Илон Мъск засегна болезнена тема от сферата на компютрите, свързана с ефективността на многоядрените процесори и по-специално - нуждата от оптимизиране на изчисленията, предава technews.bg.

С провокативна публикация в Twitter шефът на Tesla обръща внимание на факта, че някои от процесорните ядра бездействат при изпълнение на определени задачи. Колажът с работници онагледява колко неефективни са многоядрените процесори - докато един работи, останалите наблюдават отстрани.

Известно е, че бордовият компютър на електромобилите Tesla е базиран на два процесора със собствен дизайн, но един от тях остава пасивен в по-голяма част от времето, според признанията на Мъск. Очаква се скоро този недостатък да бъде отстранен.

Tesla отдавна обещава, че произвежданите в момента електромобили с нейната марка ще могат да се справят без водач след инсталиране на съответния софтуер и, че компанията вече има цялата необходима хардуерна база.

В краен случай, собствениците на по-стари електромобили Tesla ще трябва да заменят и бордовия компютър, разположен в ниша зад жабката.