Коментари - 5-те най-големи космически катастрофи | IT.dir.bg
назад

5-те най-големи космически катастрофи

В похода си към звездите човечеството е срещало, а навярно и ще продължи да среща множество трудности, в които опасността е постоянен спътник.

Обратно в новината

Коментари - 5-те най-големи космически катастрофи | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пак не гледате как поднясяте информацията!!! А кажете, следното какво трябва да значи - оживали ли са или са загинали???? "а 3-членният екипаж прекарва 23 денонощия на борда на станцията, сблъсквайки се с множество трудности, които почти довеждат до преждевременното прекратяване на мисията. Тя обаче завършва успешно, а космонавтите се връщат на Земята. Когато спасителният отряд почуква по корпуса на капсулата, не чува обратен отговор - екипажът е загинал. При завръщането си корабът се е разхерметизирал, а въздухът е изтекъл за секунди."

В подобни начинания грешките и жертвите са неизбежни. Но не забравяйте, че това са първите стъпки по пътя към космоса, макар и да ги правим вече повече от 60 години. Нима първите самолети не са падали и катастрофирали? Не падат ли и сега, въпреки, че техниката се усъвършенства с всеки изминал ден? Сега повечето катастрофи се случват на земята, но в недалечно бъдеще, когато започнем да навлизаме все по-дълбоко в тази напълно враждебна за нас среда, нещастни случаи и катастрофи ще има и в открития космос. Неизбежно е. Но все пак са първи стъпки. И бебетата с първите си стъпки се спъват и падат, поплакват малко, но им минава, стават и продължават напред, докато проходят нормално, нали?

За човешкият дух не знам , но човешката гордост и суета наистина изглежда да са несломими и следствията от тях винаги са трагични.

Al Tatzov

Пропуснали са най-смъртоносната, може би? 24.10.1960 г.: В Байконур на старта избухва стратегическата ракета Р-16, загиват 78 души http://www.blitz.bg/news/article/298317

Не, че нещо ама... тази ракета няма много общо с темата на статията. Но, да, катастрофа е. "На 24 октомври 1960 г. на космодрума Тюра-Там (впоследствие наречен Байконур) при подготовка за изстрелване избухва военната междуконтинентална балистична ракета Р-16, отнемайки живота на 78 човека, а 49 са ранени. На Запад е известна като Катастрофата на Неделин сред загиналите е и главнокомандващият РВСН Главен маршал на артилерията Митрофан Неделин."

Е, като катастрофа с трагичен край при експлоатация на ракетна техника е прав. Но трагедията от 24.10.1960 г. не е част от съветсктата космическа програма. Както и да е... Във всички случаи са загинали качествени хора, които са изпълнявали своя дълг. Това е цената, която трябва да плати човек за стремежа си към звездите. Опасно начинание. Никога не е имало, няма и няма да има напълно безопасни космически полети.

Не е по темата. Руснаците никога не са ползвали хептил за извеждане на хора в космоса, винаги са разчитали на Р7, която е керосин-кислород.

Трагедията със Союз 11 е и единственият до сега случай на смърт в Космоса. те совалките зер плуваха в морето...ега ти кухите журналя

Четенето изисква данните от очите да стигнат до гънките в черепната кутия зад тях и там да породят някаква поредица от електроимпулси, демек мисли. На тебе нещо ти е ''паднал тока''. Хайде огледай всичко пак, виж къде точно са загивали космонавти/астронавти и в кои случаи мястото може да се нарече ''космос''.

бе знаем ний за астронавтите - те са "най-великата" нация ама преокаленето лосене на кокак кола и рупане на пуканки води точно до това - заглаждане на гънките - на някои им са така загладени че светят от космоса))))))смехурани от краварските обори са те...

Зависи какво определение за космос ползваш. Чалънджър гръмна на височината на самолетните полети (добре, малко над височината, на която летеше Конкорд по онова време). Виж, Колумбия изгоря на около 70 километра, така че може да мине за близък космос.

Брях, къде се покриха тъпоъгълните про-американски и про-руски тролчета? Май като гледат фактите в статията ще им е трудно да се надцакват лъжите, които сипят безспирно и замърсяват всяка тема...Де да можеше ей тъй да липсват винаги цена нямаше да има тоз дир.

Ами покрили са се, щото не е от статиите, за които биха им платили....

Не знам от какви източници и получена информацията, но има неверни неща, поне спрямо официалната версия за "Съюз 1" от 1967 г. На кораба е летял само един човек - Владимир Комаров, а не екипаж!Любопитно ми е авторите на материала да посочат източника, който са използвали

И на мен ми направи впечатление. От друга страна - и един човек си е екипаж, макар че е подвеждащо.....

Повечето катастрофи наистана се твърди, че са от гонене на срокове.

Провалът - път към успеха. Който не пробва, той не греши. Щеше да много хубаво ако и ние българите имахме поне възможността да направим катастрофа от такъв порядък.

от нас, само сеирджии стават...особено при катастрофи и трагедии

Що бе ? Последите 26 години , малка катастрофа ли са ?