Коментари - Изкуствен интелект е наистина добър на видеоигри | IT.dir.bg
назад

Изкуствен интелект е наистина добър на видеоигри

Софтуер, който може сам да се обучава, победи човека в някои видеоигри, сред които популярната Space Invaders.

Обратно в новината

Коментари - Изкуствен интелект е наистина добър на видеоигри | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

заради начина по които е преведена статията изглежда много хора не са разбрали какво точно е постигнато тук. това не е просто софтваре които е програмиран да играе някакви атари игри и да побеждава човешки противник. това е искуствен интелект които първоначално не знае абсолютно нищо за играта а има достъп само до пикселите на екрана и задачата да постигне максимални точки. постижението е в това че тои трябва да разбере какво се случва в играта, какви са правилата и как да побеждава противника. т.е. да има има способноста да открива зависимости, да се ориентира в непозната среда и да разбере как тази среда функционира.

Отвратително! Прави впечатление, че тълпата словоблудстваща тук е безобразна. Играта си има теория и тя се нарича - математическа теория на игрите. Няма големи проблеми и неясноти в теорията. Има проблем с нивото на оценка и избора на правилния вариант. За това при по прости игри крайната база набъбва бързо и компа печели, при силно инвариантни игри като шаха няма шанс в съвременните мрежи. Има шанс при машина за милиони с една конзола! Проблема е, че изкуствения интелект се бърка с експертните системи. Самообучаващи се системи има от преди компютрите. В първите персонални машини на 6502 имаше една игра дето се казва Животни и беше самообучаващ се вариант на играта "познай животното"... та така ... много знаячи ... много интелект - ма изкуствен и ...

Пич, експертните системи са клас изкуствен интелект, ти се бъркаш много.

'Животното' е самоубучаващо се по следния начин, като не познае кое е животното пита играча и трупа база - това няма никаква връзка с ИИ. Друго качество на 'Животното' е интересно, разпространявало се е само и се счита за първия, или прототип на първия, компютърен вирус. Без особени затруднения ти пишем едно 'Животно' на език по твой избор за 1 час.

При шаха през 2009 мобилен телефон е постигнаал 2898 ело, което е над супергросмайсторско ниво... оттогава насам вече го докараха до над 3100-3300 ело на съвсем нормални машини...

Учудването продължава. Хем сте глупави хем на четете. Няма спасение за вас. Но по ред: - Експертните системи се базират на експертни решения заложени от ЕКСПЕРТИ не от ИИ ма на кой му пука. - малоумнико UKA или както си там ! Такива малоумници чели недочели, чули недочули.Първия саморазпространяващ се код не е при 6502 а доста по късно при 6800 и 8086 като вирус доиде у нас два месеца след щатите с една игра. Местеше буут сектора, маркираше го като бад и се поставяше там. НАправи го компанията на Питър Нортон за изложение на мрежов софтуер в Чикаго. - и по третия умник едно е достъп повтарям достъп като скорост друго е изчислителна мощ. Да вземаш готови решения е добра идея - изкуствена е, но не е интелект. Това е все едно да се обадиш на свтовния шампион!

"Един от класовете системи с изкуствен интелект, които могат да получават, натрупват и коригират знания от определена предметна област, да осъществяват извод на нови знания, да решават различни практически задачи на базата на натрупаните знания и да обясняват получените резултати и пътя на решението." / "In artificial intelligence, an expert system is a computer system that emulates the decision-making ability of a human expert"... Всяко ИИ трябва да му бъдат заложени начални правила, за да може да функционира. То затова си е ИИ, или просто един механизъм, имитиращ в някаква степен интелигентна дейност. А ти като те гледам си най-големият неудачник тук, само като ти видя и ника. Поне да беше се писал gradsofia_link - да не вземе да помисли някой, че си от Люлин или от Овча Купел примерно.

Ами поучете се от писателите фантасти, писали преди 30-40 години ..... за това, до какво би довел прогреса на изкуствения интелект ......... !!!!

Няма игри за мрежа, където да можеш да приложиш такава голяма вариация о комбинация от опции, че да можеш сам с нещо уникално да победиш. Има с вариации, но повечето са ограничени. Интересно е обаче в такъв тип бъдеща игра, дали АИ-то ще може да синхронизира странни нелогични вариации, които да направят накрая смисъл. То АИ-то лимит-а му е криативността, което е логично, то действа според алгоритми, а не с разсъждение. И понеже повечето, най-вече по-новите игри ги правят като за дебили, естествено че компютъра ще бие поради по-голямата му скорост на действие в мултитаск, спрямо клавиатура, мишка и 1-3 екрана ...

Повечето геймъри мигрираха от AI към игри с хора, щото AI е тъпо и предвидимо. Но ако така се развиват нещата с AI, скоро геймърите ще имат единствената възможност да побеждават само себеподобни - хора.

Абе какъвто и интелект да има, не може да е по-умно от човек. Накрая пак човек ще му дръпне шалтера.

Софтуерът е такъв какъвто го направят проектанта и програмиста..Ако са каплави - калпав софтуер..Ако бяха заложили повече проверки в алгоритъма - щеше да победи и в другите 20 игри... Явно нещо им пречи..Най-вероятно хардуера..След няколко години - при следващото поколение хардуер, сметките ще са други.

Значи пишем програми които местят някакви битове по регистрите на компютъра. След това пишем програми, които намесват тези битове по друг начин и накрая му викаме изкуствен интелект. Това в крайна сметка са прости алгоритми и явно авторите на статията под интелект разбират нещо много простичко.

По-скоро ти под изкуствен интелект разбираш нещо много сложничко...

Под изкуствен интелект най-общо се разбира изчислителна система(компютър), която може да "мисли". Вече самото понятие "мисля" и това какво точно се има предвид когато се каже, че човекът мисли, създават множество проблеми в употребата и интерпретацията на термина ИИ. Иначе "Watson" на IBM и тази, която използват DeepMind, не са като стандартните компютърни архитектури от фон-Нойманов тип, затова статията е вярна, това са когнитивни изчислителни системи, които се самообучават, но още е твърде рано да им се припише функцията мислене (дори и най-широката употреба на понятието). Но системите ИИ тепърва ще предизвикат вниманието на по-широкия кръг хора. Един ден вероятно ще могат да изпълняват иначе характерната единствено за човека функция - мисленето ... Проблемът е ако подобни системи станат напълно автономни и решат, че човекът е пречка в тяхното развитие. Кубрик го е показал много добре в Космическата одисея.

Ботовете в повечето игри имат степен на трудност Adjustable или Selflearning и не след дълго не можеш един път да ги убиеш :)

Има една мнооого голяма разлика от бота и предмониторното устройство..И тя е,че геймъра губи време между обработката на информацията (гледането на телИвизора) и натискането на клавиша (или клик с паткана). А бота- второто време е доста малко..Спомням си преди години как на официалния сървър на Л2 "хващаха" ботовете. Показваше се предмет на земята и изчезваше за време по-малко от времето за което може да реагира човек...И ако "играчът" го вземе - значи е бот.

Първо Deep Blue, сега Deep Mind... Не ми се мисли какво ще стане, когато алгоритъмът Deep Shit надобрее достатъчно!

За първи път самообучаващ се ИИ побеждава човек в игра? ТЪПО! Още прези 1960-та Доналд Мичи предлага, описва и създава самообучаваща се машина за игра на "Морски шах", направена от... кибритени кутийки и шарени мъниста. По-късно такива машини са направени и за игрите "Хексапон" и "Минишашки". Аз лично съм си правил машината за "Хексапон" и тя 100% е самообучаваща се и 100% започна да ме побеждава след около 20 игри. Още по темата може да потърсите в Гугъл за "Self-learning Mini-checkers Machine"

знач става въпрос за МНОГО пари... Пичовете са си гушнали милиончетата, представяйки пред някой червив тъпунгер старите изобретения за нови, а ние с теб можем да си сглобяваме самообучаващи се кутийки до Второто пришествие, само дето за това никой и 1 ст. няма да ни даде, а печалбата ни ще е само в забавлението ;)

Ако правилно съм те разбрал, глупаците дето са създали Гугъл и си нямат грам представа от IT са били излъгани да дадат едни милиони на едни тарикатчета? :)

Животът чадо е връзки между зависимостите. Когато зависиш много от нещо (в твоя случаи ПАРИ), винаги си мислиш за това нещо. И се мъчиш всичко да обясниш с това НЕЩО. Верно е,че в сегашнио време доста неща могат да се обяснят с ПАРИ, но не всичко!

Пак стари, леко скалъпени новини... Впрочем, в тази игра Space Invaders по принцип има заложен ИИ метод, който събира данни от действията на човека-противник. Та, доколкото разбирам, въпросното нововъведение действа по същия начин, но в обратен вариант.