Индийският луноход "Прагиян" измина осем метра по повърхността на естествения спътник на Земята и цялото му научно оборудване работи нормално, съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

"Лунният роувър успешно измина разстояние от около 8 метра. Полезните товари LIBS и APXS на лунохода са включени. Всички полезни товари на задвижващия модул, спускаемия модул и лунохода работят нормално", пише организацията на страницата си в социалната мрежа Екс, известна преди като Туитър.

"Прагиян" е оборудван с рентгенов спектрометър за алфа частици (APXS) за определяне на съдържащите се елементи в лунната почва и скалите около мястото на кацане, както и с лазерен спектроскоп (LIBS) за определяне на химическия и минералния състав на лунната повърхност.

Луноходът "Прагиян" ("познание", "мъдрост") ще работи поне един лунен ден (14 земни дни), пише БТА.

Както съобщават индийските учени, в района на лунния южен полюс са открити оголени скали, които могат да разкажат много за формирането на Луната. Освен това експедицията трябва да продължи работата на индийската орбитална станция "Чандраян-1" за търсене на вода на естествения спътник на Земята. През 2008 г. индийският космически апарат първи откри доказателства за наличието на вода на Луната.

Откритията предполагат, че в някои кратери има замръзнала вода. Ако бъде открит лед, учените ще имат уникалната възможност да анализират и разберат историята на водата в Слънчевата система.

В сряда спускаемият модул на индийската мисия "Чандраян-3" успешно кацна близо до Южния полюс на естествения спътник на Земята. Индия стана четвъртата страна в света след СССР, САЩ и Китай, успяла да осъществи меко кацане на апарат на Луната.

Индия стана и първата страна, осъществила меко кацане на Южния полюс на Луната. По-рано руската станция "Луна-25" се разби при опит за кацане в същия регион.