Двигателната система на руската междупланетна станция "Луна-25" е работила 127 секунди вместо планираните 84 секунди по време на корекцията на орбитата, това е основната причина за аварията на апарата. Коментарът направи генералният директор на Роскосмос Юрий Борисов в интервю за руския тв канал "Россия-24", цитиран от ТАСС и БТА.

По-рано от Роскосмос съобщиха, че по предварителни данни автоматичната станция "Луна-25" се е разбила на повърхността на Луната.

В интервюто Юрий Борисов каза, че работата по следващите мисии "Луна-26" и "Луна-27" ще бъде ускорена и изрази надежда, че те и "Луна-28" ще бъдат успешни.

Той изтъкна и прекъсването на работата по руската лунна програма като една от причините за неуспеха на мисията "Луна-25". "В никакъв случай не бива да прекъсваме лунната програма, това би било най-погрешното решение", каза Борисов. "Мисля, че опитът, отрицателният опит по прекъсване на лунната програма на практика за 50 години е основна причина за неуспеха. Ще ни се наложи да овладеем отново всички технологии, разбира се, на ново техническо ниво", посочи той.