Китайският космически апарат "Чанъе-4", който на 3 януари кацна на обратната страна на Луната, е регистрирал спадане на температурата нощем до минус 190 градуса Целзий на естествения спътник на Земята, предаде ТАСС като цитира Китайската корпорация за аерокосмически науки и технологии. Регистрираните температурни стойности са по-ниски от очакваните.

"Данните, изпратени на Земята от лунната сонда, показват, че през януари нощната температура на повърхността на обратната страна на Луната спада до минус 190 градуса Целзий", се казва в информация на ведомството.

"Според изпратените от космическия апарат данни, температурата на повърхностния слой на грунта на обратната страна на Луната е по-ниска в сравнение с данните, събрани от американската мисия "Аполо", заяви изпълнителният директор на проекта "Чанъе-4" Чжан Хе. - Вероятно това е свързано с различния състав на грунта на отделните страни на Луната."

"Чанъе-4" бе изстрелян от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан на 8 декември м.г. Основната задача на апарата, включващ спускаем модул и луноход, е да се изследва обратната страна на Луната.