Коментари - Intel представи 8-ядрения процесор за компютри | IT.dir.bg
назад

Intel представи 8-ядрения процесор за компютри

Intel официално представи първия си 8-ядрен десктоп процесор, който компютърните фенове очакваха с нетърпение от пролетта.

Обратно в новината

Коментари - Intel представи 8-ядрения процесор за компютри | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ама че коментари, много хубаво е, че интел са изкарали нов процесор, нямат грешка! Ясно е, че музика, изображения, филми и комуникация с всичките му салтанати е основният сегмент потребители. За други компютрите са лопати и ако увеличената им продуктивност свръхкомпенсира стойността на новия процесор ще си го купят веднага. То е проста работа, никой не бива да се чувства принуден да си купува от последната мода, това, че много би му се искало, но не може да оправдае разходите, за да си поиграе е друга бира.

Защо да сравнявам процесора по критерии мощност, при условие, че за обикновения потребител това няма значение? За типичния потребител от значение е да консумира по-малко енергия, да е преносим, да му издържи батерията, да не прегрява, да е на ниска цена и да може да си свърши цялата работа без да чака /без лаг/! Процесорите на Intel са всичко това, НО със знак минус. Повечето хора ползват компютъра за браузване, чат, филмчета, музика и някоя игричка. Взимаш таблет с андроид или иос и ти покрива на 100% всичките ти нужди. Помисли малко, преди да се изхвърляш първосигнално! Интел печели не от продажбите на ентусиастите, а от продажбните в средния клас! Интел предпочитат да продадат 10 процесора за $200, отколкото 1 за $999! На това се осланя и тезата ми, че убиха PC пазара с цени на процесори, които са по-високи отколкото цял таблет!

Боже, Боже, колко мъка има по тая земя, Боже. Ако некой се чуди за какво са му 8 ядра и дали виндовс ги ползва, хич и да не чуди - да си купува китайски телефон или таблет от била и да си свирка. Но има много хора, които биха се зарадвали много - обработка на видео и снимки(50МП суров файл си е сериозна работа:)), симулации и ако щете игри. Повечето сериозни програми за тези неща се възползват от многото ядра с многото нишки много добре от много време насам. Многонишковото програмирене си го има от 20+ години такова каквото е сега, просто докато процесорите бяха с по едно ядро и по един на дънато масово, нямаше голям смисъл от него. В момента има обратния проблем, как да се намалят нишките в програмите, защото в някои случаи, това има обратен ефект. Дет се вика "тредове да има" и то ще работи по бързо. А Виндовс, Линух и Мац ОС, се оправят с многото нишки без проблеми от 15+ години насам. В крайна сметка, единицата за управление на изпълнението там е нишка, не е процеса. Да 5960 си е гъзария и е скъп, но 5820(6 ядра(12 нишки), 15мб кеш) ще е на супер цена(500-600 лева), не много по различна от сегашните и7 и ще е хубава алатернатива за някой с нужда от производителност и желание да си остане в бюджета: не може да си купи човек камера и обективи за 5 хиляди лева и после да се чуди що му е бавен лайтрума или диексото или фотошопа. Ще харчат 140 вата на максимална производителност, доста е, но и доста работа ще вършат. Ако на някой му е много, интел имат процесори, дето харчат и по 6 вата и по-малко. АМД има 8 ядра масово от отдавна, но с много малко кеш и работа с паметта е доста назад и от там производителността куца. Не че са лоши, ама ония са по-бързи в крайна сметка и с половината ядра.

Пич, задачите, които могат смислено да натоварят много ядра на централен процесор в съвременния софтуер не са много. Не само това, ами тези, които са благодатни за цепене на много нишки, с малко работа могат да се пуснат на ГПУ-то, където не 8 ами хиляди ядра ще работят порядъци по-бързо от ЦПУ-то. Всичко това с многото ядра е повече ПР, отколкото реална полза към текущия момент и едва ли ще се промени скоро много. Писането на софтуер, които сатурира ядрата също оскъпява и усложнява самия софтуер. Към момента и в обозримо смислено бъдеще при днешните реалности, 4-6 ядра са някакъв оптимум. Оттам нататък, ако ти трябват повече ядра, замисли се да пуснеш задачата на ГПУ-то (както и се прави в много случай). Ако искам да правя примерно FFT, няма да търся ЦПУ с много ядра, а ще си взема 1 яко ГПУ, ще пусна КУДА/ОпенЦЛ/Ц++ АМП и ще си свиркам, за другото, предпочитам 4 ядра с яко IPC, защото задача, която не може да се раздели оптимално паралелно и да се пусне на ГПУ, най-вероятно не може и да сатурира много ЦПУ ядра равномерно, което губи смисъла от количеството им и засилва тежестта на качествтото им - основния проблем и на АМД, между другото - скапано IPC, много важно, че имат много ядра.

е те гпу-тата дето могат на правят разклония и да работят с различни задачи на отделните ядра и реално могат да постигнат някаква производителност с обикновен уъркфлой ги дават 2 за лев в магазина и 10 за 4.5. да не говорим какъв зор е да се пише за тия гпу-та и колко са компатибъл едно с друго :). направо да се чидиш, защо ти е цпу.

Това е много добра новина. Но много често взе да се развива и сменя хардуера, което не е добра новина за обикновения потребител. Тъкмо си си купил компютър за над 1500 лв и хоп след 2 години е остарял. И ще трябва нов... Това за българския народ е непосилна задача.

Но пък не е казано че трябва да си сменяш компютъра през 3-4 години. Аз си пазя първите два компютъра, единия от които е от 2000г. Просто реших да не го продавам за 15-20лв,това са жълти стотинки. А е по добре да си го запазя, тъй като си работи перфектно. Дъно - неизвестно :) (колкото и да е смешно е факт) Процесор - Intel 333Mhz, увеличих го от биос до 412Mhz. Повече не може. Видео карта - някаква с 8MB video ram. Добре че и пазя драйвера вече 15 год., че друг няма. 24bit цвят при win98. RAM - 2x64 MB SDRAM 100Mhz Външна Лан, и Аudio. На СRT монитор, компа си работи вече над 14 години перфектно, а го купих 2000г на старо, така че реалните му години не се знаят. На win98 летеше... но трябваше да го сменя с win XP, заради съвместимостта. Орязах winXP, спрях доста излишни неща, някои и сървиси спрени, и сега си работи идеално. Даже пиша от него. За нет, сърфиране и музика става. Дори игрички като Return to castle Wolfenstein си върви, а тя иска 128MB ram.

Само жена ми мога да ползвам след толкова години. Тия антики колкото и да са сантимент са си чиста проба вехтории. Вярно, че работят след 10 - 20 год. но това не ги прави по-читави.

Дааа, затова ги обичам AMD :-) Те от доста време си имат 8 ядрени процесори за десктоп, при това с цени от $169 до $399. Просто като цена/качество AMD са много-много по-напред от Intel.

Как реши, че са по-напред като цена/качество? Според твоето виждане за качество и твоето виждане за цена? Според маса хора Интел са много по-напред като качество цена. Най-вече, защото за каквито и да е цени, АМД нямат нищо, което да е на качеството на Интел. Ако искаш да кажеш - нямам пари да си позволя качеството на Интел, затова АМД ме устройва, ок, но това не прави АМД по-добра машина като цена качество. Да не говорим, че има различни цели, за които отношението цена/качество се измерва в различен контекст. За жалост, АМД са толкова зле откъм IPC, че ако ще и 10000 ядра да сложат, не могат да си мечтаят за качеството на Интел. Това само прецаква обикновения потребител.

От Интел леко поизпуснаха юздите. Закъсняха. Изглежда, че все още надеждите им са за цени за $999 на процесор. Може би не са научили урока си и като нищо може да последват Нокия. Колко време им трябва на Интел да се усетят, че за $250 можеш да си вземеш таблет и така губиш 60% от потенциалния пазар на PC? След това добавяме още 30% които спокойно могат да си свършат работа с лаптоп за $500 (макар и отново с Intel процесор)! И остават едни 10% които имат нужда от по-сериозна машина и биха дали въпросните 500-999$ само за процесор. Но това е начина по който да унищожиш собствения си пазар. Накрая всички ще ползваме компютри базирани на процесори произведени я от Самсунг, я от Куалком :)

И какво сега? Сравни процесори за телефони с такъв за настолни машини...които на всичко отгоре като производителност са с "космическа" разлика. Много умно...

И защо да го правя? Защо да сравнявам процесора по критерии мощност, при условие, че за обикновения потребител това няма значение? За типичния потребител от значение е да консумира по-малко енергия, да е преносим, да му издържи батерията, да не прегрява, да е на ниска цена и да може да си свърши цялата работа без да чака /без лаг/! Процесорите на Intel са всичко това, НО със знак минус. Повечето хора ползват компютъра за браузване, чат, филмчета, музика и някоя игричка. Взимаш таблет с андроид или иос и ти покрива на 100% всичките ти нужди. Помисли малко, преди да се изхвърляш първосигнално! Интел печели не от продажбите на ентусиастите, а от продажбните в средния клас! Интел предпочитат да продадат 10 процесора за $200, отколкото 1 за $999! На това се осланя и тезата ми, че убиха PC пазара с цени на процесори, които са по-високи отколкото цял таблет!

И защо да го правя? Защо да сравнявам процесора по критерии мощност, при условие, че за обикновения потребител това няма значение? За типичния потребител от значение е да консумира по-малко енергия, да е преносим, да му издържи батерията, да не прегрява, да е на ниска цена и да може да си свърши цялата работа без да чака /без лаг/! Процесорите на Intel са всичко това, НО със знак минус. Повечето хора ползват компютъра за браузване, чат, филмчета, музика и някоя игричка. Взимаш таблет с андроид или иос и ти покрива на 100% всичките ти нужди. Помисли малко, преди да се изхвърляш първосигнално! Интел печели не от продажбите на ентусиастите, а от продажбните в средния клас! Интел предпочитат да продадат 10 процесора за $200, отколкото 1 за $999! На това се осланя и тезата ми, че убиха PC пазара с цени на процесори, които са по-високи отколкото цял таблет!

Какви компетентни изказвания виждам. Интересно защо на интервюта за работа не знаят елементарни неща и по 3 месеца търсим човек за една позиция. От 20 кандидата я има 1 читав, я не. Май спецовете са се фокусирали да ограмотяват публиката, което не е лошо. Блоггинг явно е по-популярен от колкото си мислим :)

Хубаво си прочети ко си написал. После си поеми дъх и помисли две минутки. Аман от меринджеи.

Любопитно ми е, какво ги питаш? За хардуер ли или за софтуер?

Някои приложения работещи във фон черпят големи изчислителни ресурси. Те не са подходящи за работа на сървъри, лаптопи, таблети и смартфони. Така че идеята да се преоткрие десктоп компютъра с осем ядрен процесор е добре дошла. Остава да се оборудва със SSD хард диск и бърз интернет и работата е готова.

Знаеш ли колко е на ненатоварен Unix тип сървър заеман процесора? Около 0%. Спокойно може да показва дори 0.00 . Командата в bash е uptime или top, последната пак вика uptime, който пък чете текстови файлове с логове за всеки процесор и ти дава натоварването за последните 5,10,15 минути. Дори на Windows XP, ако не го натовариш, трябва да зема до 5% процесор и то за стар. При ненаправен софтуер за мултитрейд и неразпределен, то производителността от двата процесора ще е именно тези 5%, а не 100%. Сумати неща точно така се държат - заемат единият процесор, а другият е свободен.

Освен за сървъри, това е много безмислена практика с многото процесори. Смислени за десктоп компютър са два - дори и за да не ти забие компютъра. Не обработва ли различни процеси, а един натоварващ, то някакъв контролер трябва да разхвърля изпълнението по ядрата. Тъй като това по-никакъв начин не може да е оптимизирано, то ще е с големи загуби. Дори и софтуерно да е писано за мултитрейд (множество процеси), то трябва да има синхронизация между тях. Ако един от два процеса завърши за 20 пъти по-кратко време от друг паралелен, то той ще трябва формално да чака паралелния, за да се обединят отново. Самата логика на програмите по принцип е последователна. Ако в нея позволяваш мултитрейд, то ще е само за моменти, освен ако не са отделени като логика - например звук от картина. Ще има голям процент на неизползване на ядрата. Някога към писал програма учебно с мултитрейд процеси. По принцип често програми ти заемат единия процесор до максимум, а другият е неизползваем. По-никакъв начин не може два процесора да дават двойна скорост. Като херци сегашните не се отличават много от тези преди 10 години. А преди още 10-15 са били примерно 100 пъти по-бавни - пуснеш си Windows 3.11 и отиваш за 10 минути да вършиш друго, че да се зареди. Човек тогава трябваше да има огромно търпение. Затова за последните 10 години твърдя, че при процесорите има застой. Вярно, че могат да се оптимизират, да имат повече транзистори. Но това е само повече материал и оскъпяване. Трябва нещо генерално да се промени при процесорите, за да има нов скок в развитието. Макар сега да добявят процесори като на "облак" за хостинги и даже през страница си задаваш колко ще ползваш, но това е за множество процеси. Макар да съм виждал отделен процес да забива например 8 ядрен процесор.

яко за процесора. а колкото до маркетинга - че ще преоктрият десктопа - еми рекламират си хората продукта, не че ще правят радикално ново нещо. но то не е и малка промяна - за гигахерците - има 2 начина да забързаш компа - да увеличиш броя операции за секунда на едно ядро - гигахерзите, или да увеличиш броя на ядрата и да паралелизираш сметката. засега избират второто защото първото се поизчерпа от маркетинг гледан точка - беше модерно да се надуват херците през 90те и 00те.

че и от техническа гледна точка се изчерпа :) не можеш да увеличаваш херците до безкрай :)

Кефят ме коментарите тука. Яко разбиращи.

Дано наистина да "преоткрият" настолния персонален(личен) компютър. :) Ха дано ама надали.

От къде написа коментара ?

От телефона.

Освен при сървъри с виртуализация, такива процесори са много полезни в системи с т.нар. "тънки клиенти". Тънкият клиент (в хардуерен смисъл, защото има и такова понятие в софтуера) е устройство, което просто свързва множество комплекти от клавиатура, мишка и монитор с един централен сървър. Това е доста просто устройство, което струва под 200 лева (има и читави китайски до 30-40лв.), харчи около 5 вата ток и е практически вечно, именно, защото е много просто. На практика всички потребители работят едновременно на големия сървър, без изобщо да усещат каквото и да било притеснение. Една фирма от 20 - 25 души активно работещи с компютри на ниво офис софтуер (текстообработка, ел. таблици, поща и интернет, плюс няокй специализиран софтуер) спокойно могат да минат с един сървър. Такива примери са търговски, адвокатски, счетоводни, консултантски фирми, че дори и доста софтуерни фирми. На практика могат да се спестят до 60-70% от разходите за хардуер, системен софтуер, електроенергия и ъпгрейди.

В училище имам 45 тънки клиента, управлявани от три маркови HP с Xeon e3 процесори. Работят без забележка (графични среди Photoshop) плюс следното: в залата е тихо, харчи малко ток като цяло

На каква мрежа сте? И какво точно прави сървъра и клиентите? Ако имате предвид, че само поддържа местене на прозорците на монитора, мисля че става, сигурно и конзолна работа, ще го бива, но някой флаш да върти или нещо по-сериозно, не ще го бъде. С какви параметри са кутийките?

Не го знам това ново понятие, но едно време си имаше главен компютър в някаква хладилна стая и към него навързани терминали. Връщаме се към старите времена. ;)

Реално е точно това. Всичко се върти по спирала.

Глей ся :), едно е да кажеш "терминал", някак архаично звучи, друго си е "тънък клиент".

Както знам.Един добър компютър за сега винаги струва 1000$

Не е важно с колко ядра е процесорът, дали софтуерите го поддържат. За какво ти е 8 ядрен процесор, ако основните софтуери, които ползваш, били те музикални, видео или други, работят максимум с 4 ядра.Производителността е една и съща

zeddd

Сам го каза - основните софтуери. Но има и такива, които се възползват и от 8 ядра. Ти като не ползваш такива софтуери ти е все едно. Други хора, обаче, не мислят като теб. Всеки според нуждите си.

Софтуерите ще се развиват според възможностите на новите процесори.

Важно е самата ОС да поддържа работата с много ядра, за да може да "разхвърля" различните процеси според натовареността на отделните ядра. Така основния ти натоварващ процес ще разполага повече време с броя ядра за които е предвиден;

да се чуди човек що в началото направиха първия двуйдрен без да има софтуер за него .... а изобщо що направиха компютъра като в самото начало не е имало абсолютно никакъв софтуер... или може би ти очакваш софтуера да е написан преди да се изобрети процесора ?

колко ток арчи тва. иде зима и да ми спести нова печка.

Ако мислиш да се отопляваш с него, вземи си AMD Котлон.

Athlon бяха много добра алтернатива предвид цена/производителност; Да, грееха, но аналогичните Intel-процесори пак грееха. Просто не можеха да се overclock-ват толкова добре колкото процесорите на Intel;

Ей, никой от вас не разбра, че това просто е "безплатна" реклама на новата серия интелски процесори. А що се отнася до Extreme серията, тя никога не е била масова. Колко от вас ще си купят процесор за 1000-1500 лева?

... и ще им трябва ли?

Аз няма да си го купя за вкъщи, но след година на работата ще ми дадат такъв.

след 1-2г като им паднат цените ще са ОК и за домашно PC.

Предполагам имат предвид осем физически и 16 логически ядра ?

Запознай се с понятието нишка.

Ако не е за инженерни или научни приложения, този процесор е излишно производителен и скъп за обикновен потребител.

За тези приложения от години се ползват само xeon-и. Да не говорим, че истинският инженер и с какулатор се оправя.

Ако трябва да правиш сложни изчисления или симулации един мощен компютър помага повече.

Глупост. А видеообработката например?

За видеообработка i7 е много напред. Лично тествано и се ползва.

Никой не е казал, че към момента и в близкото бъдеще подобни процесори ще са предназначени за обикновенния потребител.

Той е предназначен за обикновенният потребител, просто ние в България сме неубикновенно бедни и затова си попаднал в тази заблуда.

Мда, ще изкарат и 18-ядрени. Когато започнат да търсят високо качество с увеличаване на количеството бягайте надалеч.

Това с многото процесори, тръгна когато почти замря развитието на по-бързи такива. С многото процесори се опитаха да компенсират липсата на по-голяма производителност. Има и предимства при забиване, но няма никаква причина, персонален компютър (не за сървъри), да има повече от две ядра. Точно Intel бе първият май, който спря да дава херците на процесорите, че новите им били по-добри, макар и на по-малко херци. Някъде около 3000 мегахерца бе границата от която тръгнаха на многоядрени процесори, че трудно вече намираха вентилатори. Май тогава имаше и видео карти с над 90 градуса температура с вентилатор. Едното нещо което ускоряваше, бе намаляването на транзисторите - нанотехнологиите. Не знам точно как свързано. Все пак развитието едно време бе много по-бързо от последните 10 години. Някой сме работили и на Intel 80386 DX, който е бил примерно на 16Mh .

Да сме чували за мулти тредед програмиране. ?! да не мислиш, че само сърварите го ползват?!

Към онзи момент програмите изобщо не бяха пригодени за множество процесори. Ако не броиш две вървящи отделни програми, а една, то те работеха примерно само на единият процесор. Поне ако самият процесор не го разделя на подзадачи, което може да не е най-ефективното. Два процесора, няма да ти дадат двойна скорост. Не знам колко е, но примерно ще е 30% (неточно предположение), което е абсолютна загуба, ако ще и на "материал".

Има си физични закони и ограничения на технологията. Иначе щяха да продължат да надуват гигахерците, а процесора става печка и не може да се разсее топлината ефективно. Все пак процесора трябва да издържи поне 2-3 години преди да се скапе.

Вземи да прочетеш малко за процесорите и ще разбереш ,защо са многото ядра. Не може повече да увеличаваш производителността на едно ядро ,защото не само харчи много ток ,ами и не можеш да го охладиш. Охлаждането е бич за лаптопи и мобилни устройства. Мулти тред програмирането е заобикаляне на проблема и позволява да изчисляваш със същата скорост като един процесор с много голяма производителност.

Със сигурност един двойно по-бърз процесор, ще е много по-добър от два от началният тип. Те просто не можеха вече да произвеждат по-бързи процесори. Затова се появиха многопроцесорните. Заради дупката в развитието, а не защото са по-добри.

Cyce

386DX беше минимум на 33Мхз, а границата на сегашните процесори е 4-4.2Гхз, иначе за останалото съм съгласен - има технологична криза при процесорите.

Възможно е. Просто се зачудих колко беше, защото бях чувал и за 29, но някъде го пишеше - сигурно грешно 16.

И как точно ще "преоткрие" настолния компютър? Какво НОВО ще се прави с по-голямата мощ, освен да се обработват по-бързо снимки, видео, да се играят по-жадни за ресурси игри? Тоест - същото както досега, ама по-бързо. Това не е "преоткриване". Особено след като този процесор не е насочен към МАСОВИЯ потребител.

Браво. Плезно.