Коментари - Чуйте звука от кацането на ”Philae” на кометата | IT.dir.bg
назад

Чуйте звука от кацането на ”Philae” на кометата

Учените пуснаха кратък запис, увековечил звука, който е издал модулът "Philae" на ЕКА при кацането си върху повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко.

Обратно в новината

Коментари - Чуйте звука от кацането на ”Philae” на кометата | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това не е ли звука на Мара-отварачката?

Странно. Уж в космоса е вакуум... Как тогава се разпространява звук, който да бъде записан?

Добре бе хора да не си мислите, че звуковата вълна преминава цялото междузвездно пространство от кометата до земята, че ми говорите за вакум???? Преобразователят трептене/ток е монтиран на корпуса на апарата(металът е по-добър проводник на звукови вълни от въздуха), после имаме втори преобразувател ток/електромагнитна вълна и после на земята по обратният ред. Щом пишете във този форум моля ви мислете поне малко!!!

Хората кацат на комети, а русофилистиците правят космически боклук. Не е лесно да си прост водкаджия.

Като е толкова важен космоса, защо рубладжиите го замърсяват толкова? Защо не правят по-надеждни апарати като американците?

всяко изстрелване на ракета генерира космически боклук... който изстрелва най много генерира и съответно най много ... уравнението е просто като 2+2 ... и да добавя че Хамериканските ракети са руско производство ... двигателите имам в предвид ... но за простаци май и то прекалено сложно ...

ПРЪЦ !

Атмосферата пренася вибрацията до нашето ухо , а в случая вибрацията се предава чрез корпуса на апарата. Ако вътре има човек допрял ухо до корпуса ще чуе това.

Ако вътре има човек, вероятно ще има и въздух, и тогава едва ли ще му се наложи да лепи ухо до корпуса :)

Според мен, не е използвана стандартна микрофонна техника. Микрофоните са били два, поставени на две от страните на модула и са били прикачени отвътре към краката на апарата, вероятно към специални пружини свързани с тях, които са поели част от "удара" при кацането под формата на вибрация и са го предали на микрофонните мембрани директно, които са генерирали електрически импулс, който е бил записан. Не се чува никакъв отзвук в записа, което потвърждава липсата на акустична среда и това, че звукът е извлечен във вакуум чрез твърда, или гъвкава връзка.

Преносна среда на звука може да е физически както газ, така и течност или твърдо тяло. Най-често ни бърка интуицията, защото звукът, който биологически чуваме, достига до ухото ни през газ и в редки случаи през течност. Звукът от записа трябва да се интерпретира така: ако в модула имаше човек и атмосфера, тогава той щеше да чуе този звук.

Да фък ай лисън?

чувате ли кацането или ни правят на ...

В абсолютен вакуум ще чуеш звук на кукуво лято.

Докажи го, че ми стана интересно. :)

Тук на земятя имаме атмосфера която разсейва звук газове итн.В космоса нама атмосфера а вакум следователно не можеш да чуеш нищо ако няма атмосфера.

Какви органични молекули откри филаето? Нищо конкретно, но от сърце. Важното е публиката да не стигне извода за провал на мисията , хранейки я с празни надежди и съспенс.

Дали някога АЗ, СТЕЧКИН, КАЛАШНИКОВ, ДРАГУНОВ, ще кацнеме някога,или само ще дуеме гащи!!!!!!

На мен ми прилича на пърдене на извънземен.

Как звука се предава?Газове ли има там?

Няма газове. Звук има в твърдите вещества. Сондата е твърда и микрофонът е в нея, опрян до корпуса. Звукът от удара в кометата се предава по краката на модула като вибрация, разпространена по целия корпус.

Това си е просто вибрацията, звук е подвеждащо определение за вибрация в условията на вакуум...

Предава се по същия начин, както звука в кухата (ти) кратуна.

Панелния тигър - няма ли да споделиш как точно става това-като толкова ги разбираш нещата :)

Тази комета (астероид) атмосфера ли има?

Да, кометата си има атмосферка. Наскоро модулът я "подуши".

нема ти казвам кой е забравил там казана с мидите...

Че кой ти е казал че звукът е нещо свързано с атмосферата.Ако не знаеш звуци има и под водата и в трърдите вещества.Ама тъй е когато някой е спал в часовете по физика.

Не демонстрирай глупост или незнание докато се опитваш да блеснеш в очите на другите. Микрофона или човешкото ухо как ги ловят тези звуци? Или измерват само едва доловими вибрации на твърди елементи?