужва мрежата на ВУЗА, но виждам същите психо-емоционални, почти анални отклонения !! Аз може да си позволявам приказки по отношение на Apple, но не казвам, че съм специалист по техните хард-и-софт неща. Колкото до Fedora, там полагам усилия да възкреся Kylix. А за scsi драйверите ... то това се знае както казват по-младите от тебе "по дифолт". Остани си със здраве, купувай си виагра, и не се самопревъзнасяй, че не знаеш на какъв ХОЙ ще се наденеш ... например ако реша да те намеря - ВУзовете не са толкова много, с твойта откровена автобиография ще ми отнеме не повече от 2-3 дена ... и ще ти счупя вратлето !!!

Видорчо, правиш ли разлика между Windows 95, който е самостоятелна ОС и Windows 3 надолу, които работеха под ДОС?

Apple-ските процесори са обречени да изостават от алтернативните Intel и AMD. Нищо, че в момента са по-добри. Просто липсата на конкуренция ще им изиграе лоша шега...

Нещо не си наясно мойто момче ... до Windows 2.0 са работили във DOS вирт. машина, а Windows 3.0 вече не ползва DOS ... Тук не е място за самовлюбени самохвалковци ... купи си Простамакс, пий Виагра, сменяй по-често памперса ... и не скачай на високо !

"- не позволяват друга опер. с-ма да работи на техния хардуер" Верно?

поредния овърпрайснат айшит... не ми го фали...

и на кой му е притрябвал модифицирания маковски бсд със С-шел и графика дето няма икона даже за конзолата; мак-а беше добър преди мнооого години главно за текстообработка видео и музика... но... беше, вече не е