Борсата за криптовалути Coinbase предава данни за потребителите на американските власти

ICE има възможност да проследява трансакции, извършени с повече от 10 криптовалути, включително биткойн, етериум и тетер

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Добро утро, оказа се, че криптовалутите не са независими и непроследими. Скоро ще се окаже, че са и без покритие и хоп.... една шепа хора, ще оберат цял свят.

Айде сега "криптоспецовете" да ни обяснят как така всичките им данни за тразакциите попаднаха в американските власти! Нали , уж криптото беше непроследимо и незовисимо! А, за сриването им няма даже и какво да говорим!

всички платформи събират детайлна информация за потребителя - копие от лична карта, копие от банкова карта. това не е новина.

Добър ден, добър ден! Биткоин - блокчейн, е американска технология. Надуваха балона за да видят как работи, сега лека полека държавата (в лицето на разни трибуквени служби) постепенно поема контрол над блокчейна. Свидетелство - падане на курса долар / ВТС. Черните шапки с мазните масури на Уолстрийт сигурно са договорили "подходящ" курс.

Главната функцията на криптото не е да е скрито а да е математически открито за да показва че няма манипулации ала Уолстрийт . Трудно е да се пребориш с контрола на държавните апарати събиращи данъци и имащи монопол над насилието и финансите . Битката продължава ,Уолстрийт ще бъде разрушен .

Главната задача на крипто е да излъже баламите, че това е нова, независима и непроследима система. Да ги накара да "инвестират" и да ги обере после! Освен това, друга задача на криптото е да утилизира огромно количество пари, които се въртят в глобалната икономика и да дресират хората, че новите пари на бъдещето - това крипто е много "волатилно" тоест варира. по този начин новите-стари господари на парите ще обират хората още по-лесно и в още по-големи мащаби от старата схема само с една гола инфлация и фалиращи банки!

Когато извършван някаква дейност през чужда система, а не директно, разбира се, че могат да те проследят - толкова е елементарно!

Шокиран съм!!

"Новината" е, че Coinbase е дала carte blanche достъп на американските данъчни и тайни служби да си зяпкат операциите на хората без съдебно разрешение.

"Нали , уж криптото беше непроследимо и незовисимо!" Криптоспецовете, за разлика от тебе, никога не боравят с бланкетни твърдения като "криптото е непроследимо". 1. "Криптото" не значи нищо. Има биткойн, има няколко смислено различни алтернативи като Monero и ZEC, и огромно количество безсмислени имитации. 2. Специално за биткойн, никой никога не е твърдял, че транзакциите са непроследими. Транзакциите в биткойн са псевдонимни и чрез анализ на движенията е възможно да се групират и свържат логически с определено лице или група. На това проследяване може да се противодейства до известна степен, но такъв вид противодействие никога не е било поставян като задача пред биткойн. 3. Има разлика между непроследим и незабраним. Уникалният принос на разпределените консенсусни системи като биткойн се състои в това, че — поне в цивилизованите държави — никой не може (1) да попречи на мен да публикувам транзакция в mempool-а, и (2) на практика е ужасно трудно, на границата на невъзможното, да попречи тази транзакция да бъде записана в ledger-а. 4. Бонус, понеже знам, че ти е интересно. По-горе споменатите Monero и ZEC използват различен подход за управление на транзакциите, т.н. ZKP (Zero Knowledge Proof), при който съдържанието на самите операции и участните във всяка транзакция не са публично достъпни. При тях има различен модел на риска и съответно, различни рискове пред потребителите и притежателите на такава валута. В заключение, един съвет: Не се дръж пренебрежително към крипто експертите. Също така, не прави грешката да си мислиш, че разни умници, които сипят мозък по коментарните секции в сайтовете, са "криптоспецове". Дори на мен няма нужда да вярваш. Просто потвърждавай хипотезите. Експерт се става с четене и мислене.

Най-важното е "скрито" вътре в статията. А би трябвало да е още в началото. " Coinbase Tracer събира данни от публични източници и не използва информация за клиентите на криптовалутата"

Обърна ли внимание, че данните не съдържат данни на Coinbase за техните клиенти? "Coinbase Tracer събира данни от публични източници и не използва информация за клиентите на криптовалутата" Може би данните за потребителите, събирани от платформата на Coinbase, се предоставят по друг ред. А не чрез "Coinbase Tracer".

"Обърна ли внимание, че данните не съдържат данни на Coinbase за техните клиенти?" Обърнах внимание. Обърнах внимание също и на други източници, които докладваха новината, както и на изумителното усилие на самите Coinbase да дадат официално становище, което не казва нищо. (https://twitter.com/coinbase/status/1542605323382337537) Дори масивът информацията да съдържа само анонимен указател дали дадена транзакция е минала през Coinbase или не (обзалагам се, че го прави, тъй като системата е правена за нуждите на самата Coinbaes), това пак е издаване на информация за потребителите, дори да не спада в графа "proprietary". Coinbase е един от твърде противоречивите "играчи" в биткойн системата. Собственикът беше един от наглата групичка около Роджър Вер, който през 2017 г. атакува биткойн, обяви се против SegWit и подкрепи отцепването на BCH. Все решения, които са против интересите на онази група потребители, които са алергични на тема неприкосновеност на личните данни (и не, това не са "само престъпници"). Компанията не поставя интересите на потребителите си най-отпред, и тази новина просто е поредната капка в преливащата чаша на търпението.