Как Станислав Петров спаси света от Трета световна война

Офицерът жертва кариерата си, но не допуска ядреното унищожение да се превърне във факт

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В империята на злото няма ненаказано добро ! !

Макар и не в този мащаб и с тази отговорност всеки един дежурил по разни пултове на военните се е натъквал на фалшиви сигнали и обикновено те си личат. Само системата за наблюдение на стартовете е дала сигнал, докато всички останали системи са мълчали. Въпрос на съвпадение на отблясъци или нарочно дразнене на противниковите спътници с лазер. Малко е опасна играта, ама американците редовна са правили това, дето руснаците му викат "проверка на вшивость", когато дойде нов ръководител на Русия или СССР. На Путин тази му проверка беше потапянето на "Курск". Или не му стиска да отговори или нямаше с какво, щото американската подводница си се беше прибрала, макар и без едно торпедо.

А сега разкажете за това как американците загубиха 2 водородни бомби в Средиземно море, близо до Паломарес и за загубените атомни бомби в снеговете и ледовете на Исландия, Базата кейфлавик. Незнам дали са ги намерили още...

иди им го напиши. Трябва им фантаст като тебе за това.

Руска благодарност - спаси света - живот в панелен блок. С право я наричат Империя на злото. Руски компютри... дето правят грешки в 5 изстреляни атомни ракети и няма кой да дублира информацията.... за какво говорим въобще.

Просто си тъп и не знаещ наистина за какво става въпрос. Дублиране и дори тройно резервиране е задължително за военната техника. Говорим спечиално на руската ! Но си личи че или не си бил в армията или си бил на ниво автоматчик или шьофор. А това че се е случило това говори за тогавашното ниво на техниката. А имай на предвид че в военната техника тогава парите са били почти без значение. Не говоря за американската където капиталчстическия принцип на вземане на поръчки е : надути цени , надути възможности , ниски нереални срокове и естественно рушвети за да може еди-коя си фирма да спечели държаваната поръчка. Не съм поддръчник на социализма но има отрасли като военна техника , енергетика , водоснабдяване .... кудето частните фирми нямат място

аз където съм бил мое дете - нямаше да оцелееш ти. Все се сещам 80те години руските компютри тройно дублирани... аре бе... момченце... не знаеш какво говориш и не си живял явно по това време. Да ти казва компа 5 ракети и дублирано от още 2 компа ли? Аре бе... я пак...

(бях в казармата), имаше аварийно вдигане на доста бомбардировачи Б-52- на два пъти. Защо никой не го споменава. Нима тогава светът (през същата ) 1980-та, не бе в състояние на война - и то на два пъти? Аварийното задействане бе при американците!

Но днес за тези случаи се мълчи!

Американските ни съюзници са технологично толкова напреднали,че могат да унищожат руския ядрен арсенал с конвенционални средства още над територията на Русия. Отдавна се знае къде са руските силози и мобилни установки.Многобройни сателити и свръхмощни компютри следят и анализират руските,а и не само руските ядрени обекти по суша въздух и ПОД вода.

На практика са ги поставили под контрол, предпочитат да имат един почти питомен враг, пред това да нямат, за да върви оръжейния бизнес.

говориш пълни глупости. Знаели американците къде са силозите на пуснаците. Тъп ли си, сигурно си много тъп. Щели да ги унищожат с конвенционални оръжия, Защо не си учил, защо. Изказването ти граничи с малоумие. Толкова просто примитивно и глуповато изказване не бях чел отдавна. Дадоха ви възможност да се изявявате и започнахте да цеете глупости.

Това са глупости . Да човекът се е усетил , че нещо не е наред, точно каквато му е и работата. Но протоколите за пуск на ЯО няма как да допуснат , решението да зависи от един щаб , камо ли от един човек. Дори да беше се заблудил нашият офицер, по нататък шяха се усетят.

всъщност на практика става точно така, един щаб, един човек взима това решение ... тук не става въпрос за нормалната процедура за изстрелване при която президента казва, милион инстанции потвърждават и препотвърждават, минава се през цялата военна бюрокрация и така до човека в контролната кабина на силоза. при протоколите за ответен удар се предвижда вероятността цялата спомената по-горе администрация цялостно или частично да не съществува. съответно няма как да се мине по стандартния ред защото един от чиновниците да не си е на мястото да преподаде сигнала на време и изселването вече е закъсняло, а действително всяка минута е от значение.

Браво има и такива хора ! Петровци спасяват Светът от атомна война , където няма да има победени и победители ! В България Петровци спасяват Южния фланг на Българската Армия , където е 9 плевенска Дивиязия и Генерал Вазов , 21 Петровци е имало в тази дивизия !

Е нали победиха страната на злото? Сега Рейгън тряба да а доволен. Още малко и белите с нормална ориентация ще бъдат преследвани в САЩ, както комунистите през 60-те.

Мек е бил Рейгън с тумора русия. Трябвало е да я бомби с целия си арсенал и сега щеше са се казва пустинята русия.

Повечето от бас българите сте гоУми комплексари. Стоите на тротоара пред блокчето разговарайки с вашият приятел без да се съобразявате, че покрай вас трябва да минат и други хора. И когато ви направят забележка сте готови да се нахвърлите на жена с дете. Вземете пример от руските мъже, всеки един от вас "голфаджии" би насрал гащи. Цял живот ще си останете наполовината на майка ви в дупето. И искаме после да имаме държава, та вас всеки един мангал ще ви прегази.

Даваш за пример народ чиито най голяма звезда е педала Киркоров а той е българин. Единствените им певци световни са лесбийки. А са такива мъжаги че рускините ходят на секс туризъм в Турция и България. Такива войни са че 2милилнна Чечня още прибира по 3 милиарда репарации ежегодно. Афганистан срина целия им съюз. И най голямата им гордост е победата на 5 пъти по малка страна Германия и то в момент в който същата тази страна воюва от скандинавието до Африка. Говориш за страна приела християнството от България навлязло с църковни книги написани на български който в последцвие дава основата на руския език. Та с такива хора се гордеш ти не с родината си. А пропо пак тия са дали 2 жертви в България едната от алкохолно натравяне а другия убит при опит за изнасилване на българска мома. И тук вече наистина съм съгласен с тебе че трябва да ни е срам че най големите ни паметници са на тия. Но това го дъл им най вече на такива гъзоблизци като тебе!

Спомената накрая "Система периметър" е на автоматично отчитане на ядрен удар, по разни датчици по около 30 параметъра, пръснати из целият СССР. Дори да няма жив човек, системата решава, че има ядрен удар и стартира подготвена ответна атака, на всичко останало и достъпно. Вероятно хора имат правото да отменят командата. Като преди активирането е включвала и ракети които само да дават команди и да активират другият арсенал - силози, камиони, влакове, самолети, подводници, та даже се говори на контейнери на кораби. После осъвременяваха. Системата се счита за апокалипсиса и най-страшната система на Земята. Там вече един развеждали в САЩ и казал, че знае една кула, че била цел. Американците се чудили защо, че там няма нищо интересно. Но руснака си им казал, че тя е ориентир, къде се цепят земните пластове и ако ударят както изчисляват, ще разместят земните пластове и Калифорния е щяла да потъне под вода. СССР накрая има почти 2 пъти по-голям ядрен арсенал от САЩ - имаше си на графика в Уикипедия по години. После обаче гонят разоръжаване и към еднаква бройка активни ядрени бойни глави.

Признай си че това ти го е казал фатмака в казармата!!!!! :)

Героям !

Чест и почитания за такива ЧОВЕЦИ! Иначе болшинството руснаци са нагли, агресивни и с огромно самочувствие без покритие.

Голямата грешка на Рейгън беше, че не прати атомните ракети срещу Русия!

И какво щеше да остане от САЩ? САЩ са имали стратегия за първи удар без отговор, но не са я постигнали. За ужас на САЩ, в момента на теория го е постигнала Русия с хиперзвуковите глави. Че може да удари без отговор. Но реално дотолкова са пръснати нещата, че е невъзможно. А и около САЩ също си има ядрени подводници на Русия/СССР преди. И после ще се оплаквате от Чернобил, а не е ясно дали щеше да остане живот на земята и какъв - може би на хлебарки.

Я разкажете как е създадено фбр и с какви цели. Комунистите избивали интелектуалци. Защо обаче се затварят очите за разчистване на сметки с интелектуалци, набедени за комунисти ама в САЩ. Истината че и двете страни не са били цвете за мирисане!

Вряк-вряк-кудкудяк, това ти е реалността на тебе. Ненаврякал се шатен врякалник не се наврещя ей. Кого са убили в щатите когато са преследвали комунистите бе. Къде е да те преследват и съдят - та и понякога да те вкарат в затвора ако не се огънеш, както например Хамет - къде е да избиеш милиони ей така без да ги попиташ дори. Гнуени врякалник на руска служба прехранващ се продавайки близките си.

ОчвАДНО си пълен ИЛИТЕРАТ, щото иначе поне щеше да си чувал за Маккартизма,... Ама на тъпани като теб четенето е неприсъщо, те са винаги осведомени без да четат.

Тъпако прочети пак какво са ти написали. Точно за Маккартизма, без да се споменава името. Та кажи има ли осъден на смърт по времето на Маккартизма за идеология? Има ли убит без съд и присъда някой за идеология, както това става в СССР?

Добре че Станчо е реагирал по този начин, иначе Бойко Борисов щеше да си остаме редови комунист и нямаше да има кой да ни освободи от гадните комунисти, а мутрата щеше да е пенсионер, да храни прасета в Банкя и да нагъва филии с мас!

Комунистически простотии!!!-СПАСИЛ светът от ядрена война и за награда НАКАЗАНИЕ!

Смелост + Отговорност + Висок интелек = ПОЛКОВНИК СТАНИСЛАВ ПЕТРОВ ! Осъзнаваме ли, че без този човек .... нямаше да има днешния ден, такъв какъвто Е !

И ЛЕГЕНДИ ... КАТО С КАЛАШНИКА, ДЕТО ГО ГРАДНАХА ОТ ХУГО ШМАЙЗЕР, ИЗМИСЛИХА НЯКАКЪВ "СУПЕР ГЕРОЙ" - НЕУК С 9-И КЛАС СТРУГАР, КОЙТО "ИЗМИСЛИЛ" КАЛАШНИКА...

Като мярнах заглавието си казах "кво пък търси бай ганьо и тука"

2021-09-26 11:28:47 Тя започна (нерегистриран) Третата Световна война, вече ЗАПОЧНА, без някой да я обяви.. ---- ТОВА Е ВОЙНА МЕЖДУ "ЕЛИТЕТ" ОТ ЕДНА СТРАНА, И НАРОДИТЕ, ОТ ДРУГАТА СТРАНА! ТАЗИ ВОЙНА Е ПОРОДЕНА ОТ СМЪРТТА НА ЛИХВАТА, КАТО ИНСТРУМЕНТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ! СЕГА, ЧРЕЗ КОРОНАТА ТЕЧЕ СМЯНА НА "ИНСТРУМЕНТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ"... ЛИХВАТА МЪРТВА ... ОСТАНА ИМ ПОСЛЕДНОТО ...

Откога “започна” вечният конфликт между управляващи и управлявани ? Откогато Ти се досети за него?

Ей пък статия за неделя. Мамицата ви пропагандисти ,комунисти и радевисти .

Не за първи път я пускат. В неделната колонка като остане празно място - и хоп, стара притоплена манджа.

пускалили сте някога ? То така става , натиска копче и готово , отражения в облаците и бум компютъра сам ги пуска..... ако не бил станислав , сега щяло да е пустиня ........

Но ти си пускал, нали? И то много! За това знаеш... диванник.

Що не Искате Евро и 800 тин те Американски Бази да Се Разформироват и Прибераът у Дома ??? Или ви е кеф че Американската в БГ се Изгражда и Строи ???

"че заповедта за ответен удар ще бъде дадена към всички оцелели изненадваща ядрена атаката." Редактор: Стоян Гогов Ако не е Гогов, ще е Чалева или Каменов - топ неграмотниците в дир-а!

Това сценарий от нов американски филм ли е. А ние тук сме бушмени.

Филм за този човек и подвигът му, има от години.

Баси ТЪПНЯТА!!!

Изтината е само една ! Американския Тероризъм да си се прибира у ДАМА !!! А Сметът вече да се разплаща с Евро !!

Третата Световна война, вече ЗАПОЧНА, без някой да я обяви.. Араби и негри НАПАДАТ през гората и през морето, БЕЗ оръжия, а техните ШПИОНИ в Европа, викат-"" бежанци, мигранти""... Тия са Ислямски башибозуци- Крадци, убийци и изнасилвачи...ВРАГОВЕ на България.. Бежанци бяха БЪЛГАРИТЕ, които след Балканската война през 1913 г и след Първата Световна война, бягаха от Турция, Гърция и СЪрбия, КЪМ България... Време е всякакви араби и турци да бягат ОБРАТНО към Турция, както бягаха при Освобождението на БЪлгария, през 1878 г и когато Тодор ЖИвков ги изгони прз 1989 г.

Дори и в най мрачните години на Сталинския геноцид и терор в СССР е имало свестни хора на всички нива. И сега ги има някъде там. Добре е,че СССР се разпадна,а САЩ направиха такъв скок в технологиите който обезмисли ядрената ,,дубина” с която прости и зли КГБ-е офицери заплашваха Европа и човечеството

Това което хората не могат или не искат да заберат е че КГБ и ЦРУ както и всички други такива мрьсници винаги са работили заедно. Цялата студена воина е един мит. Милиони човешки сьдби разбити за да може кабала да властва.

Тъпо брасчет!ЦРУ победи КГБ-е.Ти искаш да ни внушиш,,че: ,,сички са маскари”, но маскарите бяха тези от КГБ-е които си поделиха най хубавото от Съюза и продължават да лапат,а ЦРУ им пречи и то много успешно

Хубава статия, но малко преувеличена Натискайки въпросния бутон, той нямаше да изстреля ракетите, а щеше да се свърже с генералния щаб и с Андропов. Те от своя страна, най-вероятно щяха да стигнат до същите изводи - ядрена война не се започва с 5 ракети, особено когато противникът има възможност да унищожи 80% от твоята територия.

Така е, но има нещо много важно. Казваш щели да им унищожат 80% от държавата. А дали ще стрелят ако знаят че тогавашнйя СССР също ще им унищожи 80% от държавата. Капиш ли амбриаж такъв. Очевидно не си разбрал основния замисъл в притежавамето на ядрено оружие - да не да убиваш и унищобаваш хора, а да знаеш че и теб ще те сполети същото ! Демек ВЪЗПИРАЩО ДЕЙСТВИЕ!!! А има една империя на злото която си е позволила да метне две бомби над мирни градове, когато изхода от ВСВ 2 е бил ясен! А този човек трябва паметник да му издигнат, въпреки че е нарушил протокола. После ми разправяй кои са агресорите.

Педалче нещастно, като е бил ясен изхода защо Империята на злото напада капитулирала Япония и един месец напредва и се бие в гърдите, че японците капитулирали след тяхното нападение. А двете бомби хвърлени от САЩ спасяват няколко милиона живота и дават ясна представа за резултатите от трета световна. Без нито един полседвал изстрел между Япония и САЩ войната приключва, след като Японците се кълнят че ще удавят в кръв американците и подготвят над 5 милиона камикадзета. Та айде у лево боклук нещастен.

Активно мероприятие на Андропов да сплаши военните за да почнат да сдават власта. Началото на издигането на Горбачов от сьщия Андропов.

Колега, активното меророприятие е в гащите ти. Андропов беше един от малкото идеалисти, които имаха ценности, различни от ценностите на търбуха. Комунизмът е един наивен социален експеримент, който приключи скоропостижно поради пълната му несъстоятелност и тоталното неразбиране на човешката природа.

Чудесен коментар колега. Ако пишман съветофилите бяха прочели предсмъртната книга на Андропов и бяха следили събитията в Съветския Съюз за периода 1982 - 1984 г. те щаха да знаят, че моторът за промените в СССР е не Горбачов, а Андропов. Да, Горби е пуделът на Андропов. Двамата са почти неразделни, но Андропката вече е знаел, че няма да го бъде. По това време той вече е преосмислил своето поведение през 1956 и мечтае да превърне СССР на нещо подобно на Унгария, страната с изобилие от стоки. Зо това се осланя на младия тогава Горбачов да проведе реформите. Мечтата му била да се получи нещо, което Дупчек по-късно нарече социализъм с човешко сърце. И т.н.

НА 90% СЪМ ВЪТРЕШНО УБЕДЕН, ЧЕ БУНКЕРА ПЪРВИ ЩЕ НАТИСНЕ БУТОНА НА БАЛИСТИЧНИТЕ РАКЕТИ ... ПРОСТО ЩЕ СИ НАМЕРИ ПОВОД ЗА ТОВА ... МОЖЕ И ПРОВОКАЦИЯ ДА БЪДЕ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ ..НО САМО ПРОВОКАЦИЯ ... НО БУНКЕРА ЩЕ ОТГОВОРИ ИСТИНСКИ ...

Ако решението за ядрен удар или отговор зависеше само от един дежурен и един бутон, то до сега да ни нямаше. Елементарна и неспокосана статия, превод от някоя жълта медия.

"Натискането на бутона" представлява поставяне на ракетните войски в готовност - прехвърляне на гориво на ракетите в силозите, подготовка за излитане на бомбардировачите, заемане на позиция от подводниците. Тези неща отнемат минути и са се правили веднага при съмнение. От нататък дежурният уведомява стратегическото командване, а то уведомява лидерите, които единствено взимат решения. Човекът сам си казва, че нещата са силно преувеличени и героизирането му на запад е преекспонирано. Той просто е знаел що за боклук е сателитната им система за ранно предупреждение. Едва ли Кремъл е щял да отговори с ответен удар, защото наистина никой не би започнал война с пет ракети, знаейки мощта на противника и неизбежността на ответния удар. Всъщност Станислав Петров е спестил доста пари, като е предотвратил подготовката за ответен удар. От друга страна при такива събития или при подобни учения винаги най-успешно са се покривали "липсите" на горива и други основни материали, каквито редовно и масово се крадяха в ония времена. Може би затова не са го наградили, а са го понижили. Иначе на спътника тогава никой не е разчитал, не са чак толкова прости руснаците, че да не знаят до къде им се простират възможностите.

Под която задължително трябва да има повече коментари.

Герои и героизъм винаги е имало и те винаги са тихи. Никога не биха изкрещели - Аз, аз спасих света ..

Артиста разказа играта на тия колхозници.

Слава бого чи, когато е "трябвало да натисни бутона" не го е направил, иначе всички щяхми да омрем!

Слава бого, ти си вече омрял.

И твоя бутон скоро някой ще го "натисни"