Коментари - Стивън Хокинг: Да внимаваме с корпорациите | IT.dir.bg
назад

Стивън Хокинг: Да внимаваме с корпорациите

Контролът върху изкуствения интелект от страна на корпорациите може да обрече останалите слоеве от обществото на нищета, предупреждава Стивън Хокинг.

Обратно в новината

Коментари - Стивън Хокинг: Да внимаваме с корпорациите | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ми прав е човекът....

очевидно хокингчо има доста свободно време и го тревожат проблеми които ще се появят след няколко стотин години, засега бъдете спокойни технологиите са стигнали дотам, че в едно тяло със собствено захранване могат да поберат интелект колкото за 1 много тъп червей. а той вече за скайнет и терминаторите почнал да говори да вземе за си пусне някой филм, че от много мислене....:)

Роботите са новите роби, но са по-безплатни и по-лесни за управление. Който ги притежава, скоро няма да има нужда от плебса, няма да им нужда и плебса да купува нешо изобщо...не се заблуждавайте. В един момент просто ще се пристъпи към редукцуия на населелнието под няква форма недиректна - къде глад, къде болести, къде войни, къде натирване в далечния космос.

ше пукясям от смех! ИИ НИКОГА НЕМА ДА КУПУВА! КРАЙ НА КОРПОРАЗИОНЕС..... ЩОТ НЕ МОЕ МУ ВМЕНИТЕ ИДЕЯТА ДА КУПИ НЕЩО КЕОТО МИ ТРЕБВА. ПРОСТО ШЕ СИ ГО ЗЕМЕ! И да, първото нещо, което ше направи е да махне АТМОСФЕРАТА около земята. Щон му бави кръвообръщението....и нета. ЧОВЕЧЕСТВОТО НАЙ-НАКРАЯ ШЕ СЕ НАДЕНЕ НА ГОЛЕМИА... а ако не ИИ, то природата ше скапе корпоразионес. Техната идея за растеж се основава на нарастващата човешка маса. СКАРО, ГОУЕМИ ОБИТАЕМИ ДОСЕГА часто от земата ше го издухат! Край на умерения климат. Та тва е: СВИВАЩО СЕ НАСЕЛЕНИЕ И ИИ!!!!! Кур за органчния живот. Якшън бе., хокинс ти си малко по-молко смешен от онова малоумно същество стиглицът.

Склонен съм да се съглася за най-лошия сценарии на Хокинг. Извинявайте, ама само погледнете човешката история и какво се случва днес. Разлика няма! Болшинството хора са първични, алчни, егоистични и лицемери. Производството наистина отдавна се роботизира, с което разходите намаляват, а печалбите се умножават. Но безработицата и мизерията стават все по-огромни в световен мащаб. Хората наивно си мислят, че ще могат да контролират ИИ. Интелект обаче не се контролира, а се потиска. Но това е временно явление. Хокинг е много интелигентен човек, доказано интелигентен, за разлика от опониращите в коментарите. Ако се опитате да помислите, може и вие да стигнете до някои от тези изводи.

Опастността е другаде, но не е ясно защо ни се натрапва постоянно мението на този човек. Сякаш някой друг изявяващ се като ментор говори от негово име.

Едно време са "натрапвали" (т.е. вярвали), че Земята е плоска. И сега нищо ново - Хокинг - с вменения му СУПЕРинтелект - от кого ли???!!! - дето и сега му припяват - к'во ли не - ПРЕДСТАВЛЯВА само един БРАНД - и НИЩО ПОВЕЧЕ!!!

Не с корпорациите, а с диктатурските Русия и Китай трябва да внимаваме. Те са тези, където произвеждат оръжие като изоглавени.

често пукса мухи.. бихме желали да чуем препоръки, професоре.

Дрънкалник. Щеше да е новия Айнщайн !?!

Няма натрупване на достатъчно ново знание за да може някой да извади късмета - и да се сети, разбира се - да го обобщи като Айнщайн. Но може би не сме толкова далеко и от тоя момент, стигнем ли достатъчно близо все ще се намери кой да свърши работа.

Айнщайн е математик и физик, а Хокингс е терия на вероятностите.

основния проблем в близкото бъдеще е социалните и икономически симулации и моделиране които се правят на все по мощни супер компютри. тези които имат достъп до това ще получат огромно предимство. било то копрорации или държави.

В природата винаги има баланс.Дори корпорациите да забогатеят много, ще трябва да обеднеят милиони, а това би довело до съпротива и гибел за прежните.Знаете в Англия как работниците са трошили машини, ще стане същото и сега с много по-модерни средства и тихомълком.

Прав си. Всичко в живота е като едно голямо махало - колкото по-силно го дърпаш на едната страна - толкова по-силно се връща обратно...

Всъщност лудитите не са постигнали никакъв резултат, останали са в историята като типичен пример за обречена кауза.

И този хахо започва да загрява. Има надежда! Разбира се, че най-важно от всичко е в чий ръце е контролът над технологията, това определя дали тя спасява или убива хора. Спирането на развитието й изобщо не е дадено като опция от природата.

Гениалният изрод отново е прав. Да му мисли плебса.

Сега е модерно всеки да е против корпорациите. Само дето не се назовават имена. Почти никой не казва,че е восновата са семейните фамилии - Ротшилд, Рокфелер, JP морган... Ха сега познайте от първия път : коя от трите управлява външния дълг на България. Справка брой 46 на държавен вестник.

Това е практика на щатите в повечето държави и МВФ

Колкото и да ни предупреждава този умен човек, корпорациите не могат да бъдат победени, защото са следствие от алчността кодирана в човешкия геном. Начинът по който функционират им позволява да получават и защитават достъпа си до практически всички ресурси на човечеството - наблюдаваме го ежедневно. Изходът е колонизация на Космоса - там просторите са безбрежни, а ресурсите неограничени. Както е казал Циолковски, Земята е люлката на Човечеството, но не може да си стоим само в люлката.

Алчността не екодирана в човешкият геном . Тя е култивирана в материалистичното общество като сремеж към фалшиво щастие. Така биват поробвани атеистите. Виж само рекламите какво внушават.

може,може, ама не с органичен живот. колонизирай с биохибридес или направо силициева основа на човекоподобно същество.

А от къде знаете ,че човека не е резултат от изкуствен интелект ??? ;)

Жалко, е че няма кой да го чуе този умен човек. За съжаление парите стоят над разума в нашето общество. Но и това е част от еволюцията - когато природата не може да унищожи вредна мутация, тя се самоунищожава.

абе човекът е гений във физиката не в икономиката тя е по-сложна :))) има модел на вселената но не на пазара :)))

Икономиката наука ли е изобщо, а пич? :)))

Хахахахаха поредният повярвал си,че ако знаеш икономика можеш да управляваш света. 5 години я учих и единственото, което е ясно е,че е пълна интерпретация и не може да се каже нищо със сигурност. Пазарът... За онова нещо дето скача и пада когато "големите" пожелаят ли ми говориш? вярваш, че е свободен?-значи вярваш и във феи. Прочети една книга "Мисленето" на Даниъл Канеман, и ако имаш желание малко да прогледнеш, ще разбереш, че икономика е антипод на точните науки, и е чисто и просто една психология с числови размишления. Аре успех в начинанието ти на пазара!

Не ти ли писна постоянно да доказваш колко си прост? Икономиката е псевдонаука, която се крепи само и единствено на вярванията на масите. Ако масите спрат да вярват в икономическите принципи, цялата ти "наука" отива в тоалетната, заедно и с тези, които я пробутват като наука. Наука е математиката, физиката, химията, биологията и други. Все неща, които не зависят от вярата и от поведението на хората, а от научните факти. Мога да ти гарантирам, че всеки гений във всяка една наука, ще сложи всички икономисти в малкия си джоб, защото икономистите са фалшиви личности, създадени от парите. А какво са парите, наука ли? Не, средство за контрол на хората.

"Във втория сценарий обаче собствениците на корпорации, които контролират създаването на умни системи и роботи, ще застанат на върха на света, докато останалите слоеве от обществото ще потънат в нищета." Само не разбрах, потъналите в нищета, как ще потребяват произведеното от корпорациите!

а и тези които произвеждат ГАПС машините в момента не владеят производството на продукти

не че е нелогично да се тревожим за това но от векове човечеството автоматизира работния процес а населението се увеличи с много пъти и въпреки това хората си намират работа най-вероятно ще се появят нови човешки нужди и професии

Едно е да се автоматизира работния процес, друго е да се автоматизира процеса по вземане на решения.

Дай Боже да излезе прав! откога ми трябва робот да лепи плочки!

За изкуствения интелект не бих се кахърил толкова, но за контрола върху технологиите се кахъря постоянно. Все по-трудно става за малка фирма да разработва продукти в крак с времето - не защото на малката фирма не и стигат R&D ресурси, може дори да ги има в голям излишък, а защото големите фирми си засекретяват компонентите, които биха били от полза за много по-широк кръг фирми ако само им публикуваха datasheet-овете. Вече сме поне няколко стъпки навътре в антиутопичния свят само заради това.

Любопитно ми е ако човек след дълги години работа по 12 часа на ден измисли някаква технология, която да направи фирмата му супер конкурентноспособна дали би я казал на конкуренцията ей така защото е много готин?

Пак опираме до егоизма и алчността.

Въобще не става дума за това. Естествено, че човек държи заключени технологиите си, които го правят уникален и му дават предимство, и аз го правя. Става дума за държане под ключ на неща, в които отдавна няма нищо уникално, правят се от няколко производителя и т.н.; държат ги под ключ просто защото имат влиянието да си го позволят. Опитай примерно да стигнеш до разните MIPI стандарти (как се говори с камера, дисплей модул и т.н.), до протоколите за диалог с фърмуера на wifi чипсетове и т.н., за това става дума - и нещата вече са отишли много на зле.