Китайските тайконавти прекараха 3 месеца в орбита

Пекин ще разшири космическата си станция с нови модули през 2022 г.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бой по Китайците !!! Да бягт обратно към Китай, за да НЕ ни заразяват с ВИРУСИ и да НЕ ни КРАДАТ Бизнеса, Работата и Парите...

не да употребявате думата космонавти за всички които са летели и ще летят в близкия и далечен космос,някак си космонавт ми звучи по БЪЛГАРСКО

До 10 години космонавти няма да има. Само астронавти и тайконавти. А космонавт е руска дума - не е българска.

_stankow

И космонавт и астронавт са гръцки думи. До 1959-та година в документите на ВВС на СССР се е употребявало "астронавт". Но после са преминали на "космонават". Все пак не към звездите ще летят, а в космоса.

Тия ме озадачиха с две неща. Кораба им слизаше управляемо с дузина двигатели в горните слоеве на атмосферата и коригираше всяко минимално отклонение и въртене в трите посоки. Обаче като отвори основния парашут беше пълна трагедия. Мяташе се по посоката на движение като махало. Накрая се пльосна при 30-40° от вертикалата и ракетите почти не успяха да омекотят удара. Дано се сетят в следващите мисии да скъсят вървите на парашута и да му направят малко радиални дупки на купола щото и там имаше забележки. От време на време се опитваше да прави колапс. Ако беше успял напълно да се срине нещата щяха да са катастрофални.

Космонавки, астронавти, тайконавти ... - всяка нация, дето изстреля хора самостоятелно ще добавя нова дума в езика ни ли? Приемаме да ползваме космонавти понеже е първата и това е.

Само руснаци и китайци се връщат със спускаема капсула на Земята. Американците връщат целия кораб и го ползват многократно.

искаш да кажеш и 3те пъти, когато са го направили, като първия път беше август миналата година. мисля че малко прибързваш с изводите.

Всъщност доста много пъти. Товарният кораб Dragon също се ползва многократно. Преди тях совалките направиха 135 мисии.

Вижте, че спускаемият апарат е същия като на "Союз" едно към едно - технология от 60-те на миналия век. Ако китайците не откраднат нещо от американците, дълго време ще си карат по класическия начи на "спускане"

И Работеща. За разлика от европейската - несъществуваща. То и колата ми има 4 гуми. Като колите отпреди доста години.

Колкото повече маса връщаш на земята, толкова по-малък е полезният товар изведен на орбита.

Качването на спускаем апарат на орбита не може да се нарече полезен товар.

Разликата тъпчо е, че руслямците изхвърлят 4/5 от кораба, т.е. качват нещо и после изхвърлят голямата част, докато тука се изхвърля 1/3 - само резервоярите и се връща цялата останала част от кораба и най-вече после пак лети, за разлика от руслямските. Та и полезния товар при Дракона е по-голям от този на руслямците

Всъщност руснаците изхвърлят всичко. Спускаемия апарат е една обгоряла метална топка, която става само за 2 неща: - за музеен експонат - за вторични суровини Тук някъде пазеха спускаемия апарат от Съюз 33 - с който летя Георги Иванов. Гледаш го и се чудиш как не са изгорели живи в него - толкова беше обгорял.

Те американците обикновено се качват и слизат с руска капсула. Та хайде няма нужда.

_stankow

От Драгона също се връща само спускаемата капсула. И не съм чувал да става за повторно използване, след като изпитва претоварване до 5G и температури до 3000 градуса. Връща се първата степен на ракетата носител, но целият КА ? Т.е двигателния отсек (ускорителните двигатели, не ориентиращите и не спасителните), шлюзът и пр. - не се връщат, изхвърлят се. Само спускаемата капсула се приземява. Точно както Съюз, точно както китайците - с парашути, на земя.

Или казваш "китайски астронавти" или "тайконавти", но не и "китайски тайконавти", защото се получава тавтология!... Айде научете се вече!

Смятай 3 месеца са пърдяли в космоса!