Директорът на Роскосмос разкри причината за аварията с "Луна-25"

Двигателната система е работила 127 секунди вместо планираните 84 секунди по време на корекцията на орбитата, каза Юрий Борисов

Обратно в новината

Коментари - Директорът на Роскосмос разкри причината за аварията с "Луна-25" | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Причината е, че е руска с разни китайски чаркове. ДРуга няма.

Като че ли я изстреляха по-рано по пропагандни причини преди проекта да е достатъчно узряли обмислен. Но с пропагандата напоследък не им се получава и дори напротив, но на всяка пропаганда така и се пада като лъже да става точно обратното. А щеше да е добре човечеството да направи още "една малка крачка" в овладяването на Луната. Принципно понякога някои народи се самоизключват от нормалното човечество (както и в този случай), но добрите сили ги поставят на мястото им (явните примери са от нациска Германия и от путинска Русия)

Е щом е 'авария' само...БУАХАХАХАХАХАХ

Луна25 Русия отново на луната от една седмица само това...

пак е някакъв успех. Помним че руснаците са единствените който са пропускали дори да уцелят Луната. И то не веднъж.

освен немалкото неуспехи да улучат луната, американците също имат такива. например: 17 August 1958 Pioneer - failed to orbit due to turbopump gearbox malfunction resulting in first-stage explosion. 11 October 1958 Pioneer 1 - Failed to orbit; premature second-stage cutoff due to accelerometer failure. 8 November 1958 Pioneer 2 - Failed to orbit; premature second-stage cutoff due to erroneous command by ground controllers; third stage failed to ignite due to broken electrical connection. 6 December 1958 Pioneer 3 - Failed to orbit; premature first-stage cutoff. ... и още множество други. СССР имат не по-малко впечатляваща колекция от неуспехи по пътя към Луната!

Какви са тия примери от 1958 - една година от първият въобще полет в космоса? Тогава американците са били толкова припряни да наваксат изоставането от руската космическа програма, че е нормално да има провали. Дай нещо от следващите космически години, иначе е съвсем несправедливо

А Станчо в отпуска няма го. Цялата любов по руската техника само в работно време

Благоговея и се прекланям доземи пред компетентните коментари на "ерудитите". Та имам плах, простичък (плевый) въпрос от небесната механика свързан с Луната: Защо прилив на водни маси на земното кълбо има едновременно не само от страната на Луната, но и от противоположната страна? Ма, нали там Луна няма, за да ги привлича? "О, свещена простотия българска!"

нещо не разбрах, това риторичен въпрос ли е или очакваш някой да ти отговори? просто отговора на въпроса ти не е някаква покрита от световна конспирация тайна, с 1-2 търсения в гугъл ще намериш отговора.

Вие представяте ли си навремето Вернер фон Браун да беше пленен и веднага застрелян от американците? Или пък, след като е взет от тях и работи за тях, да го екзекутират още при първия му гаф. А в космическата област честите гафове са неизбежни, имало ги е и при него, особено в началото. Важното е да се върви напред и да се върви по път, свързан с минимизиране на човешките жертви. И САЩ вървят колкото могат в космическата надпревара, засега без кой знае каква конкуренция от други страни. За съжаление ситуацията по света засега изключва по-широко международно сътрудничество, каквото имаше в предходните няколко десетилетия. А това ще забави напредъка в Космоса. Жалко и за 90-годишния руски учен, за когото тази лунна мисия е била част от живота му. Май скоро ТАСС ще съобщи за естествената му смърт, като се имат предвид годините му… Надявам се на повече изобретателност от руските служби, за да избегнат баналното „падане от прозорец“.

Расследование причин аварии космического зонда "Луна 25"показало что такой являються удары камнями.Эти камни бросили македонцы которые претендуют что Луна ихная територия.В Цетнр управления полетов были слышны ихние крики-"Луно,земьо макеконска!" и "Нема поганец да седи на нашата земья".МИД России отправит ноту,сегодня вызвали посла Македонии в России.Он сказал в ответ что-то непонятное вроде "Мамицата ви ке ебем"!

... тъжно, че Луна 25 не се получи ... Кураж за следващия тираж! Със сигурност не печели само който не играе!

Още един нов кратер на Луната...

дали в склада с остатъци от СССР има още един лунен апарат?

Руснаците имат проблеми със спирането и произволното пускане на ракетните си двигатели. Справка произволното пискане на двигателя на модула НАУКА, след като се скачи с МКС. Липсата на западни чипове се отразява на управленивто на руските космически кораби. С чипове от перални това е резултата

Тук се е завързал един разговор (по-долу) и във връзка с това бих искал да попитам тук има ли някой, който са знае каква гениална с простотата си идея е използвал Джон Атанасов за създаване на първия компютър? Гледам, че тук има някои, които твърдят, че са инженери (а и за другите мисля е интересно) 2023-08-21 21:15:05 Инженер (нерегистриран) реплика +15 -29 Да злорадстваш е човешко и българско. Но все пак: от каква позиция ние даваме оценки на космически сили? …. ехиден (нерегистриран) реплика +8 -3 1/ от позицията на хора,които се интересуват и четат.Във днешният свят,когато чрез интернет получаваш наготово всякаква информация (не говоря за пропаганда) , един средностатистически,разумен и мислещ индивид , лесно може да се информира , отсявайки пропагандният бълвоч 2/ никакъв българин не е измислил компютъра - първо,това не е единичен процес , хоп - измайсторих го , а дълга и сложна процедура , години наред , много хора са давали своя принос , вкл.и Джон Атанасов. Второ - той не е и българин , а американец , роден,израсъл,учил, работил и направил кариера във САЩ , стъпил в България за пръв път на 70 год. възраст. Трето , не е направил нищо работещо, а само идейно и полуготово , спира го службата му във ВМС на САЩ през ВСВ. Чак 20 год. по-късно е замесен като един от многото , по линия на съдебните спорове за патентни права. Колкото Кирил и Методий са българи,толкова и тоя Джон.Единственото българско в него е фамилията на баща му.

Нема лошо....поне опитаха а и пропагандата върви - демек пикаме ви на санкците смешници Кат не са руснаците то ще са индииците или китаиците...ма все някой ще отиде на луната... за разлика от хамериканските разходки из Аризона 60-те...

Липса на интелект е защитаване на тезата, че САЩ не са стъпки на луната. Същуте американци, които вярват в това изразяват импозиция, че земята е плоска. А всъщност врче са видими всички артефакти от техните кацания.

Ма как бе...60-те с една елка току що измислена... кацнаха...че и неколко пъти... ма сега с 3д принтери, компютърни симулации, нови материяли и т.н.... практически неограничен финансов ресурс...некой друг трилион никой не го взема под внимание и!? стоим тука...и правим преврати или изнасяме инфлация по света...странна работа... ма ти си вервай де...грантове требе да се заработват с вяра

Вчера Русия е добавила Луната в списъка с неприятелски държави.

ㅤ

Как върви прогресът на американската лунна мисия, дето още не може да се разбере дали ще е първа или поредна?..

Ами първо ще изчакат вестниците да си изчистят боклука от руско желязо и китайска пластмаса, която оставиха оня ден, за да има къде да кацнат.

ㅤ

Нищо де, ти кажи успяха ли поне да излетят, за да сме сигурни, че по обратния път няма да оставят боклуци и те...

Никакъв Гагарин не е летял, дъщеря му си признава.

ㅤ

Къде ти го призна?

У весник...Максуда дейли...

Импортозамещение.

Боярщникът е бил с по-голямо октаново число. Също и въшки са запушили една от клапите.

Само не казаха как ще нарекат новообразувалия се кратер. Путин?

Коментари от технически 'ерудити", които не са чували за основен закон на сцепването, не могат да напишат закона на Ом в диференциална форма и не знаят защо във всеки автомобил ВИНАГИ карданните съединения са по двойки.

Ерудите, я ни светни тук какво по-точно има общо тук закона на Ом….

ЛУНА-25 ИЗПРА НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ МИЛИАРДА РУБЛИ - ПОВЕЧЕ ОТ МИЛИАРД ДОЛАРА Проектът е заложен през 90х години на миналият век, а реално се работи от 2,000г. Представете си, колко са отишли за заплати, творчески командировка и още по-творчески активни почивки. ЗАЩО СЕ ВЗРИВЯВАТ СКЛАДОВЕ С ОРЪЖИЯ В България и по света? Зада се скрият липсите, нали? Така е и с Луната...

Абе друго си е да изгорят 7-8 човека още на старта, като Атлантис.

Ами друго е, рапоне рашистки. Росшитня и совалка не можаха да направят. Американските килко полета имаха, а? Марсоходи, сонди и т.н. далеч от Луната, а вие си повтаряйте мантрите. Не пречите, просто сте жалки.

Хубаво е като в СССР и Фашия да си крият техните изгорели...

пак брътвежи на озлобен,отчаян русороб........Чаланджър даде фира на старта (през 1986 год.) заради аварирал ускорител. Атлантис изгоря във атмосферата на връщане,заради паднал термопанел при излитането седмица-две по-рано. Иначе 5 совалки направиха над 130 полета, руското недоразумение Буран - един. И ако ще броиш загинали в космическата надпревара - там пРоссия смачква конкуренцията още през 1960 год. , няма стигане.......взема аванс със над 100 жертви . От пропагандна гледна точка, да са винаги първи , форсирането това води. После губят всяка надпревара, технологичната изостаналост няма как да се компенсира в дълъг процес. Спора Конкорд / Ту-144 ясно го илюстрира. ВСИЧКАТА ПАРА - В СВИРКАТА (на локомотива на комунизма). Не става само с лозунги и манифестации , и надъхване колко сме велики. Дела трябват,не думи.......

Не Атлантис, а Колумбия изгоря…. Инче си прав

Индийците приземиха ли техния, че изпуснах.

утре

Вече има нов съветски фантастичен сериал: Луна-25, Луна-26, Луна-27, Луна-28. Гледайте го всеки петък вечер по Българската телевизия.

Бездомник се присмял на безработен, майкооо кви умни български тикви.

От много бързане софтуерът с неизчистени бъгове. На ти бърз код

най-големият грях във всички религии, вери и изповедания дори при диваците в Амазония е липсата на смирение, гордостта и себелюбието https://www.youtube.com/watch?v=vbttZVTSJRU ~~~○~~~ Безсмъртна хеката: Нереида нимфа Панопея Сиренцето, от личната свита на Свещена Богиня Рея - Малката Русалка, Изида и Ищар Водач на втори Звезден Флот на Богинята ~~~○~~~ Любов, Смирение и Благонравие между Хората, а в Небесата- Мир !

И този плаче да ходи на югозападния фронт. Направо си постила килима .

хвала, че не е бил със жив човек на борда разбилия се научно-изследователски - и се очакваше този факт при налично условие че знаейки за неземното телепатично предупреждение излъчено към земните жители да не посещават естествения земен планетарен спътник: нарочно не е пратен жив човешки дееспособен екземпляр, жалко че остават там на планетата Луна материалите за изработка на Луна-25 за които са похарчени доста финанси вл

Е, те на Бахмут толова лопати с живи хора изпратиха, ти за някаква несъстояла се сонда се жжалваш!

хвала, че не е бил със жив човек на борда разбилия се научно-изследователски - и се очакваше този факт при налично условие че знаейки за неземното телепатично предупреждение излъчено към земните жители да не посещават естествения земен планетарен спътник: нарочно не е пратен жив човешки дееспособен екземпляр, жалко че остават там на планетата Луна материалите за изработка на Луна-25 за които са похарчени доста финанси от джобовете на данъкоплатците, или просто хич не е била нужна пилотирана лунна мисия, живи + здрави

хи-хи-хи ~~~○~~~ ЧЕТЕТЕ ДАТИТЕ 2023-08-20 14:44:13 дриада Δάφνη (нерегистриран) Чест с поклон, майна ! Това е публикувано тук в dir-a, два дни преди излитането на руската джаджа нали ? ===================== 2023-08-08 08:43:33 Оопс С девет ледени кристала богиня Бендида от Кендрейсея, Оопс, Мàрица, Артемида на Олимп, на Троя и Диана на Рома Bona Dea, Добрата ♦♦♦♦ ◊ ♦♦♦♦ Мисията невъзможна. https://www.youtube.com/watch?v=3_pzbTGmKLc ♦♦♦♦ ◊ ♦♦♦♦ Свещена богиня, тройна хеката Θεά Άρτεμις, олимпийска Артемида Бендида от Кендрейсея, Мàрица, Оопс, Добрата богиня, Венда и Диана ловечката, хеката на Луната хеката на животните и магията, Пророчицата заклинателка Първа богина на Тракия и Кендрейсея Първа богина на Македония с Пела, и Мизия с Бдина Първа богина на Одриско с Балкана и Севтопола Света богина на Троята Пазителка на Рогът в Изобилието Силва-дроида на животните, змийците и птиците главна жрица на света Родопа, богосъща Рила, белия Прин и валния Балкан на горски нимфе, сатри и кентавори, и на белите тракийски кони Желадокоса ======================== КРАТКО, ЛАКОНИЧНО, ЯСНО ПО БОГИНСКИ два дни преди излитането майна https://www.youtube.com/watch?v=JzgscQVdJLA V←|→V Безсмъртни хекати, нимфа - дриада Δάφνη нимфа - ореада Βριτόμαρτις (Бритомартида - Крилатата, Брита - Невидмата, Брита - Целомъдрената, Диктинна и Афея) водачи на боен звезден флот Кендрисос - Бляскавия, лична свита на Свещена Богиня тройна хеката Θεά Άρτεμις, Артемида - Оопс, Мàрица

2023-08-20 15:11:41 Панопея Сиренцето (нерегистриран) хи-хи-хи ~~~○~~~ Чест и Поклон, Дафне и Брита ♥ Аз да кажа нещо на Миряните по въпроса... Опската, богиня Марица, Оопс, от Кендрейсея / Пловдив е Артемида на Олимп Благословена хеката на Луната / Месечината В нейна чест Американците кръстиха лунната си програма Артемис, обаче когато видяха, че Опсчето не е на кеф веднага отложиха полета за догодина или за по-добри времена както казаха Ми Опсчето веднъж им нацепи една борова горичка на трески дистанционно... На рашките Опсчето им изпрати паякообразни херувими при Луноход 2 и на чист латински им обясни че нямат работа там Рашките имат ли го на запис? Имат го. Рашките опариха ли се с Проклятието Буран? Опариха се. Дори котките на космодрума не оцеляха. ЩЕ ХОДИТЕ НА СТАНЦИЯ ЛУНА, САМО АКО ВИ ПОКАНЯТ ето Рибочката ви е оставила за любопитство Марс и Венера. Малко ли ви са? Дори до Марс, Фобос пуска само апарати от които е видно БолАрийско участие по гени. https://www.youtube.com/watch?v=6qTghUgMOeY хи-хи-хи ~~~○~~~ Аз, безсмъртна хеката: Нереида нимфа Панопея Сиренцето, от личната свита на Свещена Богиня Рея - Малката Русалка, Изида и Ищар Водач на втори Звезден Флот на Богинята ~~~○~~~ Любов, Смирение и Благонравие между Хората, а в Небесата- Мир !

Не сте разбрали! Това не е разбиване на апарата, а увеличаване на масата на Луната с разбита ламарина.

Абе москвича си е Москвич.

Луната е уцелена - значи мисията е успешна! Точка!

Успешно разбиване! Да продължават все така.

Тия пияндурници един свестен танк немоат да направят .тръгнали ми да кацат на Луната.. Олигофрени.

Хаха, какви познавачи сме си имали,!?

По Руската телевизия казаха, че мисията е успешна. Апаратът успешно си се е разбил. Изчислеята показват, че това разбиване е било с много висока скорост, което също е успех. Всъщност това е първият апарат паднал в тази част на луната, което пак е успех. Няма друг апарат в радиус от 10км, което е много голям успех, уцелено е най-изолираното място на луната. И не на последно място, успех е че нямаше хора: ако това беше мисия с хора, щяха да са първите човешко останки на луната. Руските "успехи" в космоса нямат край.

Директорът на Роскосмос разкри причината за аварията с "Луна-25": Руска орка пак е запалила цигара в най-неподходящия момент.

Е, тя причината е очевидна - на тенекиите пише "Сделано в РФ"...

Там е работата че тенекията си е работела. Освен манерките на инженерите от екипа

Един друг

1. Не казвам, че не е работила тенекията, а на нея са лепнали въпросния предупредителен надпис, че е произведена в страна от третия свят, съответно от четвърторазрядни инженери и бачкери. 2. Ето ти да гледаш, щом те влече техниката - https://youtu.be/V1BPHMOhRc0?t=235

Давай, още можеш... Хаха

Та всъщност става дума за елементарна грешка в инженерната наука. За да стане ясно на всеки: все едно да правиш голям бойлер, да направиш електроника и програми за контролиране на температурата, но да забравиш да сложиш бушон и предпазен клапан, които да спасят положението и да предотврати експлозията ако електрониката се скапе. Та в случая е дадена команда за задействане на двигателя и се е разчитало че ръчно ще може да се изключи с команда за спиране. Връзката се е нарушила и поради липса на защита двигателя е работил докато изразходи горивото. Редното е било да сложат предпазна команда, contingency plan, преди да започнат маньоврата. Или да има такава програмирана хардуерно. Изобщо, техническа неграмотност. И не че руснаците не са знаели някога: като пращаха спътници да снимат Фобос и деймос имаха всичките тези елементи дори не като програма, а като аналогов хардуер и той спаси мисията. Така че руснаците увлечени да повишават стандарта си с американска помощ просто са забравили всичко. Нито инжинера, нито контролиращия, нито шефа на екипа е забелязал такъв груб пропуск. Абе изобщо, едно време по време на изпит беше: всичко точно: 6. Една грешка - 5, ако е груба 4. Две грешки, с едно по малко. Три грешки, ами ако са дребни тройка, иначе на поправителен. А сега е знаеш 50% ами минаваш. За медицина 70%. Та който е болен от 30% от това което доктора не знае си отива скоропостижно. И за руската станция така. Да не говорим че като се надбягваш с индийци бързаш много.

Как не са се сетили за очевидното.... Разбира се, че са имали план Б и подобни, най-вероятно нещо им е прегряло и дотам. А ако е било софтуерно омазване - не може да се изключи, помня една мисия на НАСА ли на ЕС ли беше се срина заради неразбория инчове-милиметри преди години, и такива глупости стават - най-добре да не опитват пак, не и със съшите хора.

Не знам, просто чета отчета. Може би са се надбягвали с индийците. То това да пуснеш кораба през метеоритите на персеидите си е по начало глупост. Изобщо, мислех си че само Путин го е ударил вируса по главата в подземието на дистанционно обучение, но явно не е сам. А ако беше предишният, Рогозин, даже и тази мисия нямале да я има. Спомням си че Чернобил беше заради първи май и тъпо и упорито изключване на всички защити. Те тогава бяха украинци в СССР, ама си е същата школа.

Кой е по-по-най-простак - тази е надпреварата тук...

От статията не става ясно софтуерно омазване ли е или двигателят се е спекъл и не се е излключил когато е цъкната изключварката. Второто е разбираемо, нещо прегряло и т.н., тия хора дето са правили тая мисия правят такова нещо за първи път, предните луни са ги правили хора дето са в най-добрия случаи пенсионери. Ако е софтуерно мазало най-добре да не се хабят в други опити, нищо няма да направят.

Не са цъкнали изключвалката защото връзката се е скапала.

Едва ли са разчитали на ръчна команда, все пак това не е разработка на кръжочници/ученици. Закъснението не е особено голяма, 2-3 секунди е някъде, но на тия разстояния сигналът е слаби, кой с всичкия си ще остави жизнена функция като тая на радиовръзка.

Dp, колкото и странно да е, е точно така. Разчитали са на ръчно спиране. Изобщо, за 35 години са забравили всичко. След като идеала е да има iPhone, работата е ясна.

Прочети новината в някой руски сайт.

Е ако е така - няма да търся повече инфо, приемам, че си го прочел и знаеш - тя работата съвсем загубена, къде са тръгнали.

Имам чувството, че скоро никой вече няма да иска да е ръководител на каквото и да било в Русия. С тия тераси и прозорци… Как ли тогава дребничкия самодържец ще продължи да управлява огромната си бащиния? А да, забравих, той е божество и като такова е всемогъщо, и никой не му трябва, за да е навсякъде. Само му се пречкат. Най-добре да изпрати населението си на Луната. Ама засега не му се получава и те все падат обратно.

"аварията на апарата"... друг начин да кажеш "разби се малко"

Путкин (Властелинът на планетата Земя, Властелинът на Вселената, Лидерът с най-малък мозъчен заряд сред всички лидери на планетата Земя, мракобесецът, чудовището на Изтока) трябва да му се втълпи в кухата кратуна, че напредъкът в Космоса не може да се прави от вълк-единак. Трябва си усилията на всички нации.

Да прати Луна 26 и 27 да се разбият над Киев вместо на Луната!

Не бой се, толк8ва са тъпи тия хапарати, че каато ги пуснат от касмадрома в Далечния изток, я уцелят Масква, я Петербург, я бункера на Х@йлото.

Как може да пишете така:) Русия първа създаде хиперзвуковите ракети. И отново е първа, защото извърши първото хиперзвуково прилуняване:)

Тази част от изказването на ръководителя не го разбрах. Двигателя ли ще бъде ускорен за по-дълго време, за да се разбие по-ефектно и да пробие Луната? Или самия Генерален директор ще бъде ускорен от някой прозорец, набързо приспособен като ракетна площадка за непослушни директори…

Ее, ти какво искаш, украинецът Сергий Королiв не е жив да им направи изчисленията! За благодарност и в ГУЛАГ бяха пратили гения блядовете!

Времето там е с различна дължина. Вече знаем че 84 секунди на Земята са 123 на Луната.. Следващия път ще го сметнат по добре. А ние ще се чудим как да си платим тока а водата с това американско хубаво гориво. Куката се зова все по надълбоко.

Причината е много проста - руснаците не успяха да овладеят безаналоговите технологии, а са изучили само аналоговите компютри! Сега наложените санкции ги принуждават да започнат от нулата, и по всяка вероятност нямат шансове за успех! Индийците ще ги изпреварят.

Se taia

Те вече ги изпревариха реално.

Само напомняне, че и другите спътници могат да се разбият при необходимост...

Луна 26, 27, 28… Мокри сънища на поредната диктатура, до болка позната на човечеството. Защото и тази диктатура е като всички други, те си приличат като 2 капки вода. Злото е едновременно абсурдно и банално, както винаги е било. Точно като оръжието-чудо на Хитлер – хем го имаше, хем го нямаше. И то така и не можа да обърне нещата в полза на онзи диктатор. Въпреки технологичния бум по негово време. Господ си знае работата, та и с този диктатор ще се случи същото, само не се знае колко още хора ще изстрадат. Още повече, че империята на кремълското джудже е черна дупка по отношение на технологиите. Така че следващите номера на Луните ще се случат успешно, но в едно друго по-светло бъдеще (може би в един паралелен свят), в друга по-нормална Русия, която се надяваме най-сетне да се случи. Ще е чудо, но дано…Защото досега нормална Русия не е имало – във всеки един исторически момент света е смятал Русия за „непонятна страна, ненормална за времето си“.

проф. Христов.... дебили...80%....с тенденция за увеличаване.

сега коя година сме и "самая могучая" не може дори да кацне хаха