Илон Мъск критикува многоядрените процесори

Работата им не е оптимизирана и някои от ядрата бездействат

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В това сигурно е прав. Още от началото го отчитах, че ги правят многоядрени, защото не могат да направят по-добър. Стават сигурно за сървъри, с множество задачи едновременно. Но като цяло това е загуба на ресурс. Опряха някакъв таван на развитието, преди 10-15-20 години. Когато спряха да броят херците..

Това не ми звучи като критика на процесорите. По-скоро е насочено към софтуера, който не ги утилизира. Но истината е, че не всеки алгоритъм е подходящ за паралелизация. Освен това не винаги е удачно една задача да се опитва да утилизира всички свободни ядра. Защото често не знаем дали на системата не са ѝ нужни и за други цели. И такова "лакомо" поведение на програмата може да е нежелано.

Или по-скоро операционната система трябва по-рационално да управлява утилизацията на ядрата.

За настолни 4-то поколение интел беше връх, който и сега произведените процесори не са много над него. Дори DDR4 поддръжката спрямо DDR3 не дигна колкото се очакваше. Производителността на 9-то поколение е с 50-70 % повече, което е твърде малко за разликата в технологиите.

ядрата се ползват за паралелна обработка на ниво процес . на едното ти върви експлорър , на другото нотпад . за паралелна обработка ВЪТРЕ в процеса, на ниво паралелно изпълнение на блокове с инструкции , мисля че не се гружи ОС-а а алгоритми вътре в самия процесор (например спекулативно изпълнение)

Тоя да остави компютрите на мира, така и така тях ги поризвежда Китай а Хамерика ги изкупува за жътли стотинки и после ни ги препродава за огромна печалба, а да каже що така нвговите ракети, които не съществуват, все пак не могат да се конкурират по бързина с тези на руските Протон? Нали беше толкова добър по ракетомоделизъм - уж Фалкони, уж Хеви, уж Старшип, а накрая нито ракети нито скорост...

е тоя са ше опраи и процесорите. След това ше пусне и ваксина против Короня. И лятото отпрашва към Марс на почивка. Лятото на 2316 г.. Ще пътува под формата на буркан, в който иам парче от мозъка му поставен във формалдехид и свързан към процесор със само един транзистор, който е постоянно зает да си отпушва дрейфа - 100% ефективен.

Този младеж, защо ли не си гледа теслата ...

Ако програмистът не се погрижи да паралелизира алгоритъма, операционната система няма какво да направи. Примерно трябва да направя някаква тежка сметка с 1 млн. обекта. Най-простото е да хвана, да ги обходя един по един и да направя сметката. За целта ще ползвам едно ядро и ОС и да ми даде две, няма да ползвам второто. От друга страна мога да разбия задачата на независими под-задачи, да ги пусна да се изпълняват в отделни нишки и тогава операционната система може да ми задели повече от едно ядро за да ги утилизирам. Но първо не е тривиално да разпарчетосаш всяка задача и после да събереш парчетата, после самото разпарчетосване не е никак безплатно от към CPU и памет и накрая ако задачата не е с достатъчно тежки под-задачи, може да се окаже, че простата версия работи по-бързо.

Днес критикуваме полупроводниците, утре ще критикуваме целите проводници!

Не е проблем един процес да ползва повече от едно ядро. За целта просто трябва да работят независими "нишки" в програмата. От гледна точка на операционната система, няма големи разлики между нишка и процес (говорим за съвременна ОС, не за ДОС). Но за това не се грижи процесорът. Неговата работа е само евентуално да ускори това изпълнение с тия спекулации, като това наистина се постига с известна паралелизация, но това е само на ниво условен преход в рамките на едно ядро.

Значи китосват и пребоядисват старата кола и с козметични промени по фейса ни я предлагат за нова. Така е бизнеса с процесорите напоследък.

да измисли едноядрен по добър от тия днешните и нека да критикува,или да измисли кола дето не катастрофира самичка

Тъпак се води по малоумно заглавие. Мъск криткува, че не всички ядра се ползват, а не самите многоядрени процесори.

белина бе

и ти ли пил белина бе смотания,или ти беше трола Дада а

По времето на Бай Тошо, българите произвеждаха и изнасяха! Имаха образование и здравеопазване! Имаше земеделие, имаше промишленост, а сега българите внасят и не могат една лопата да произведат! Хаххахахах ..................

Той си я гледа много добре. И не само нея.

Тоя тъпак многознайко започна много да дразни. Ако не е американскот правителство зад гърба му отдавна да е фалирал и да е клошар

Имаше и Чернобил за които комунистите мълчаха и ни поваля добре, имаше и лагери, москвич и др. екстри...глупак!

Колкото по необразован е един човек, толкова повече напира да раздава акъл където не му е работа. Този с B.A. по икономика тръгна да оправя многоядрените процесори, а Гейтс и толкова няма и се назначи за главен имунолог на света.

Как ще работи един процесор зависи основно от софтуера... Към момента има софтуери, които са морално остарели и тях и на 1024 ядрен процесор да ги сложиш, пак ще работят с едно ядро. От друга страна, обичайните дейности, които се вършат на компютър не изискват намесата на огромно количество процесорни ядра (и системни ресурси като цяло). Проблема не е в процесорите. Проблема е в софтуерните решения и отделно в изискванията на потребителите. Всеки потребител иска компютърът му да работи бързо и играта му да не забива, за целта е нужна система със значителни параметри. От друга страна обичайната дейност на компютрите (гледане на филми, обработка на документи, проектиране (самото проектиране не изисква големи ресурси, ресурсите са нужни при анализ на проекта), сърфиране в интернет и т.н. и т.н.) изискват минимални системни ресурси. Дефакто, употребата на системните ресурси зависи единствено и само от потребителите. като цяло идеята на моногоядрените процесори е именно в това голяма част от ядрата да се ползват само при нужда, а през останалото време да са просто спящи. Така хем имаш голяма мощност (при нужда) хем имаш малко потребление (при обичайната работа).Отделно, за господина. Ако иска колите му да разполагат с наистина сигурни автопилоти и да могат да бъдат наистина автономни, да се обърне към самолетната индустрия- там всички системи са двойно и тройно подсигурени и дефакто поне половината от автоматиката на самолета през 90% от времето просто си стои резерва... и пак стават инциденти!

Така е, ей го и ти тук.

Знаеш, че има начин да се отървеш от всичките тия дето те дразнят и преследват - Мъск, САЩ, НАТО, западът като цяло. Докторите си знаят работата.

сърфиране в интернет вече изобщо не се смята за лека задачка . компютри от преди 8 години вече почват да 'лепнат' на определени сайтове . друг е въпроса че и браузърите ги пишат по трудово в 5-ти клас

Някои задачи подлежат на паралелизация, други не. Днешното програмиране е в огромна степен тотално мазало, прилича по качество на коментарите тук примерно - но понеже повечето хора не знаят да четат и не личи какво мазало е (за разлика от коментарите тук, тях всеки ги вижда какви са и им личи, че са писани главно от един автор с проблеми). В случая Мъск просто пъшка и охка правейки нещо, който не е генерирал нови разработки не може да разпознае тоя вид мрънкане. Трябва му да впрегне още от ядрата за нещо а не успява и го мъчи някак да стане, предполагам чака и на други да го направят което сигурно е трудно търпимо.

Ето какво се получава, когато НАСАджийско зомби се опитва да имитира умен човек. Жалка, неграмотна работа. :) Но все пак получавша плюс за старанието да станеш от парцал на човек.

Имаше селско стопанство. То разчиташе на студенти и ученици за прибиране на реколтата. Имаше и задавеопазване. Лекарите, вместо да лекуват болните, и те даваха своят принос за селското стопанство. Имаше и производство. Вярно некачествено и неконкурентноспособно, но вместо конкуренция имаше дефицит та соките се купуваха. Като имаш късмет и си намериш нещо, купуваш го, поправяш си го и си го ползваш със здраве.

Дядо, явно още си в соца. Днешно време има много възможности без да си завършил университет да придобиев знания, умения и опит в много области. Стига естествено да имаш досттаъчно интелектуален капацитет, амбиция и желание.

Sorry, но и двамата не може да бъдете наречени интелигентни хора. И тия и твоя фен или двойник сте от един и същ дол дренки малоумници.

Аз съм много по-интелектуален от тоя кравар Мъск и затова чрез математчиески изчисления доказвам че както кацането на Аполо на Луната не е истина, така и няма такива ядрени процесори дето ги споменава тоя Мъск. Така че няма смисъл да му се хващате на въдицата. Мога с лекота да отрека всяка западна научна догма като измислица защото аз съм новиа Питагор на нашето време, аз съм този който разкри измамата Аполо.

Що за фейк тъпотия си написал, Стояне? Човекът е постнал смешна картинка (меме) заедно с няколко смайлита, а вие го изкарахте, че "критикува" процесорите?! Фактите, фактите...

Този е много високо технологичен бре! Ютията е виновна че някой глади с нея без да я е включил... Все си мислех че това е въпрос на софтуер а не на процесор ама сигурно нещо не съм разбрал.

Сърфиране из уеб наистина не се смята за лека задача, но си остава такава. Писачите са омазали нещата до степен да заизглежда тежка задача - както сам казваш. Друг е въпросът как се стигна дотам, едно защото нямат средства и подходящ език - просто нямат - и друго защото така се поддържа индустрията, ако не потрябват повече гигабайта RAM клиентите ще намалеят прекалено много. Последното в крайна сметка работи за всички, колкото и да е грозно.

Днешното програмиране е на нивото на днешните "програмисти", т.е. ниско. Колкото по-"модерни" са едни технологии за разработка и колкото повече те отдалечават от ниското ниво, толкова повече ползващият ги не знае какво точно се случва на хардуера и прави глупости. Некадърното използване на паметта, която от доста години е основен ботълнек в една изчислителна система, и нулеви умения за паралелизация, векторизация и са масово явление. Но и по-зле ще става, споко. :)

Мъски, писаха от Марс! Питат защо се бавиш? А от Луната вече отрязаха НАСА напълно. Ясно е, че никога няма да отидат. Нагънаха червения килим и го прибраха за някой по-надежден посетител в бъдещето.

Нивото на днешните програмисти е ниско, защото в момента програмирането е индустрия... Тъжно, но това е положението.

Никой няма да ти постеле червен килим за да се върнеш в клиниката, налага се просто да идеш там да подновят лечението.

100% съгласен съм с всичко, което казваш. Броят C за ниско ниво - и не защото са глупави а защото нямат други опции, асемблерите за днешните load/store процесори са скърпени колкото да може да се напишат някакви библиотеки за компилатора. Не е да няма решение и не е то да не е реализирано - но е далече от масовост, фирмата която го има не разполага с милиарди та да може да го наложи.

Мъск прочете какво си му писал. Ще ти прати отговора по делегати. Ще са облечени в бели престилки и ще ти подарят подарък - риза с дълги ръкави, много дълги. Чак на гърба можеш да си ги вържеш... Изчакай ги мирно и тихо, не буйствай!

Явно покрай корона кризата са се възползвали и са те уволнили за некадърност, че гледам имаш доста време да пишеш простотии по форумите.

Тъкмо за пост-соц глупаци като тебе, дечко, става дума, които си мислят че с един онлайн курс по Вижуъл Бейсик са хванали Господ за шлифера, без да си дават сметка, че даже обикновения телефон в джоба им е проектиран от поне двуцифрен брой PhD-та киснали по десет години в университета.

Питагоре, хапчетата....!

Не са го уволнили за съжаление, с години е все същият щатен трол към сайта и все така бълва стотици постове на ден. Всъщност без него може би би било прекалено скучно и сайтът би умрял, знам ли. Нямам опит в поддръжката на агит-табла .

IT зомбенцата по-долу газ пикаят. :) И с право. И мен да ме лъжеха всяка година, че аха-аха и догодина сме в космоса - и аз щях да почна да се нервирам като вместо това се върви назад. Дишайте дълбоко, овци - чакат ви още дълги десетилетия от същото. В които ще трябва да ми се обяснявате, поне веднъж в годината, защо патроните ви така нагло са ви излъгали. Ходете купете даже акции в ПейСекс на Мъски - глупакът много лесно се разделя с парите си.

Цял свят овци и един дебил. Познай, ти кое си.

SN4 е готова за къс полет - минаха крио изпитанията, SN5 се строи, Crew Dragon излита през май с двама астронавти - ти от години едни и същи ла.на предъвкваш - всичко било фейк, нямало космос.

Точно на "тоя" ти можеш да му пръ.... на х.. - той преобрази идеята за пътуване в Космоса ! Преди едно изстрелване струваше колкото годишния БВП на САЩ - сега е стотинки.

И слагат по-тънки жички ! - вече за по 5 нанометра. Как ли ги запояват толкова малки ?

Предлагам конкурс за заглавие на снимката. "Толкова ми е малък ..........." И преди да сте се юрнали да демонстрирате остроумието си, анатомичните препратки са забранени ;-)