General Dynamics и Patria са подали реални оферти за бойните машини на българската армия, съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов. Първата компания участва с Mowag Piranha, а втората с Patria AMV. И двете бронирани машини са предназначени за пехотата, като освен да служат като бронетранспортьори ще имат и поддържаща роля, тъй като могат да се оборудват с картечници и автоматично оръдие.

Все още не е ясно коя машина ще бъде предпочетена от правителството. Освен това интерес има от френската Nexter и германската ARTEC.

Ние ще ви представим възможностите на двата основни, според Каракачанов, претендента за най-важния конкурс за сухопътните ни сили.

Mowag Piranha

Mowag Piranha 5

Снимка: Wikimedia

Piranha 5 е най-новият член на семейството на бойните машини на пехотата Piranha 5, които Швейцария успешно продава по цял свят. В проектирането им са участвали най-добрите специалисти на General Dynamics. Поради тази причина бронираната машина е представена като американо-швейцарска. Последната версия се задвижва от 13-литров дизелов двигател на Scania, имащ 644 к.с. Мощността се подава едновременно към всички 8 колела, така че Piranha 5 е 8х8.

Вижте как изглежда Mowag Piranha 5 >> >> >>

Максималната скорост по суша е 100 км/ч, а по вода Piranha 5 може да се движи с до 10 км/ч. За машината са разработени специални пакети, позволяващи и да действа в по-суровите морски води. Инженерите са създали и "арктически кит", който позволява ефективното функциониране при -40 градуса по Целзий.

Машината може да превозва до 8 души, а бронирането й позволява да издържа няколко поредни удара от РПГ-та и обстрелване с бронебойни 14.5-милиметрови патрони. Предницата може да издържа и директни попадения от 30-милиметрово оръдие.

Върху платформата могат да се монтират широк набор от оръдия, включващи 12.7 мм картечница, 25 мм автоматично оръдие, 30 автоматично оръдие или 105 мм оръдие със слаб откат. Испанците дори са успели да монтират танково 120-милиметрово оръдие върху своята Piranha 5.

В разработката е участвало и английското подразделение на General Dynamics, а в следствие от опита в Ирак, машината има специална защита по дъното и може да издържа експлозии на 8-килограмови мини или самоделни взривни устройства.

През януари 2018 година Румъния решава да закупи 227 бройки от Piranha 5, за което плаща 1 милиард долара. Дания пък е поръчала 309 бройки, а Испания 348 бройки.

Patria AMV

Patria AMV

Снимка: Wikimedia

Бронетранспортьорът е със задвижване 8х8 - всяко от осемте колела се движи самостоятелно, което е изключително удобно при неравен терен, а окачването е хидравлично, което освен всичко друго повишава комфорта за превозваните вътре от 8 до 12 войници. Максималната скорост е 100 км/ч.

Вижте как изглежда Patria AMV >> >> >>

Тъй като Patria AMV е амфибия, тя може да се движи и във водата със скорост от 10 км/ч.

Patria AMV има добра предна броня, която може да устоява удари на вражески пехотни бойни машини, но не може да издържи на удар от танк. Финландците обаче разработват версия ХР, която е снабдена с допълнителна броня, която има по-добри характеристики от тази на съветските БВП-1 и БВП-2.

Теглото на финландската машина е между 16 и 27 тона, като то зависи от монтираното оръдие. В най-честия вариант то е автоматично 30-милиметрово, но има и версии с 105-милиметрово оръдие или с два 120-милиметрови гранатомета.

Задвижването се осъществява от 12-литров турбодизелов 6-цилиндров редови двигател на Scania с мощност от 480 к.с или 540 к.с.

Сравнително ниската цена от около 3 милиона евро за бройка и добрите качества превръщат финландската Patria AMV в доста търсена машина. С нея са въоръжени армиите на Швеция, Финландия, Обединените Арабски Емирства, Полша, Хърватия, ЮАР, Словения и Словакия. Общия брой на поръчаните и произведените бройки към този момент е около 2000.

Бронетранспортьорът е участвал в сражения в Афганистан, където е доказал, че издържа поне 3 последователни удара с РПГ-7 - без да претърпи щети.

Според част от експертите, предвид историята на сделките на Patria, то има възможност машините да се произвеждат в България.