Колко студено е на обратната страна на Луната

Данните се различават от тези, събрани от американската мисия "Аполо"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Някой нещо лъже. По закона на Бойл и Мариот P.V=mRT , ako kakто казват няма атмосфера то P=0 , следователно и температурата Т=0 .

Атмосферни характеристики Атмосферно налягане 3 × 10-13 kPa Въглероден диоксид следи Аргон 20% Водород 23% Хелий 25% Неон 25% Метан следи

Коментарите ме кефят повече от статията!

...тая скала в небето става все по-безинтересна. Умря им боба на китайците, сега пък се оказа, че било и кучи студ. По-рано се разбра, че редовно валят и камъни от небето, което е видно и с просто око - дупките от кратерите формирани в следствие на астероидните бомбардировки... Изобщо, има ли смисъл, щом няма значение! ;-)

Кое точно е безинтересното, че не разбрах??? Никой не казва, че ще е като на курорт. Китайците едва ли са очаквали да е топло. Когато са пращали сондата са били наясно, че ще е кучешки студ, че боба ще умре и че астероиди падат често. Но не им е безинтересно, а правят наука. А ти какво правиш?

Всички знаем, че Хитлер е жив и живее под повърхността на Луната, заедно с приятелите си! Айде не си заблуждавайте! :D

...продължавай да разцъкваш Wolfenstein! ;-)

след 27 дена без слънчеви лъчи и атмосфера да не са очаквали +100 градуса?

и по кое време е толкова студено? При пълнолуние или при слънчево затъмнение?!

Епа януари, кога очакваш! И там си е "голям сечко". Виж, август месец ще си е за плаж. Друго си е да си опънеш кърпата до Морето на спокойствието.

Едно е реално да измериш,друго да фантазираш в студиото!

В какво студио и какво си фантазираш???

А бе ако термометъра е китайски при тия екстремни температури сигурно показва плюс минус 30 градуса точност.По съм склонен да вярвам на замерванията от мисиите Аполо въпреки ,че са били преди 50 години

кажи сега колко е температурата на Земята? Сутрин, вечер, лято, зима. Орбитата на земята е елипса, а не кръг. в момента е -50 в САЩ и +50 в Австралия.

"През януари нощната температура на повърхността на обратната страна на Луната спада до минус 190 градуса Целзий" А когато тук е август, по-топли ли се очаква да са лунните нощи? Интересно ми е също, колко е нощната температура на Плутон, когато е януари на Земята.

"Обратната страна на Луната понякога е наричана погрешно „тъмна страна“. Всъщност тя получава точно толкова количество светлина, колкото и видимата страна, и то точно когато Луната не е видима поради взаимното положение на Земята, Луната и Слънцето."

Ха, а тези в Чикаго какво се оплакват от някакви си -35 :)

Тея китайци верно ли са толкова прости. Да имсе чуди човек как изобщо успяха ка прилуня апарат на Луната. Понеже никой не се сеща или поне си трае каква е очевидната причината, ще го направя аз. На видимата част на Луната винаги има едно нещо, което се вижда денонощно и то се казва Земя. Земята е доста по-голяма от Луната и отразената Слънчева и вторично излъчена светлина от Земята попада НА ВИДИМАТА ЧАСТ на Луната и я загрява. Тази светлина е напълно достатъчна да доведе до тези малки разлики в температурата от двете страни на Луната. 1.Kогато "видимата" част на Луната е в нощ, това означава, че Луната е между Земята и Слънцето, а Земята отразява максимално светлина по посока на "видимата" част част на Луната. 2.Когато "невидимата" част на Луната е в нощ, то Земята се намира между Луната и Слънцето и "невидимата" част не се огрява от Земята. Т.е. освен че Земята огрява Луната в първия случай, то и самата Луна е по близо до Слънцето с поне 810 000 км, отколкото във втория случай, когато китайците са мерили по-ниската температура Обаче китайчето търси причината в почвата. Не че не може и тя да играе някаква роля, ама все пак ...

Вече почваш и с учените да спориш, тегав трол си.

Смешно е когато путлерастки трол поставяш постоянно под съмнение казваното от американски учени и НАСА, да ме критикува в такава насока. От друга страна съм сигурен, че съм по учен от китайчето.

По тъп си отколкото очаквах, както се казава задмина очакванията и счупи глупомера

BajMihal

Нещо аргумент да дадеш в защита на твоята теза? Или не знаеш какво е аргумент, или теза? Явно тъпия си ти, но това не е тайна, защото постоянно го доказваш с всеки твой комнентар ;)

Въпреки, че има логика в написаното от теб, почвата наистина оказва голямо влияние. Ако структурата е по-пореста, тя действа като изолатор - топлината остава на повърхността. Когато е нощ, по-бързо изстива. Както писах по-долу, факторите са много и не трябва да се търси причината само в един от тях.

Може да е така, но проблема е, че там нощта е доста дълга - към 14 земни дни и всяка почва има достатъчно време да изстине. По принцип изстиването на такова небесно тяло се дължи на излъчване на топлинни кванти (светлина). Нормално е когато върху тази повърхност попада светлина тя да се нагрява или частично да компенсира изстиването, както в случая, когато отразени и излъчени от Земятя топлинни кванти попадат върху повърхността.

Затова казах, че има логика в написаното от теб. Но това са комплексни фактори и да изключваме единия ще доведе до неточности. Китайците правят грешка, като посочват само почвата като фактор. Фактори са и разстоянието между Слънцето и Луната, слънчевата активност, колко време след изгрева е измерена и много още.

А бе къф е тоя дизел дето пали на толко студено, или може би изобщо не го гасът като в Коми

Опит да си забавен... Пробвай втори път, може да ти се получи!

Китайски термометри...

Провери си термометъра у вас от къде е!

Моя е германски.

Дано да ти е германски! Защото аз правя етикети "Made in Germany" на една фирма в България.

Ами то, глобалното затопляне стигнало чак до Луната. Ами сега, как ще го връщаме обратно! Дайте да дадем по-бързо, че току виж сме загубили Луната. По какво ще вият глобално-топлите тогава.

Лъжите на говедарите лъсват една по една.... Ама те са свикнали вече, просто измислят нови. Докато се затрупат в собствената си пропаганда. А най-смешното е, че сами си вярват.

Пишеш необмислени неща, после защо ти се смеят... Едното измерване е от едната страна на Луната, другото - от обратната. Едното е преди около 50 години, другото е сега. Дори и слънчевата активност може да повлияе на температурата. Има много фактори, които могат да доведат до тези разлики, а ти го обясняваш с недоказана теория.

Не е лесно да си прост пролетариен трол - трябва да се търсят копейки за заработка под всякакви новини...

Китайците, тъпако, пратиха същия апарат на видимата страна на Луната и тогава не казаха, че температурата се различава. А обяснението е съвсем простичко.

Може ли да се спомене Луната и Стенли Кубрик от Холивуд на 4-и километър да не вресне, LOL.

няма спор.

А сувецкя чайник с агентурното има Луноход, колко градуса измери? Ай честито - с утрешния празник на всички путинци!!

Явно на китайците всичко им е менте. След като се оказа, че камерите им са абсолютно менте, което се вижда ОЧЕВАДНО от тази снимка: https://static.dir.bg/uploads/images/2019/01/11/1635709/orig.jpg?_=1547193579 Сега излиза, че и термометрите им са менте. Поне да кажат по какъв метод мерят температурата.

И съставът на грунта им е абсолютно менте - още не са намери фосил от дърво на Луната, като оня който американският посланик подари на Холандия.

сега ли го измисли това или ти го написаха в повестната.

Потърси в Уикипедия "Netherlands lunar sample displays" и чети секцията History.

не... не е истина. добре е да се научиш да четеш английски преди, а не да ползваш гоогле транслатор.

Ти коментирай цветовете на снимката, после се отдавай на малоуието си.

А разправят, че нямало нищо интерсно на Луната. Напротив, вижте какво разнообразие! Между китайските и американските данни и температурата, и състава, и цвета на грунта са различни. Даже и силата на вятъра не е същата ...

А руските Луноходи очевидно ги е духал вятъра и премерили същите температури като американците.

и затова няма разлика-)

Чакай сега, нали на обратната страна на Луната американските астронавти карали сърф по бермуди в една от почивните им станции край Морето на спокойствието ;)