Ледоразбивачът "Арктика" - първият кораб достигнал Северния полюс

Призивите да бъде превърнат в музей се оказват безрезултатни и през 2018 година корабът се отправя на финалното си пътуване

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

През 82-ра екипажа не харесал новото име и стачкувал??? Вие дали се чувате какви ги говорите,82-ра,съветски екипаж,с политически офицер на борда,стачка,не харесват името "Брежнев"????? Москва ще потопи този кораб,още при мисълта за стачка,бъдете сигурни!

Северния полюс през 1977 достига ледоразбивача "Ленин" - беше на корицата на един брой на списание "Космос". После руснаците се засрамиха и го прекръстиха на Арктика. Така че Гогов пак лъже. Ама то това не е новина - ежедневие е.

аман бе

"Топла въздушна пара..." СтоЕнчо винаги поднася изненади :)

Къде е Грета, тези руснаци и леда започанаха да съсипват. Сега ескимосите едно уйски с натрошен лед не могат да си сипят заради тях като хората

Като е разтопен ледът по сред лято какъв е проблемът и корабът Дръзки да покори Северния полюс?

То и парният самолетоносач Адмирал Кузницов може да стори същото, но няма кюмюр от Донбас заради войната на Жужо Късокраки.

На северния полюс ? Аха, ясно, още един завършил Тик-Ток академията.

Мащабни ядрени ледоразбивачи - разбрахме че са мащабни, само не разбрахме мащабът какъв е - голям, среден или маълк.

Ледорабивачът не разбива леда, а го чупи с тежестта на носа си. На 17 март 1959 г. подводницата USS Skate (SSN-578) изплува на полюса, пробивайки леда над него, ставайки първият военноморски кораб, посетил тази точка. На 6 май 1986 г. USS Archerfish (SSN 678) , USS Ray (SSN 653) и USS Hawkbill (SSN-666) изплуват на Северния полюс. Това са първите три подводница, изплували заедно там.

Подводницата си е подводница, в статията става въпрос за морски кораб Аз лично не разбирам за какво се спори - в статията се твърди нещо, което е вярно. От wikipedia: "On 17 August 1977 the Soviet nuclear-powered icebreaker Arktika completed the first surface vessel journey to the North Pole."

Верно си БАСТУН. Кое е по-трудно, подводница да спука 50 см лед или ледоразбивач да измине стотици километри сред лед с дебелина 2-3 метра? Отделно неблагоприятните климатични условия съпътстващи пътуването. А подводницата натиска леда отдолу нагоре и го пука на едно място.

Даже не са и 50 см, а някъде около 20-25 см максимум. За джендърите които не вярват: http://mikro-mir.com/images/phocagallery/Flot/flot-350/scate/scate.jpg То голямо чудо е станало тогава. Нищо и половина.

Сега русофобите ще изпаднат в истерични пристъпи. Нали Русията нищо не строила. Нямала технологии. Била бензиностанция с ракети.

не че нищо не строи , просто нищо ново , иновативно. Утилизират остатъците , огризките от съветско време....... Нали сега няма да се биете в гърдите за този ледоразбивач като чудо невиждано ? Не може да сте толкова жалки....или пък може ? Като построят нещо като американските суперсамолетоносачи елате да ми се обадите :))) Е,преди две-три години обявиха проект за 150 хил.т самолетоносач , но си останаха само с макета ( не е лош )......в последните години е все така........

Самолетоносача е най скъпото и безсмислено оръжие. Вижда се от космоса.... Няколко циркона и от 1200 км е чао. Добри са само, когато установява контрол над държави, които нямат средства да ти противодействат. Просто подвижно летище. Голямо, скъпо, уязвимо и по вода и чрез ракети. Безсмислица.

Самолетоносачи е имало още през Първата световна война, троле. Много "ново" и "иновативно" строят америслямците.

1/ е , то самолетоносача наистина си е летище , но не ходи сам , а със цяла флотилия да го пази. 2/ леко с тия Циркони и всякакъв хиперзвук , щом работата опре до вундервафе значи положението е зле , справка - Хитлерова Германия след 1944 г. 3/ не съм имал впредвид че точно суперсамолетоносачите са нещо "ново и иновативно" , а че РФ не строи нищо "ново и иновативно". Може би ще ме опровергаете с примери , де да знам ? Ама само без хиперзвукови ракети,маневриращи в атмосферата и изминаващи по 1000 км , че нещо ще влезете в конфликт със физиката (механика,аеродинамика и термодинамика ) 4/ гроздето е кисело - нещо като не може да се направи се обявява за безпереспективно. Оставете ги тъпите американци , вземете посъветвайте жълтите си братя , защото скоро ще пускат и те първият неамерикански суперсамолетоносач , че и още два готвят до края на десетилетието. И два СТЕЛТ самолета ще внедряват също...... 5/ да,самолетоносачи е имало през ПСВ , ама то по тая логика и самолети пък е имало още преди това....и те ли седят на "време оно" - дървени дву- и триплощници ? 6/ айде малко нещо "ново и иновативно" (за времето си) - Х-15 , SR-71 , F-117 , F-22 , XB-70 Valkyrie , дори F-35 , Zoomvalt , Space Shuttle , Saturn-V , дори един Harrier даже. Посочете нещо руско сега ? Ама не просто нещо дето е най-голямото или най-бързото в класа си или пък най-маневреното.......

Русия не, СССР да! От как е само Русия не се сещам за някакви кой знае какви постижения. Освен макети и ЩЕ де.

Не беше ли "Ленин" най-големият атомен ледоразбивач? Има ли го още няма ли го.... не съм поглеждал.

САЩ имат 12 атомни самолетоносача, като 9 са на постоянно дежурство. 1 самолетоносач може да достави питейна вода на 1 мегаполис, болница за този мегаполис, електрество за този мегаполис. А руснаците имат от всичко по ЕДНО. Единствен опитен образец. Затова втечнения газ от Ямала се изнася не от руски а от 16 ЮЖНОКОРЕЙСКИ ЛЕДОРАЗБИВАЧА.

ㅤ

И имат само 1 подводница Белгород със система Посейдон на борда. Като се замислиш, кел файда, че краварите имат толкова самолетоносачи, които са на един ядрен дрон Посейдон от дъното.

Мнооого голяма ти е файдата като си въоръжен до зъби насред обградената от войска банка, ей сега ще дотичат и ще ти дадат всичко, даааа. Отде ви изравят бе.

САЩ разчитат само на самолетоносачи, защото смятаха, че досега никой не е в сътояние да ги удари в сърцето, защото нямаше "циркон" и "Самарт1 Сега е друго положението!

ти нормален ли си ве , разчитали били само на самолетоносачи ? Имат над 90 разрушителя клас "Арли Бърк" и крайцери клас "Тикондерога" , ok. 50 атакуващи ядрени подводници клас "Лос Анджелис" и Вирджиния" , отделно стратегически подводници "Охайо" , 20-тина огромни десантини кораби (Америка,Сан Антонио и Уасп ) и т.н гледай и плачи русоробе https://en.wikipedia.org/wiki/ListofcurrentshipsoftheUnitedStatesNavy

Флота и по голямата част от самолетите на САЩ са масово строени през 80 те години на миналия век. Даже и на нас сега ни строят самолети 70 година модел, ама били с нова електроника.... Това е реалността. Само един недъгав ф35 не стига.

Самолетоносача е подвижно военно летище. Нищо повече. Той не е строен да доставя вода(не знам как я произвежда и доставя) , електричество и тем подобни. Голяма, бавно подвижна, незащитена цел виждаща се от космоса. Един добър малък, бърз, трудно уловим дрон с голяма бомба и е свършен. Скъпо оръжие, но малко не удачно.

Това че са строени в Южна корея не ги прави южнокорейски. Проектът Ямалмакс не е южнокорейски. За сравнение, повечето американски круизни/товарни кораби не са правени в щатите и не са с американско знаме, въпреки че са американски проект.

Корабът е съветски, да се потопи!

"Максималната скорост е 18 възела в час или 33 м/ч." Е, не. Няма как18 възела да са 33 метра в час. По-скоро е 33 км/ч.

Този ледоразбивач ще стигне Слънцето за 10 минути. Жалко, че не може да лети.

Освен това, не се казва "възел в час", а само "възел" или "мили в час".

Се надбягва с охлюви. Ех, Гогич..... явно си голямо връзкарче, щом във всяка статия пишеш глупости, и въпреки това те търпят. Я, провери внимателно в акта си за раждане. Да не би да се казваш Калинко?