Коментари - Хъбъл засне сливащи се галактики в 3D | IT.dir.bg
назад

Хъбъл засне сливащи се галактики в 3D

Орбиталният телескоп "Хъбъл" предаде на Земята снимки в 3D на две сливащи се галактики в съзвездието "Голяма мечка".

Обратно в новината

Коментари - Хъбъл засне сливащи се галактики в 3D | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Имаше теория, че от многото звезди, небето трябвало да е светло и през ноща. От там и има теория за тъмната материя, благодарение на която не е светло.

А дали не минава едната зад другата, на разстояние няколко милиона св. години и просто се припокриват от наша гледна точка...

Как така се сливат или сблъскват тези галактики след като се разлитат от центъра към периферията според общоприетата теория? Това е възможно да се случи ако гравитацията доминира разширението. Но тогава няма да има разширение. Как разбрат че галактиките са в процес на сливане. Все едно по един кадър да се разбере смисълът на цял филм.

За да получиш отговор на въпросите си, трябва да оставиш мисленето отпреди 7000 години и да влезеш в днешния свят.

Това с ПТП-то ми хареса ... от литературна гледна точка.

аз съм пълен лаик в астрономията. все си мислех, че съзвездие е куп от звезди или звезда система със звездите и планетите. сега научавам, че съзвездие - е куп от галактики... галактическия куб, какво е тогава? какво всъщност е Ursa Major ?

това съзвездията е само карта на небето, накъде да насочат телескопите, реално са несъществуващи комбинации от звезди, само ние ги виждаме от земята като разни фигурки. Просто цялото небе около земята е пъзел, координатна система и така по-лесно може да се търси въпросния обект, насочи еди си кой телескоп към Голяма Мечка, координати си има, отдалеченост. Този обект който търсим може да е астероид (.ича въшка демек) или мегагигатера...свръхкуп от галактики с размер 10 млрд светлинни години или 10% от видимата вселена и да се простира през няколко съзвездия (има вече и такива обекти). Просто отправни точки да ни е лесно, иначе няма такива съвкупности от звезди реално, на различни разстояния са, различни размери са и тн..

симо

ursa major е голямата мечка.Съзвездието НЕ е куп галактики,те се намират по ПОСОКА на съзвездието.Съзвездията са в нашата галактика а галактиките са на ПсиМ и даже още малко да потичаш.А сега си вземи един ,,стелариум,, от интернет ,инсталирай си го и се кфи на звезди,мъглявини,галактики и други интересни неща.

Интирсното в случая е, че след като галактиките се разбягват има хиляди наблюдавани сблъсъци....

бегат, бегат и настигнат некоя изоставаща и викат: къде ша бягаш маа? Аз се чудя има ли въобще гравитация? Или сме в някакво моментно състояние (на 10-15 млрд години) на тъмната материя, енергия и др. тъмни неща. А и с тия черни дупки колко ли материя във вселената е изчезнала в тях, и въобще тази тъмна материя може да е всъщност материята в черните дупки.

3D сближаването ни с Русия ще завърши с шабаш(разгро) за нас. Вижда се и без телескоп

за едни шабаш, за други масаркаш

И какво визират под 3D тук? Реално нещо толкова отдалечено няма как да се гледа 3D. Поглеждаш някоя звезна и викаш, а тази е на едиколко си светлинни години.

Има ъгъл между 2 точки на наблюдение различен от 0. Това придава 3D на образа, макар че заради отдалечеността това 3D да клони към 2D.

Точно това визирах. при такава отдалеченост ако снимат две камери, между образите на двете може ли да има отчетена каквато и да е разлика от ъгъла при такава далечина. Когато си пинеш с пръст носа и го гледаш, той е 3D, заради ъгъла на гледане от едното и другото око., който може да е над 90 градуса. Гледано нещо на светлинни години, то ъгъла е стремящ се към 0. Или примерно е 1 делено на 10 на степен N. Където N не знам кой би могъл да го изчисли. Въобще и не знам как изчисляват разтояние до нещо. Може би по някакво движение. Чак толкова прецизна техника да имат ме съмнява. Би трябвало в орбита на Земята от двете страни да имат спътници или летящи обекти в космоса да могат да изчисляват, но и там прецизността ще е до някъде. Но те споменават само Хъбъл. И без това гледат стар образ, сега стигнал Земята.