Какво знаем за бъдещите бойни машини на армията ни

Швейцарско-американската Mowag Piranha ще се изправи срещу финландската Patria

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

някакъв си десеттонен бетеер. Сметах го на кило по хиляда лева се връзва , че то изцяло да го направиш от волфрам пак по-евтино излиза.

правят задно салто !

Какви ги дрънкате? То от сега е ясно, че парите ще заминат за САЩ и няма никакво значение как ще изглеждат т. н. нови машини за армията ни! Отдавна е взето "политическо решение" да са американски и парите да се платят предварително, както стана със самолетите! Дори Тръмп се оказа, че не знае, че купуваме за тези огромни пари морално остарелия Ф-16 и спомена Ф-35!

Главният проблем е, че каквото и да купим за вътре няма хора в армията. 5000 човека ги няма в армията.

Конкурсът е "свирен", за Дженерал Дайнамикс. и парите ще ги броим на куп, като за самолетите. Тиквоний дължи на жълтурко още 1 милиард /ама долара/ кеш и няма къде да ходи. Никакви 10 години разсрочено плащане, няма 5 лева ... плаща !!!!! Имаше един танци със сабии в Саудитска Арабия , ако се сещате. Е тогава, някои гушнаха парите, а сега е рестото. Първо самолетчетата, а после количките. И пак остава за доплащане. Ние да му мислим, щото ще плащаме. Пардон, ще се разплащат с наши парички. Тъка че рашките и Путин ги забравете, те отдавна не играят вече на наша сцена. Парите "най-демократично" ще заминат за Америка. Никакви Патрии, никакви финландци. Свирено!!!

Какви са тези съветските БВП-1 и БВП-2?! Сигурно имате предвид БМП-1 и БМП-2!

ще напълнят джобите, а вие българечта ще станете още по-бедни, ХХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХ! Имахме си заводи за бронирана мото техника, ама ги унищожиха, ей такива като Суджука и Войводата!

Нещо да напиша на червените носталгици, дето уж били знаели как се хваща пушка и разни други безполезни мурафети: Уважаеми г-а дрогаре и таваришчи! Живеем в ЕС и сме граждани на ЕС, чиито основни ценности са свободното движение на хора, стоки и капитали! Направете си учредително събрание и основете едно АД, като за капитал заделете поне 50% от пенциите си. С така натрупания капитал съвсем спокойно можете да си построите каквато фабрика си щете и да произвеждате каквото ви хрумне - от танкове Т-34/85, та до самальоти МиГ17 или там квот се сетите. Никой няма да ви забрани. Произвеждайте и продавайте! Ако намерите конструктори за без пари, то измислете и нови супер хиперзвукови ракети и снаряди! Дерзайте, таваришчи! Пабеда будет за нами! Вперьод!

Ти май наистина си нещо зомбиран или те бие съчмата, за какво пишат тук хората, а какви ги пишеш ти!? Обшден ли си нещо, прееб.н ли не знам???

Единственото което е необходимо да знаете е, че ще ги платите от джоба си посредством данъците. И както всички знаем това са машини за смърт, полза от тях никаква. Освен това тази машина никога няма да влезе в употреба, защото България няма да воюва с никой. Кой би нападнал изстрадалата ни територия и как бихме въобще могли да устоим каквато и да е било атака.

Таман това и аз да кажа единственото, което трябва да знаем, е че не ни трябват...

Каквито и боклуцяи да платят все тая! Никога повече БГ няма да има армия , годна за каквото и да било действие! А всичката американска военна техника си е доказан БОКЛУК!

За сведение на посрещачите: "Който не храни своя армия, храни чужда". Много ми хареса едно изказване: "какво изкуствения интелект в сравнение с естествената глупост" - ами чете какво пишат тези двамата "умници".

Няма значение кой какво харесва, а дали предлагането отговаря на истината. Не мога да преценя за всички споменати "характеристики", но за едно знам - "издържа на няколко поредни удара от РПГ" че е доста нелепа измислица. Като видял не един път какво прави кумулативния заряд дори на 150мм броня, мога само да предположа, че са имали нещо друго предвид. Може би машината да оцелее, но за екипажа нищо не се казва.

По принцип си абсолтно прав. Може би са имали в предвид нещо друго - динамична, композитна броня, активна защита ... Но и това се отнася до по-старите изстрели за РПГ. Съвременните, напр. РПГ 28 Клюква пробива броня до 1000 мм след динамичната броня - специално е създаден за борба с танкове с композитни и динамични брони...

Patria, има възможност машините да се произвеждат в България. Това е основното, така ще можем да надграждаме, друго е когато ръката на инженера пипа.

Искаш да кажеш, да се сглобяват в България. Ние никога не сме произвеждали брони. МТЛБ-тата в Червен бряг ги правехме с внасяна от Русия броня.

Малко , ама много малко бъркаш. За бронята. Човекът направил завода "Бета" го познавах лично. За съжаление Аврам вече не е сред живите, но дъщеря му Ирен я гледате по телевизията. А Блатинския Циганин унищожил завода "Бета", го знаете всички.

Мале, що народ разбирачи се изреди . И на швейцарска , американска и финландска техника намира кусура , народ , който повече от мотокар не е измислил. Тва испанци, датчани , шведи , все прост народ , та ги купуват, друга освен московска направа и Москвич не се признава.

Ние произвеждаме наши машини, а ше купуваме некви таралясници! Как нагло краде шкембе войводата.

И защо трябва да сме първи В ЕС по средства за отбрана (3.1%) най-бедните. А най-богатите като Германия не иска да мръдне о 0.5%. Нима с 8 самолета и две подводници ще спрем Турция, Гърция, Македония (може да се опитаме), Сърбия или Рунъния. А за Русия да не говорим.

Ами щото предишните години отделяхме 1.2 процента и сега нямаме нищо останало, сщаш ли се ? Нарича се ганьовско планиране. Първо 30 години се ослушва и прави на завеян, после хем проклина цяла вселена, хем се прави на мъж , колко е много е дал . И за здраве, образование , социална политика, права и за квото се сетиш все е така, всичко , което е по-абстартно от чорба и не се кус, му иде бошлаф.

Турция,Гърция и Румъния са наши съюзници и заедно с тях и другите ни съюзници от NATO можем да спрем евентуален опит за ,,присъединяване” и ,,освобождение” от Русия!

Чудесно, ако частично се правят тук ще усвоим нова и модерна технология. Ние произвеждахме много остарели машини, а тези издържали попадение от рпг - чудесно е ако си вътре в машината.

чувал ли си приказката 'горял танк не е танк' . изгаря междинният слой . нещо като стиропор е (ама много грубо сравнение) . та не знам как са го направили да издържа до 3 гранати . или трябва да са на различни места попаденията или е някво много пластово

Чудесно, ако частично се правят тук ще усвоим нова и модерна технология. Ние произвеждахме много остарели машини, а тези издържали попадение от рпг - чудесно е ако си вътре в машината.

Зъл дух (нерегистриран) Кой му написа нотариалния на тоя бог? Това беше гадно...аз бих ти показал кои го е написал но ти нямаш смелостта да доидеш да видиш.Затова ти си страхлив дух.Нещо което обяснява злобата ти.

Джихадист ли си нещо или?

Имаш нужда не от поп, а от психиатър, приятелю.

Какво знаеме ли>? Че пак ще купиме пълните боклуци като в случая с античните 50 годишни бараки Ф-16 и онея кенефи Кугар които не стават за чеп за зеле!Но нищо! Важното е, Боко Тиквунята и ГРОБ нали ще си вземат процентъитъе и парсата, пък българския народ да го духа без линейки, Бърза помощ и транспорт!Но затова пък и правнуците на хората ще плащат за тия разпаднати НИКОМНУ НЕНУЖНИ краварски и еврогейски кочини!

и линейки си имаме, и Бърза помощ , и транспорт.......скоро и нови-новенички изтребители , а хеликоптерите си летят за червеният тролетариат остава само злобно да съска против всичко българско , ЕС,НАТО и САЩ . Колкото и да ви е нериятно , България се развива и така си се отдалечава от руската кочина....при вас , в руската орбита , са само подобни кочини - КНДР,Венецуела,Сирия , можем да прибавим и Иран,и Турция. Гледайте отстрани как се развива Свободният свят и удряйте по един метан пред портрета на Вожда . Крим е ВАШ....и даже има мост !

Имаме спешна помощ. Разликата е в това, че едно време беше бърза защото беше такава, а сега е спешна, защото е предназначена за спешни случаи, но не и бърза.

Едно време какви каруци си произвеждахме за армията през Световната война! Всичко ни разтури Запада!

Тези съвременни машини далече превъзхождат нашите реликви. Изобщо не е по силите ни да правим нещо подобно високотехнологично, така че нямаме за какво да се сърдим. Само се надявам да не купим пак америкаснка техника, а европейска - всичко е икономика в края на крайщата.

не всичко е икономика, особено когато става дума за отбрана на родината. американската техника е по-качествена, по-здрава, по-евтина, и е съвместима с най-модерните стандарти на нато. така че се надявам да е американска

А, БМП-то го снаряжиха със сто милиметрово гладкоцевно орудие.Пита се тези БТР дали ще издържат срещу него?

БМПто го пробива обикновен калашник а и не може да стреля в движение във вариант самоходна гаубица!

Ама нали си произвеждахме наши МТЛБ? Или ни забраниха да имаме собствена индустрия и ни задължиха да купуваме техните железарии! Уелком ту НАТО!

едно време сами си произвеждахме тия машинки...сега ще си купуваме

Я бегай на доктор да се прегледаш. Тия машинки си ги правят Швейцария и Финландия. Ние сме правили други, които не са произведени тук, а само са модернизирани.

Тъпак си Дада! И е непростимо да си тъпак в ерата на интернет и Гугъл! "Преди въпросната приватизация бившият комбинат "Девети май" минаваше за една от перлите на Военнопромишления комплекс в България. Предприятието произвеждаше бронирана техника от типа МТЛБ и 122 мм "САУ Гвоздика". Български варианти МТ-ЛБ АТ-И – верижна минираща машина МТ-ЛБ МРХР – машина за радиационно и химическо разузнаване MT-LB SE — бронирна медицинска машина МТ-ЛБ ТМХ — самоходен миномет с 82-мм миномет М-37М БМП-23 — бойна машина на пехотата, вооръжена с 23-мм автоматично оръдие 2А14 и ПТРК 9К11 „Малютка“. В конструкцията на ходовата част се използват елементи от МТ-ЛБ и 122-мм самоходна гаубица 2С1 „Гвоздика“ БМП-30 — бойна машина на пехотата с купол, директно взет от БМП-2 БРМ „Сова“ — бойна разузнавателна машина. Има следните три варианта: „Сова-1“ – с радиостанция Р-130М и телескопична мачта „Сова-2“ – с радиостанция Р-143 „Сова-3“ – с РЛС за наземно разузнаване 1РЛ133 към переносима станция за наблюдение и разузнаване ПСНР-5 „Кредо“ КЩМ-Р-81 „Делфин“ – командно-щабна машина Р-80 – станция за артиллерийско разузнаване Произвеждани в МК – „9-ти май“ – гр. Червен бряг до 1991 г. След която преименован в „Бета"АД. „Бета“ АД – Червен бряг, е бивше предприятие от военнопромишления комплекс на България." Млъкни сърце!

"Какво знаем за бъдещите бойни машини на армията ни" Това което знаем със сигурност е, че някой ще забогатее а народът, ще обеднее още повече.

Е че знаем го и този някой!

други боклук.

войник в Грудово под. 70 320. Който знае ,разбира. Тогава имаше войска и машини,а сега ? Татуирани джендъри и....Джамбазки,Каракачанов хора,които не знаят какво е казарма и не са били войници. Срам и позор. А най голямата трагедия е ,че БЪЛГАРИНА ТЪРПИ ТОЗИ ГЕРБЕРАСТКИ ГНЕТ И ТУПАНА ОТ Банкя.

Ти лично колко войни спечели?

Ами ти знаеш ли от коя страна се хваща пушката!

Ти не си зъл дух. Ти си просто зъл и проЗд.

Не бях прозд кашик като вас, дрогаре! Имах отговорната служба да пренасям ракията и виното и да я преливам от туби в бутилки!!!! :))))))))))

На българинът му е писнало от Тиквуна, ама от БСП социалистическите джендърки му е писнало още повече!

е още от бсп и ще бъде,наивнико.

Ами знаем че ще се краде, както с изтребителите...

Издържа на три удара от РПГ-7?Айде одите на п...ка си м....на.Стрелял съм с РПГ-7 и знам на какво е способен.Пишете тук за тъпанарите.Купувайте и харчете парите ни.

Коя компютърна игра си играл? Препоръчай нещо за Виетнам!

За да произвеждаш "бойни машини" първо трябва да имаш транспортна промишленост - да произвеждаш трактори, автомобили, камиони. А кажете миналата година колко бройки Булгаррено сме изнесли?

БУЛГАР РЕНО ГО СПРЯХА ПО НАРЕЖДАНЕ НАМОСКВА, ЗА ДА СЕ ПРОДАВА ЖИГУЛАТА. ТОВА Е ИСТИНАТА. 1970 ОТ РАША ДОЙДЕ ЗАПОВЕД ЗА ЗАКРИВАНЕ. СЕГА НЕ СМЕ РУСКИ САТЕЛИТ И МОЖЕ ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ КАКВОТО СИ ИСКАМЕ.

petrovito

никаква Москва тъпанар. Французите ни резнаха лиценза, че им подбивахме пазара извън бг

Зъл дух, абе я се информирай малко какво е произвеждала България! Има интернет, гугъл.. "Български варианти МТ-ЛБ АТ-И – верижна минираща машина МТ-ЛБ МРХР – машина за радиационно и химическо разузнаване MT-LB SE — бронирна медицинска машина МТ-ЛБ ТМХ — самоходен миномет с 82-мм миномет М-37М БМП-23 — бойна машина на пехотата, вооръжена с 23-мм автоматично оръдие 2А14 и ПТРК 9К11 „Малютка“. В конструкцията на ходовата част се използват елементи от МТ-ЛБ и 122-мм самоходна гаубица 2С1 „Гвоздика“ БМП-30 — бойна машина на пехотата с купол, директно взет от БМП-2 БРМ „Сова“ — бойна разузнавателна машина. Има следните три варианта: „Сова-1“ – с радиостанция Р-130М и телескопична мачта „Сова-2“ – с радиостанция Р-143 „Сова-3“ – с РЛС за наземно разузнаване 1РЛ133 към переносима станция за наблюдение и разузнаване ПСНР-5 „Кредо“ КЩМ-Р-81 „Делфин“ – командно-щабна машина Р-80 – станция за артиллерийско разузнаване Произвеждани в МК – „9-ти май“ – гр. Червен бряг до 1991 г. След която преименован в „Бета"АД. „Бета“ АД – Червен бряг, е бивше предприятие от военнопромишления комплекс на България."

akud

до колкото зная самата България произвежда бойни машини ?????????

Произвеждаме, разбира се! Супер модерната БМП23, т.нар. БТР

Производство е, когато имаш собствени разработки. Когато ти пращат части, а само ги монтираш - това си е сглобка.

Произвеждаше.. и кари произвеждаше и Балкан летеше до Ню Йорк.. ама после дойде Демокрацията..

Долетя, кацна, повреди се тука, и вече 30 години не можем да се отървем от нея по демократичен начин... - От "демокрацията" де...!!! Дааа...!!!

Тука пълно с икономически корифеи... Искате да строите бронетехника. Ами направете си завод и стройте бе! Пазарна икономика е :)))))))

Знаем, че ще стане същото както със самолетите. Който и да спечели, накрая ще купим от американците. Щото държат наш Баце за топките, нищо, че той не си вади ръцете от джоба.

Много ясно, че от американците ще купиш, защото ще изгонят инак децата на комунистическата върхушка от САЩ.

Миналата година в нощта преди гергьовденския парад гледах тренировката. Едни туристи бяха застанали до ръба на президенството и снимаха с телефона и в това време покрай тях мина мощтта на съветската бойна техника - няква Т-72. В тоя момент механик-водачът като подаде газ - такъв черен облак пусна, че целия площад почерня. Ония ми туристи като взеха да кашлат и да бягат да се спасяват от газовата атака... умрях от смях...

А защо зарязахме родното военно производство.Дори този въпрос беше повдигнат пред НАТО.Защо ще сме само потребители а не и производители.Демокрацията съсипа всичко включително и печелевшето военно производство.Царе сме на съсипията и разрухата.

Къв родолюбец си ти, бе дебил? Колко машини трябва да се произвеждат за да е рентабилно едно производство, а? Демокрацията му била виновна, а не се вижда какво нещастно леке е!

Абе ревахте, че нямаме армия и искахте 3 години наборна служба до вчера и пак 200 000 армия като при Бай ви Тошо. Сега що ревете, като решиха да купят 2-3 машини? Какво искате, бре, дименции?!

Не ни трябват боЙни машини защо всички се ориентират към война? НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ , ЧЕ ЗЕМЯТА Е НА БОГА, НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА КАЗВА "ТОВА Е МОЕ" , ЗАЩОТО ВСИЧКО Е НА БОГ !

Кой му написа нотариалния на тоя бог?

Не е много наясно защо реват червените хмери. България може и да няма собствено производтсво БТР и МТЛБ но има останали от времто на развития соц над 1000 машини на пехотта от различни модификации , колкото между другото няма никой от съседите , нито Гърция нито Румъния ( Сърбия няма нищо ни танкове ни самолети ни артилерия , нищо ...) , единствено Турция има въоръжение ( не съм сигурен за духа и подготовката на аскера това е спорно с наборна армия... ) . Другото е рабира се че с Турция сме по скоро заедно срещу Гърция и Сърбия в регионален конфликт , ако някой са простали събитията от 20 век ... Та България има достатъчно машини на пехотата само че са малко стари и другото се казва диверсификация. Ами ако изскочи враг който има някакво специфично превъзходство с някакво определно въоръжение срещиу което нямаме отговрор!? И да купум 200 от патриите или пираните то си имаме над 1000 БТР, който са добри машини по мое скромно мнение ... България с никой няма да воюва при голям конфликт по скоро ще търгува неутралитета си а е ясно че българина е добър войник и нашия неутралитет струва за разлика от всичките ни съседи които във военно отношение са доказани безполезни , като се почне най вече от сърби и румънци ... разпусни и почеши коня!

Освен тъпотии да се пишат друго няма. Направете сравнение с водещите бойни машини не с допотопната техника мтлб, бмп 23 или бмп 1

Вода могат ли да носят и пожари да гасят? БА, трябва да е в помощ на гражданите... За Перник не се отнася, те не са в периметъра на Министерството на отбраната.

В България генералите и педалите са повече от проституките т.е. колежките си.

От вчера има една пеперуда-лейтенант :)

Какво знаем за бъдещите бойни машини на армията ни ---- вместо "да дойдат танковете" , в градска среда ще има команта - "да дойтат машините". потушаване и ликвидилане на недоволните от кой ... това ще е предназначението !

Вместо да стимулираме нашето производство в Червен бряг , ние храним чужди граждани.

"ваше" производство - на путлер ли ?

Вашето производство нямаме желание да го стимулираме. Достатъчно ни, че стимулираме частните болници.

Това за трите последователни попадения от РПГ вероятно ще впечатли някоя и друга журналистка, но не всички. Като гледам какви сандъци са само при тангенциален удар отпред във вълнореза може снаряда да отскочи. Същото важи и за Москвич 8-ца

Знаем че и Пираня-та и Патрия-та са едни от най-добрите в света Червените мечти за МТЛБ и БМП-23 ги оставете в кошчето за боклуци. Мечтайте си за Пираня или Патрия в Червен Бряг

Според вас избора на военните военно престъпление ли е или икономическо престъпление.

Трябва да се залага на руската бойна техника, защото тя е много по-напред от всички останали държави във военно отношение. Пак ще сбъркаме с разни финландци и швейцарци.

Ъхъ, МТЛБ, БМП, БТК и пр ги пробива спокойно 7.62 мм Калашников, прави им се основен ремонт на максимум 15000 км, а да не говорим как се чувстват войниците които се возят в тях!

А какво помним за производството на български бойни машини тип МТЛБ в гр. Червен бряг? Помним ли, че имахме и износ от тях, но сегашния голям брат ни завидя и почнаха да ни натискат със санкции. Заводът бе разбит и закрит !!!!! Няма ли виновен???? А сег ще купуваме от тях!!! Е наскачахте ли се? Наядохте ли се с банани??????

3 милиона евро за бройка. Какво чакат нашите? Поръчвайте и плащайте, ама не на 8 човека една бройка, всеки кашик с американски БТР. Нородът носи. Защо беше това изхвърляне с 3,5% от БВП за армията? Вижете Германия, слуша ли Тръмп, той си дрънка, германците не им пука, строят си Северен поток 2, 1,8% отделят от БВП за военните. Най-бедните, най-натегачи. Що за нахалство и дебелоочие на САЩ, плашат Европа, че Русия ще ги зароби икономически и правят санкции.

Къде дянахте Грета? Що не каже нещо за военните, климата и лошия дизел? А за барута и бомбите?

Ми, не четеш ли ? Тя се измори от ... презокеана с яхта. И сега си почива ... А внуците ми ... тъпанарите ... стават в 6 (всъщност 2 дни в 5, щото от 6 са на тренировка) , за да отидат на училище .. и после .... ами в 20.00 най после са се прибали от всички неща с които ги товарят ... и тогава ... ами домашни, цигулка, пиано ... Всъщност и това с внуците ми е ИЗВРАЩЕНИЕ. пРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 50 ГОД, когато бях на тяхната възраст ... ами поне 50% от времето ми беше ... игри(вкл.и любовни...когато поотраснах), четене на книги(по мой избор), и ходене на кино(ако намериш билети). Аз не излязох много стока(дребно директорче и ЕТ в ИТ) , но децата ми (те имаха в общи линии моята свобода)... е те са МНОО стока(да успели са) ... ама да не тормозят така внуците ми...

На нас нени трябва нападателно оръжие, няма кого да превземаме. Само ракети и ПРО за отбрана, радарни и неотрализиращи системи, но нашите велики вождове не могат да го преценят.