Индийският луноход измина първите си метри на Луната (видео)

"Прагиян" е оборудван с рентгенов спектрометър за алфа частици за определяне на съдържащите се елементи в лунната почва и скалите около мястото на кацане, както и с лазерен спектроскоп за определяне на химическия и минералния състав на лунната повърхност

Обратно в новината

Коментари - Индийският луноход измина първите си метри на Луната (видео) | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кацането на Луната е за престиж и показност, да не мислите, че с това роботче ще се изследва нещо по сериозно от състав на почва, електромагнитно лъчение и още нещо ;). В задачата се пита ДОКЪДЕ сте вие българите. А, да сетих се, ще рушим наново поредният паметник за да докажем, че можем като индийското роботче да изпълняваме безприкословно команди от няколко хиляди километра

Голям праз. Американците преди 50 години хора качиха на Луната, разхождаха се, подскачаха и после си ги върнаха живи и здрави. Велика нация са. Евала.

Как може в днешно време да ми представят такъв клип ? Като за толкова скъпо и важно начинание си представям 8k камера с 60fps, а виждам 5 секундно нещо 200p с 5fps... Как да им вярва човек ?

За тези параметри на висока резолюция и кадри механиката на камерата е доста финна и прецизна, ако я качат на лунохода едва ли ще оцелее до луната. А и индийците са си нискобюджетни по принцип, за тях е по-важно, че стигнаха до там и приземиха меко лунохода си. Но ако намерят нещо заинтригуващо там, със сигурност ще изпратят по-прецизна апаратура.

Много наивно си представяш нещата. Такива мисии са ограничени откъм товар и енергия, а и се търси максимум надеждност. Ползват се стари чипове и технологии, доказани във времето. Също така комуникацията е трудна, най-вече с Марс, който е далеч и станциите там имат кратък прозорец да предадат данните, докато орбитална станция минава над тях, в случая на НАСА и компания това е MRO, който вече е почти на 20 години. Камери на тези мисии са нужни единствено за навигация и да снимат някой камък отблизо. Всичко, повече е бонус, който се дължи на това, че НАСА трябва да се радва на публично одобрение, за да си получава парите. В Китай и Индия дори и това не е фактор, но пускат по нещо за пропаганда. Да речем, че НАСА даде сумати пари, за да подобри комуникацията и прати топ видео техника, за да предава на живо от Марс. И какво? От време на време ще минава по някоя вихрушка или пясъчна буря. Колко интересно. Видеа и снимки на това вече има. Ще кажат, че предават от Аризона или филмова площадка и правят вятър с вентилатори.

какво общо има НАСА с индийската мисия?

_stankow

>>>и представям 8k камера с 60fps, а виждам 5 секундно нещо 200p с 5fps А ако предаването е в реално време ? Нужно за управлението на луноходчето ? Със забавяне от 1 s, колкото е времето за радиовълните до земята ? Тогава предаването на 200 px с 5fps е забележително постижение, предвид нищожната енергетика на канала Луна-Земя - неголеми антени, някакви си там 200 W от слънчеви панели и прочие.

Хората няма да се измъкнат скоро от коварните лапи на матрицата, щом все още има толкова много oвцe, приемащи подобни бутафорни новини за истина...

Не хората, а ти тъпако няма да се измъкнеш от матрикцата наложена ти от Руслямска държава. А това е защото си изключително тъп и прост.

за бакър какво ли не правят хората.ха.ха

има по технологична кино индустрия стъпва по планетите.

обърнете внимание и на светлинната сенките падат така все едно светлината идва от ляво, но малко поназад от апарата които спуска возилото, горната лява част на кадъра е видимо по-тъмна, това не се случва на слънчева светлина - целия кадур би следвало да е еднакво осветен очевидно е снимано на светлината на прожектори

Не мога хахахах циганите стъпиха преди "силните" и "можещи" руслямци хахахахах Още тролове на Руската Терористична Държава ще ни лъжат ли за Русия още

В случая,съревнованието е между руски алкохолици и индийски мангасари. 1:0 за мангасарите

_stankow

Поздравления за всички мъсковисти за големия, двоен успех - разбиването на руската сонда и кацането на индийската ! :D :D Съболезнованията за това, че ракетата на Боинг излетя и достигна разчетната орбита вече им изказахме :D Ценности, сър ! Да чакаш неуспеха на "конкурента", за да се зарадваш поне малко :)

Чистокръвен английски лорд, малко мургавичък...стана премиер на англосакса и хоп. .индюги покориха Луната....Верваме Ви..

от Южна Азия човешко изобретение бе допуснато до лунната повърхност, а от Северна Америка и Северна Азия - не, не бе допуснато ... явно си имат извънземните някаква избирателна политика спрямо регион дет са сглобенИзобретенията на земляните, живи + здрави

Няма проблем със Северна Америка. Пореден малоумен опит за омаловажаване на руслямския отрицателен успех

Айде бе , щом и бай мангал кацна на луната...Еби му макята и Луната и медийните глупости...

А намериха ли американско знаме? Само питам

Толкова години никой не отиде на луната, тая седмица я пренаселиха! И колата на Мъск може да се прилуни! То напоследък анимацията е много яка!

Поздравления. Но всъщност подобно нещо руснаците са направили преди 50 години. Луноход1 и Луноход2. А още по рано , преди 54 години американците кацнаха на Луната с пилотирана мисия. Освен Аполо 11 иматжощежпетбусоешни мисии. 12 американци се разхождаха пинЛуната още преди 50 години. Че и един Роувър караха. При последната си мисия, Аполо 17, този Роувър пропътува 37 км. Не осем метра, Тъй че.....

ama mnogo si proz

пасат говеда на два противоположни хълма. По едно време Нане се изцепва: -- Вуте, по радиото казаа дека рюшняците излетели у космосу, бе! -- Сите ли? -- вика от отсрещния баир Вуте. -- Не. Само двама. -- Е па оти зяеш тогай?

Следващата експедиция ще транспортира свещена крава от Ганг за да припекае територия за идийски факир който може да живее на Луната без хляб и въздух 333 дни!

Ще търси останките да направи днк тест на рушкото хвърчило

Кой е дежурен по "Защо няма звезди на снимките?" ?

Не беше ли руски бре, ха ха ха ха ха!

Индийкият луноход написал съболезнователна телеграма за смъртта на руския си събрат.

Не, сигански е лунохода! Ше търсат джилезо на Луната! А руските матрьошки са по-долу от тех, унтерменшен - индийците са истинските арийци!

Боливут :)

Попитали радио Ереван вярно ли е че руснаците са донесли пръст от Луната.Радио Ереван отговорило-вярно,обаче среден.

Не е в Русия

На партньорите и приятелите от Индия .

И тва ли е снимано в Мохаве ? Или в някоя индийска пустиня? Досега никой не се сещаше за Луната, сега изведнъж кацнаха за 2 дена.

Всички уж са ходили на Луната, пък една ясна снимка няма. Или клип. Всичко е супер размазано, с уникално ниска резолюция.

Защо да ти дават безплатно снимка с висока резолюция?

Отваряш си браузъра и в любимата ти търсачка пишеш Apollo (число по твой избор от 11 до 17 без 13), след това избираш изображения и намираш стотици разкошни ясни снимки. И преди да си дошъл да питаш, защо небето е черно и не се виждат звезди е добре с помощта на интернет да се запознаеш с концепцията за експозиция във фотографията и защо не работи като нашите очи.

Ало, Роскосмос? Записвате ли, записвате ли??? :) И да записвате - край, приключи се ... Скоро и Байконур ще го гледате само на картинка!

Те си плащат за Байконур , но си направиха Восточний . Та какво искаше да кажеш?

Добре, руският апарат се разби и ние се смеем подигравателно, индийците пък били цигани бедняци. А къде е Европа в тази космическа надпревара, драги веселяци?

Я ми кажи - ако на Европа наистина ѝ трябва такава мисия - как мислиш - дали ще има? Въпросът ти е елементарна провокация и не е зле да се запознаеш къде участва (и къде спря да участва) ЕКА и какво се случи с мисията в която спря да участва?

Е, на нас вече не ни е интересно там, щото сме били и вече само коментираме :)

Европа е дала на всички ракетната техника. Германия, по специално. Още преди 80 години. Вернер фон Браун, и не само. Ако не бяха немците да конструират Фау2 и редица други неща, сега всички щяха да гледат като телета в железница. Или като индианци пишеща машина ...

Поздравления за индийските учени и инженери!

Анунаките им гледат на кафе Ще им порнат гайдите и ще им земат сичката рикия

Вече Русия май е от по-слабите страни в БРИКС. Китай е на върха, но ето че Индия задминава вече технологично руснаците. Тяхната ракета се взриви и не постигна нищо, а на всичкото отгоре, това им беше седми опит за кацане на полюса на луната и за седми път се провалят. Индийците от първи опит успяха. Да не говорим, че с влизането на Саудитска Арабия руснаците вече са от по-бедните държави в блока.

Те и индийците са бедни, но са там. За по-малко пари от холивудския филм на същата тема

А какво се случи с рашисткия луноход? Сякаш изпуснах неща покрай стоте статиЙ за пирожкин.

Изгоря като вагнеровеца

все пак руснаците стигнаха преди индийците! Е, в насипно състояние, но все пак са преди тях! Апропо, те така построиха и комунизма, в насипно състояние....

Ей, не се научиха тия индийци на боливудски продукции, до сега поне стотина индийци да се бяха разходи и по луната, че и вода и злато да бяха открили

А с руската Луна-25 какво се случи, че не помня??? А русофилистици прокажени????

А какво може да се случи като главният инженер на проекта е с украинско име?

Индюгите са машини! Много нахакана и нахална нация постигаща огромни успехи във всичко свързано с компютърни технологии.

Имам един индиец в екипа си, един сайт с 10 страници го прави 9 месеца. Сега същия прави 3 страници вече 3-та седмица. Но мениджмънта го търпи, може би за това, че са супер успешни при компютрите.

Абе, всичко хубаво, ама на мен ми се струва че търсят под вола теле! Ние не можем да си оправим поразиите на Земята, а сме тръгнали за Луната!

те поразиите и на Луната ще продължат. После и на Марс, после и в друга галактика ако може...

Ако една нация иска да прогресира не може да се откаже от космическите изследвания. Успехите на Индия са успех на цялото човечество, но мен повече ме безпокои, че 600 милиона индийци нямат тоалетна.

Най-богатата държава на природни ресурси и световен газов лидер е газофицирала камо няколко града от над 1 млн а 80% имат УДОБСТВА НА ДВОРЕ? В държавата, в която КОМУНИЗЪМЪТ ПОБЕДИ ПРЕДИ 105 г.

За какъв комунизъм бълнуваш преди 105 години?

от Пригожин

Амудсен и Скот са били тарикати като са се запътили към Южния полюс. Единият ще е първи другият ще докаже, че първия е достигнал полюса. Американците какво уж са направили. Кацнали уж някъде около Екватора дето няма никаква файда другите да ходят да им доказват безумията. И така до ден днешен. Не са били там.

Сега да отиде и да снима останките на руския, че да си го имат за спомен