Стана ясно, че Coinbase, една от най-големите борси за криптовалути, предоставя на имиграционните и митническите служби на САЩ (ICE) набор от инструменти за проследяване и идентифициране на потребителите на платформата. Това сочат документи, получени от репортери на The Intercept.

Съобщава се, че Coinbase е продала един лиценз на ICE за 29 000 щ. долара през август 2021 г. за използване на аналитичния софтуерен продукт на платформата. В рамките на един месец покупките на софтуер от агенцията се увеличиха с 1,36 млн. щ. долара, но не е ясно какви инструменти е предоставила Coinbase на агенцията, в чийто ресор, наред с други неща, влиза решаването на въпроси, свързани с националната сигурност. Сега документи, получени от журналисти, показват, че ICE има достъп до различни функции, предоставяни чрез Coinbase Tracer - инструмента за събиране на информация на сайта (бивш Coinbase Analytics).

Според източника, ICE има възможност да проследява трансакции, извършени с повече от 10 криптовалути, включително биткойн, етериум и тетер. Агенцията разполага и с различни аналитични функции, като например проследяване на веригата на входящите и изходящите средства. ICE предоставя и "исторически данни за геопроследяване", въпреки че не е ясно какво точно представляват те и как се генерират. Отбелязва се, че Coinbase не е изискала от ICE да потвърди съгласието си с лицензионното споразумение за крайния потребител, което налага определени ограничения върху начина, по който клиентът може да използва софтуера.

Представители на Coinbase не коментираха как ICE е използвала данните на клиентите на платформата, включително инструмента Tracer. Говорител на компанията само припомни, че Coinbase Tracer събира данни от публични източници и не използва информация за клиентите на криптовалутата.

Източникът отбелязва, че Coinbase напоследък работи усилено в сътрудничество с различни американски правителствени агенции, включително Службата за вътрешни приходи, Тайната служба и Администрацията за борба с наркотиците. Coinbase също така заяви, че компанията се ангажира да помага за гарантиране на националната сигурност на САЩ.