Коментари - Елън Мъск: Изкуственият интелект е опасен | IT.dir.bg
назад

Елън Мъск: Изкуственият интелект е опасен

Известният предприемач Елън Мъск предупреди, че системите за изкуствен интелект крият заплаха за човечеството.

Обратно в новината

Коментари - Елън Мъск: Изкуственият интелект е опасен | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

НЕ СИ МИСЛИ, ЧЕ СИ ОТКРИЛ ТОПЛАТА ВОДА!! ВСИЧКИ СМЕ ГЛЕДАЛИ ТЕРМИНАТОР!!!НИЩО НОВО НЕ НИ КАЗВАШ И МНОГО СИ НАЗАД С МАТЕРИАЛА!! ВЪРВИ НА МАРС-В ЧЕЛНАТА РЕДИЦА!

Ако си иноватор на технология, внедрена и вече ефективно работеща, ако се случи да участваш в международен семинар и Елън Мъск е там, тогава горещо ти препоръчвам да му кажеш всички тези твои думи в лицето...естествено на английски език. Стиска ли ти, пръдльо ?

МАЙ КОГАТО СЕ ПОЯВЯТ РЕПЛИКАТОРИТЕ ЩЕ Е МАЛКО КЪСНИЧКО ДА ГИ СПИРАМЕ .

Не се притеснявай, всичко направено от човек може да бъде хакнато.

лелеее.. кооолко страшно било..! то като огънят, по-добре да бягаме от него отколкото да го ползваме по-интересното е защо се дава платформа на теориите за страшни таласъми, които можело да са опасни, а не се акцентира на смислените технически последствия от развитието в тази посока.

Верно си неандертал! Изкуственият интелект ше стане безопасен, когато успеят да разработят и алгоритми за морал. В момента, когато едно машина започна да се саморазвива, но и липсва понятието морал ще се получи това, което представлява България през последните 25 години. Или за теб, неандерталецо ще го кажа - ще се получи филма "Терминаторът"

А ти верно си поредният балам спамър, който обаче си живее с чувството за невероятна ерудиция. "Алгоритми за морал"... ще си го запиша, това е уникално плоско изказване. Моля те, запознай се малко по-отблизо с дефиницията на това що е алгоритъм.

Първо да уточним какво е интелект и тогава да спорим ! Всеки тук ще даде различно определение , което означава , че се води спор от разстояние между слепи и глухи . Разумът е възникнал като следствие от жизнен опит , но интуитивно приемаме , че това не е интелект. Постигането на определена цел в дадена област с познания от други сфери може би е елемент от понятието. Иначе Моцарт бил ли е интелигентен ? А Гьоте? Лавоазие ? Опенхаймер ? Изобщо сравними ли са несравнимите ? По въпроса за интелекта най-поджожда една грузинска пословица за разликата между умния и мъдрия - умният ще се справи и в най-трудната ситуация , а мъдрият никога няма да попадне в нея.

Да, действително още няма точна дефиниция на понятието "изкуствен интелект". Може би, защото учЕните още са наникъде. Засегнатия в статията проблем е от морално естество и е описан доста изчерпателно от Айзък Азимов през 1942 г. в негов разказ и дефинираните там Три закона на роботиката. Търси в гуглата и чети.

Понятието е много точно дефинирана. Но хората не знаят дефиницията и я бъркат с морал, доброта и всичко друго, но не и това, което е интелекта.

Понятието е уточнено много отдавна. Но се иска четене, не става само с писане по форуми. И да, всички тези, които си ги описал са интелигентни. А ти си дървен филлософ.

Иска се четене, ама и малко обмисляне. Говорим за ФУНДАМЕНТАЛНО ниво - нямаш обяснение на фундаментално ниво какво е интелект. Не ти говорим за някое определение в учебник по психология.

колкото и да е як... винаги ще отстъпва на естествената тъпота!

Ми той и "естественият" е опасен. Интелект ли е, не ми го хвали. ТрЕбва си първо естествен МОРАЛ. Щото сега и изкуствен, и естествен всичко служи за оръжия, за власт, за грабеж, за измама, за потискане, за унищожение, което вече заплашва живота на земята.

Човек не може да създаде по-сложна машина или организъм от себе си. Нито на нашето ниво. По-прости е позволено от физиката. Така че споко. Сложното създава просто или сложно, но никога на по-високо ниво.

Сложното създава просто или най-много равно на себе си по възможности. Това е следствие на закона за запазване на информацията в една затворена система.

Взе ли под внимание времето. В случая затворена система имаме когато времето е спряло. Тогава наистина всичко е на едно ниво и нищо не се самоизтегля като мюнхаузен. Само, че времето не може да се спре и затвореността на твоята система е под въпрос. Това, че навремето е имало големи мислители, не пречи сега да има големи изобретатели... Системите се обучават...

Защо ни е изкуствен интелект, като света прелива от естествена глупост?

по принцип и човешкият интелект е нищо повече от голям за нашите разбирания в момента но краен брои алгоритми с различна сила на приоритетност при различните индивиди. в основата са няколко правила или инстинкти- за самосъхранение, за продъляване на вида, за налагане на собственият модел над този на останалите. в хода на еволюцията и благодарение на конкуренцията оцелява наи приспособеният за момента.т.нар изкуствен интелект може да се окаже естественото продалжение на човешкият според днешните определения за човешки и изкуствен

По принцип, дървените философи много обичат да обобщават, особено пък неща, от които си нямат и най-малка представа :)

Баааауууу мой утрепа ме то мисъл то изказ то правопис - да не забравиш пъпкотрепач да си земеш

По кибернетика учихме, че изкуственият интелект, не би могъл да превъзхожда своя създател - човека.

ideata e AI da sa uchi, podobriava i taka da nadmine choveshkia...za tova e opasen shtot moje da stanem izlishni

"Излишни" и към момента е много спорна категория...

Човешкия интелект е най-опасното нещо в историята на планетата Земя.

Може да се спори доколко човешкият интелект е самостоятелен, може да взима решения и т.н.

Щом го казва той, значи е вярно! Все пак тоя на снимката е един от най-умните хора на планетата.

Глупавият мисли като помни. Умният помни като мисли. Изкуственият интелект има преимущество в помненето и затова в много ситуации изглежда умен ;-)

По същата логика тоя Елън Мъск къде е виждал, че да ми твърди: " Елън Мъск предупреди, че системите за изкуствен интелект крият заплаха за човечеството."?

Изкуственият интелект не е опасен. Той е невъзможен. Имитацията на мислене не значи мислене, а взимане на предварително заложени решения. Когато времето е ограничено и ситуацията е стандартна има предимство пред човека. Но само в такива предвидими ситуации.

може да е без предварително заложени решения, т.е. само обучаващ се или адаптиращ се според средата

Много филми гледаш! Самообучаващ се, адаптиращ се и т.н. са рекламни трикове на някои учени за да изглеждат нещата по-стойностни, но е същото като телепортацията на елементарни частици. Просто не е телепортация, но тази дума увеличава бюджети, кара хората да четата статии и т.н.

Ами ако в алгоритъма му е заложено да вземе решение какво да направи без значение дали ситуацията е стандартна или не? Той взима решение "обелва си коляното" и следващия път ще помни, че така не става и ще пробва по друг начин. Разликата с хората е, че ще го прави хиляди или милиони пъти по-бързо от един човек и ще се "образова" изключително бързо. Ако случайно блокира "умре", тогава ще се ползва последния бекъп, ще се прегледат логовете да се види защо се е капичнал, ще се коригира тук там и пак ще го пуснат, но от последния бекъп и той няма да има нужда да се "ражда" отново, да се учи отново и т.н., а ще продължи наготово. Сега си представи няколко такива системи, които могат да обменят "опит". Може да минат само ден или месец преди толкова да се е самонаучил, че да задмине един човек ако има нужната памет. И след два месеца ще е ни е задминал по интелект с 5000 години - до къде ще е стигнал и какво ще е научил е непредсказуемо.

Хм, съмнявам се дали изкуственият интелект ще може направи повече поразии от естествения.

Не се плаши, човече. С "изкуствен интелект" се занимават хора, който нямат естествен.

Аз пък като човек който поддържа сървъри и софтуер доста години ще му кажа, че изкуствения интелект до никъде няма да я докара сам - в реалността всичко се скапва и има нужда от постоянна поддръжка - къв изкуствен интелект кви пет лева като дори сегашния софтуер не може сам да си оправи проблем с мрежата примерно.

Че ти къде си виждал и ползвал изкуствен интелект.Все едно някой да ми коментира съвременен компютър когато по негово време е имало само печатащи машини.

Човекът ти каза друго - помисли малко повече, преди да драскаш.

Така е, в реалността всичко се скапва - и живите организми също. Това обаче не им пречи междувременно да си се самоподдържат, доколкото могат... В новина от 2013-та, DARPA предлагат $2 милиона за selfhealing software, така че хората работят и ще решат и този проблем.

Ама се появи във филма Transcendence, нали? Че и ръкопляскаше.

Проблем би бил, ако изкуственият интелект може да стане самостоятелен и свързан с околната среда - дори през интернет. Поразии могат да се направят при изпускане на контрол и когато взима собствени решения и стане независим от човека. Като при копютрите, поразиите могат да се направят за секунди или по-малко. Иначе изкствения интелект е просто програма. Опасяват се и от роботи, ако може да възпроизвеждат копия. Например ако се произвежда от земната маса, че ще тръгне в геометрична прогресия. Но това вече е друга тема.

ИИнтелект някой ден ще се развие много и ще доближи човешкия. Въпроса за това дали е опасен е свързан с това, колко свободи и задължения ще му бъдат дадени. То и един питбул може да е опасен докато изпълнява задълженията си да охранява, въпреки че не е много интелигентен ... :Д Това колко си опасен не е свързано с това колко си интелигентен, а с какви свободи разполагаш.

Тоя гледа много филми. За да са интересни филмите, интелекта е зъл и иска да завладее света и пороби хората.

Зависи какви аксиоми ще му се поставят в основата. Ако му се каже възпроизвеждай се на всяка цена без да се съобразяваш с нищо, то ще ни се види тясна планетата някой ден. Принципно човека е прав. Още повече, че е човек с големи пари и възможности и подозирам, че е видял неща, за които ние дори не можем да си представим че съществуват.

Това е мислене на прост консуматор, да ме прощаваш - купищата пари и многото вложени средства не гарантират успех, още повече когато опира до нещо, което никой дори не може да опише теоретично. Ярък пример за това, което говоря - Големият адронен колайдер.

Така е. Не трябва да се спират изследванията и разработките, но наистина трябва да има някакви граници и да се действа изключително внимателно.

Спокойно бе момче, много филми гледаш. Изкуственият интелект е просто една имитация - от него до реалния има такава разлика, каквато от земята до небето.

всички сме виждали такива имитации на интелект/глупаци и какви поразии могат да направят, ако имат възможност