"Московский Комсомолец": Роскосмос се разлага отвътре

Съществува риск бъдещи санкции да лишат Москва от космическата й програма

Обратно в новината

Коментари - "Московский Комсомолец": Роскосмос се разлага отвътре | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Станков, да качват хора до МКС го могат от години. Изпревариха САЩ със снимането на филм там с 2 седмици, но това е по-скоро за рубриката "Кино". Нямат реални нови постижения, нямат подобрения, нямат нови ракети, нямат успехи в изследването на космоса, нямат успешно приземяване на Марс (Китай успяха от раз!), няма купища открити екзо планети. Но имат: стари ракети, изстрелване на ракета към стар сателит, плюнки, излитащи от устата на Рогозин, липса на пари, наличие на корупция. Туризма на РосКосмос е отчаян опит да изкарат някой лев на частно, защото Путин не дава повече пари. Интересно е да се отбележи, че в САЩ и НАСА не е много по-различно. Бойнг и Нортруп Груман цоцат от НАСА вече десетилетия без да създадат нещо съществено, но крадат милиарди под прикритието на лобисти. НАСА се видя в чудо и реши да пробва с частния сектор, където Мъск скри шапката на всички. За 10 години направи само това, което стари фирми с опит не могат от десетилетия. Русия трябва или да се предаде тотално и да изостави космоса, или да вкара едни 30-40 милиарда в нови разработки и след 10-ина години да стане отново космическа сила. Резервен вариант е да ползва Китай за да праща хора в космоса и да развива само космонавтската си програма. А със старите ракети да си разхвърля сателити, докато и е изгодно.

Ми просто е, това не е както преди 100г да можш да си правиш всичко у дома! Сега светът е свързан по много начини а руснаците се опитват да се делят, но виж даже и кйтайците почнаха да не им убръщат голямо внимание на руснаците, но все пак китайците са вече официално втора икономическа сила а в най скоро време и първа даже! ПРосто не успяха руснаците да изкарат изгода от това което имат най-много а именно природни ресурси! Еми ... какво да се прави!

Руснаците правят една голяма грешка. По принцип всеки диктаторски режим затваря границите поради простата причина че хората пътуват и виждат. Ссср със затворени граници успява защото тия с мозък след убствата и чиските няма къде да избягат. При отворена граница тия с мозък се изнасят скорострелно. За това Куба Северна Корея са затворени. Не знам защо се преструват още на демокрация всичко така или иначе си ги знаят като сатрапи. Да затварят границите и да не пускат никой ни навън ни навътре.

Сковани са да страх, че може да стане нещо, ама едновременно им се иска да се случи нещо. И от страх държат всичко затворено и ограничен. ТО не беше РуНет, то не са граници, ваксини, процесори, всичко да им е отделно. Хубаво, нека са отделно от света, но ще си носят последствията за това. Не случайно тук често наричат Роскосмос - РосКомикс. Само ярки изказвания и измишльотини за нови проекти, за които не само няма ресурс, но и желание. Путин резна крилцата на Рогозин последният път, в който му поиска субсидии. Това означава край на руската космическа програма. Дори да се налеят милиарди сега, реални резултати ще има най-рано след 10г. Всички сме виждали видео от Crew Dragon и такова от руската ракета. На спейсЕкс камерите са с висока резолюция, със сензорни екрани, а на руснаците са още с ниска резолюция, още си карат с хардуерни ключове и ел. схеми. Това говори за застой от около 40 години. Високо тегло/цена , ниска товароносимост, висока сложност и дълъг период на обучение на космонавтите. Китай наистина ги измести, да видим дали ще задмине и САЩ.

Aло, Батут, к'о ста'а бе? Да ти подарим един батут, че да скачаш?

Space Adventure е АМЕРИКАНСКАТА ПОСРЕДНИЧЕСКА ФИРМА осигурила японските туристи за Рогозин. $88 МЛН първо ги взеха американците от космическата туристическа агенция и дадоха само част от тях на Росскосмос.

Затова ние тука си я наричаме на мило "Рашка Говняшка". Но си е наша Родина!

Рогозин я окраде е съсипа. Едно нещо имаха руснаците и унищожиха.

С рогозин без рогозин омразният "Маск" (по русски) погреба РосКОМИКС

е не му приписвай абсолютно всички заслуги той е шеф на Роскосмос само от 2018г насам

Я да прашам за бугарската космическа програма, он Славето Трифоноски ова лето рече ке одам да летам со бугарски колеги. Ма че чекам како бугари чекат F16.

От >20 год. се разлага горкия Роскосмос и нещо не ще да се разложи до край. Бутат си проектите, които са бъдещето на космонавтиката, правят наука, занимават се и с текущи битовизми. Кучето си лае, а керванът какво прави?...

"бъдещето на космонавтиката" ебаси русското тъпирче по-скоро 'миналото на космонавтиката" на тия технологиите още са т 1965та вече 55 години

Идиотче, смени репертоара. Може и малко книжки да почетеш (ако можеш).

нека си върви тоя керван успех му, само кучетата дето преди лаеха отдавна си направиха батути и са вече далеч пред него. Да не се окаже, че докато стигне кервана до близкия град кучетата отдавна вече са минали от там и всичката мръвка отдавна е излапана, а са останали само мухлясали огризки дето никой не ги иска.

Закривай, продавай, фалирай...кочината ха ха ха ха

Няма страшно Чергилов ще издаде нов албум с песни про космасе, и ще спаси положението.

Щом медия ( в кавички ) с име Московский Комсомолец пише против Роскосмос очевидно е спозволение на Кремъл Явно гнома и шайката некадърници ще си изтрият краката с Рогозката и ще последват още 20-30 години нищоправене докато дойде ред и на следващия Там е така..

такалибецървул? а у наса как е, я кажи! Много ги разбираш нещата, разбирач си май а?

Elon Musk @elonmusk If a severe global recession were to dry up capital availability / liquidity while SpaceX was losing billions on Starlink & Starship, then bankruptcy, while still unlikely, is not impossible

Няма да ви разберат. Даже и на български да го напишете.

всичко разбираме, не се притеснявай. учили сме и ний англичански в школото. разбира се че кранчето за източване на бюджета на Руската Федерация наречено Роскосмос няма никога да пресъхне, все пак очевидно много гърла разчитат на него. Това какво реално постига Роскосмос е без значение в случая. Трябва да се симулира дейност с минимални разходи и наливай на паплачта мечти за космос докато ги доиш. Виж една частна компания, ако не бачка яко, конкурентно, икономически успешно ... и има малко късмет да попадне в правилния момент на правилното място, просто ще се изпари в небитието. Мъск ако си даде почивка за година две (както Роскосмос вече почиват 20-30 години), Безос просто ще го изтрие от космическата картинка. нямам съмнение, че живучестта на Роскосмос е несравнима с тази на коя да е частна компания. Типично за соц.обществата колкото по-неуспешно е едно предприятие толкова повече средства се наливат в него.

Ако ти падне паве на тиквата докато си ходиш по полето има вероятност да умреш, което е малко вероятно. За путлераста явно това означава, че 100 % и непременно паве ще падне на тиквата му, ако излезе на разходка и той ще умре.

кво стана с батута....

Ако Свети Петър да назначат за директор, каузата е пердута. Държава в която всчико зависи от един гном, няма предприемачество, навсякъде цари корупция и висшите държавни служители са се ояли като попски чеда на задушница, не чакай нищо добро да се случи. Наскоро хванаха шеф на митноца с няколкостотин милиона в злато и банкноти. Е как така го хванаха? Да наптрупаш такава пара не става за седмица, нито за месец. Он е вземал подкупи с години. Явно някой не е бил доволен и са го издали. Това в нормална държава няма как да стане. Да си представим в Германия или Англия държавен служител с маза пълна с кюлчета злато и европалети с долари. Обаче червените тролове това не го коментират. Русия това, усия онова, а тя една вмирисана корумпирана дупка. неслучайно всичките и милиардери не живеят там, ното почиват там, нито децата им ще стъпят там. За качеството на живота по света, чижте къде са отседнали Абрамович, Милер, Потатин, Мордашов, Алегперов, Мелницхенко, Лисин и всчики останали. Другото са приказки от Радио Москва.

Щом го пише в държавен вестник, или се готвят за вземант главата на Рогозин, или да налеят много пари. Надявам се и двете.

Яснооо, ще лети тежката Ангара-5. Поредният полет е планиран за декември, от Плесецк. Статийченцето подготвя антипубликата за преглъщане на неприятния факт. Оттук, оттам, подмятания. Закъснения от 5 (пет години, малииии !). Да питат Боинг и СпейсX какво е закъсненение. По 10 г. SLS и Старшип, къде са ?

Как се хвърли на барикадата да защити Рогоноската. Готов с голо дупе да мачка таралежи :)))

_stankow

Аргументи против личността. А аз само коментирам стила на журналистиката. И какво да очакваме.

успех и на Ангара А5 дано полети още много пъти, дано стане и за декември че то много от него не остана ... за жалост обаче не е тайна, че някак нещо руските космически програми нещо не вървят особено последните 10-20 години. Тъжно е на критика да отвръщаш с критика без да се замислиш върху това което ти казват. Понякога човека който те критикува не го прави за да те злепостави или за да те напсува, а защото просто ти си в грешка. За жалост самата Ангара5 все още е в тестов период и още не е влязла в масова употреба, но в момента в който SLS и Старшип влязат в употреба тя ще бъде отживелица. Програмата Ангара 5 е просто обречена на комерсиален провал, щеше да е съвсем на място ако беше готова за редовна експлоатация преди около 20 г., но за жалост не е. Ангара 5 е поредният нагледен пример, че Роскосмос се проваля. Тя ще се появи в момент в който вече всички отдавна са минали на следващото ниво.

_stankow

Кои космически програми на Русия не вървят ? Програмата за космически туризъм ? Днес се приземи поредният, 10-ти ли, 11-ти ли космически турист. Точно затова е статийченцето - за да скрие този факт. И да създаде впечатление, че "нещата не вървят". Не вървят обаче нещата на СпейсX. Пролетта изстреляхa всички приготвени двигатели и прототипи, взеха 2.5 милиарда за нова разработка (без да е завършила старата) и дотам беше. Къде са тестовете на прототипите на Старшип ? Къде е онзи темп на "изпитания", през две седмици ? Нито дума откак взеха поредния транш. Само се чу за фалит. И за неуспехи с Раптора, от който нито един екземпляр още не се е върнал неизгорял, та да му се направи дефектовка, да се види как работи изобщо.

никак даже не вървят, особено в последните 15-20 години...само дето са единсъвното нещо дето вървеше в последните 15-20 години, до преди няколко месеца, но пак си остава основното. Па вие цъкайте минуси от кейпаканверал дависеремуустата

"Кои космически програми на Русия не вървят?" - Как да ти отговоря на отрицателен въпрос? Да ти изброя всички програми които другите правят, а Роскосмос не прави ... Да ти изброя космическите програми които от времената на СССР бяха захвърлени ... няма ли да е по-лесно ти да ни изброиш космическите програми на Роскосмос, които вървят и бележат успехи. Тъжно е, че не са много, а успехите им не особено впечатляващи. еха 11ти турист ... колко туриста пратиха Безос и Върджин тази година? И какво като едва са излезли в космоса? Те всъщност създават реален масов космически туризъм с перспектива. Роскосмос така и не можа реално да капитализира идеята, а я дъвче вече колко десетилетия. и пак се връщаш на СпейсХ ... пак предпочиташ да плюеш насреща вместо да защитиш Ангарата си с аргументи и по този начин да ме направиш смешен. Аз нямам проблем да призная, че по някога греша. Направи го докажи ни че Ангара си струва усилията днес! Защо въобще смяташ, че съм против Роскосмос и поддръжник на СпейсХ? Защо плюеш именно СпейсХ, а не примерно китайците?.. Мен космоса ми е интересен. Аз се радвам на успехите от където и да дойдат, тъгувам за неуспехите от където и да дойдат. Роскосмос отдавна са ми голяма болка на сърце! Нещо като любимия ти футболен отбор от 10 г да не може да вземе победа! Ей така се чувствам! Кажи ми коя от големите космически новини последните 10 г е от Роскосмос. Една ми стига! Просто за разлика от теб аз съм склонен да призная, че нещо не е наред с Роскосмос! пп. горния коментар не е от мене. май трябва да си регистрирам акаунт някой ден.

Ангара 5 - плановете почват 2004 година, 2014 година първи полет, първите 10 базови ракети ще бъдат доставени кога?? След първия полет за 7 години 5 ракети.. Спеис Х - Първия полет 2010, във края на 2021 ще са 134 старта на ракета.. (утре ще направят 134, от тях само две злополуки) Почти 100 пъти вече повторно кацна ракетата им.. 98.5% успеваемост.. СЛС е друга класа ракета - Русия няма аналог във своята история за такава ракета Н1 чакаме още от 60-те години да излети и нищо.. Но да слс-то е екстремно скъпо - технологията е от Аполо ерата, усъвършенствана през 80-те.. Спеис Х е наистина както всеки назад със плановете - но те са още по-нереални от Руските, но за разлика от руските се след две три години и случват (средно разбира се - ако няма биюрократични пречки). Руските планове напоследък никога не стават реалност. Проблем не е чак толкова кога ама дали.. При спеис Х винаги настапва това дали. При Русия, надали :)..

Станков Мъск продаде акции на Тесла за 14 милиарда долара. Не се бои има пари във кеш горкия да плати още години за разработката.. Да пратил е емаил да нахока подчинените му.. Моментално се чака от ФФЦ да каже дали иска нова енвироментална оценка или и стига старата. До края на годината има срок да каже.. Ако не и триабва може да лети орбиталната версия на сратшип.. Ако каже че иска нова - след 2 години може да се пробват.. Затова във Флорида почнаха да приготвят площадка за сратшип.. Така че или лети януари или във другата половина на годината.. Съборбитални полети вече няма смисъл да се пробват..

_stankow

За Старшипа ли говорим ? Че няма нужда от орбитален полет ? А какъв полет, междупланетен ли ? Направо ? Без да е успял да се издигне дори с половин товар на повече от 10 км ? Нещо последователността на изпитанията не ми се вързва. Има нужда от орбитален полет, но двигателят все още не работи. Висока летва е за екипа - с пълна газификация на компонентите, с най-голяма тяга, с най-голямо налягане в камерата, най-евтин, че и за многократно използване. Не могат да го направят. Не може едновременно да се подобрят (и то до рекордно ниво), всички ключови параметри на една инженерна система. И то само с две итерации. Къде е Мерлинът, къде - Рапторът. Опитаха се да направят много широка крачка, не по краката си. И вървят към провал.

Още един път Спеис Х има разрешение само за съб-орбитални полети във Тексас. Няма разрешение за орбитални. Подал си е документите за орбитален полет във ФФЦ и до края на годината ще им кажат дали могат да летят или триабва да си направят нова енвироментална оценка.. Спеис Х не са аматьори поискали са това разрешение отдавна. Имаше три вида решение: 1. Да получат автоматично разрешение Това не се получи 2. Да минат през изслушване Това беше октомври или ноември месец След това изслушване или получават разрешение на орбитален полет от Тексас или за 3. ще го получат след 1.5 година след направена нова енвироментална оценка.. Това е.. Нетърси някакви проблеми защо спеис Х половин година неправи изпитания.. Пак спеис Х не са аматьори.. След като не мина точката 1., веднага почнаха да изграждат плоштатката във Флорида за сратшип - там има всички разрешителни налице.. Това ще е много по скъпо защото това са изпитателни орбитални полети и триабва всичко да се доставя от Тексас кафето се произвежда всичко до Флорида. Със сигурност ще има и няколко избухваня, така че ще триабва винаги на поправят техниката на НАСА която спеис Х имат само на лизинг.. Моторите: Мъск ги смъмри че незнаят достатъчно бързо да произвеждат моторите Раптор. Това че някои от тях се запалиха при 10км флипфлоп няма нищо общо със самия мотор - проблема е със турбо помпата - това е причинявало горението.. Или излишно гориво във камарата на мотора - нямало време да изгори заради само тези 10 км.. Затова се правят изпити за да се намерят дефектите.. Впрочем при орбитален полет сигурно не би почнало нищо да гори.. Защото първо работата моторите нормално, после достигат орбита, изключват се, почват да навлизат във атмосферата със което вътрешността на моторите се охлаждат, повърхността напротив.. И после се пишат когато са сравнително близо до повърхноста.. Сега това опитай да сравниш със 10 км полет кафето веднага щом достигнеш махимслната височина веднага се преобръща за секунди а триабва да пуснеш моторите..

Станков, пише се ВРЪЗВА, а не ВЪРЗВА. Ти уж си инженер, а пък си още във втори клас по граматика.

'поредният' полет е общо третият такъв и последният е бил през 2020та. Не казвам че няма да лети ама не ни продавай зелев сок на цената на водката ако може. А да не говорим че един полет струва колкото 3 на Falcon Heavy а качва под 50% от товара.

Цялата Раша се разлага отвътре

Очаквам да сменят Рогозин до един месец. Същото беше с кмета на Москва Лужков. Първо компромат после аут.

Баси! В както ние от ЕС и НАТО я определяме, диктаторска и авторитарна Русия, където липсва свобода на словото, се публикуват обективни критики за действащо правителство, основани на журналистически разследвания! Мечтая си, някой ден нещо подобно да се случи и в демократична и европейска България.

Че то в България не е спирало! Преди 50 г. ли живееш?

Кое не е спирало - по времето на Боце единствено отделни разследвания се пускаха в Ютюб и няколко периферни медии. Оплюванията на политическа почва и с цел форматиране на обществето мнение не се броят за обективна журналистика. Сега е още по-зле. Ето ти и примере: 1. Преди няколко дни, излязоха съобщения, че доставката на F-16 за България може да се забави с около 1 година. В колко български медии прочете за това (реално е само една), никой български журналист не се осмели да зададе въпрос на управляващите, дали това е наистина така и как ще го коментира... 2. Виж материалите за Украйна - само "хубави" неща и "жалейки" как Русия ... 3. Да си видял реална дискусия за ваксинационната кампания, за плановете на 4 правителства за справяне с КОВИД-кризата? Няма. И що така? 4. Да си видял поне един критичен материал за политиката на ЕС или НАТО в която и да било сфера? Няма. Няма и да видиш. ... До утре мога да пиша подобни неща.

Кви са тия тъпотии. В някаква руслямска медия написали нещо известно от години по цял свят и това било за тъпака свобода, докато тука непрекъснато се пише какво ли не и това боло цензура. Защо никой не бил писал за забавяне на Ф-16? Да видим: Капитал, Медияпул, Аеро-бг, Пан-бг и т.н. са писали затова. има и запитване до министерството и то е отговорило, че няма официална нотификация за това. НЯМА официално изявление на Lockheed Martin. Да се чопли за предположение ли? Това ли е свобода на словото? Дискусия за ваксинационната кампания тече непрекъснато. Магъра през ден бълва простотии по медиите. Правителствата имат планове, ама тези планове са свързани с живота на хората, многоот които не искат да се съобразяват с тези планове. Има непрекъснато критични материали към ЕС и НАТО. Видя ли сме много такива. Трябва да си кьорав да не ги виждаш. Единствено няма путлерастски лъжи по отношение на ЕС и НАТО от правителството, но за сметка на това има стотици петлерастски медии бълващи тези лъжи, което вече не е свобода на словото, а си е свободия.

Журналистът от ДЪРЖАВНА медия (а не от тези на които окачват 'ино-агент' табели -паралели с нацистка Германия ще правим ли? ) се е 'осмелил' да потвърди нещо което е обективна за всички истина и не от вчера, а от години. Та така , 'гаранта на стабилността' назначава само послушни некадърници - Чубаис вече фалира Роснано (конкурента на Силициевата долина-хаха) ,остави милиард дългове и...преназначиха го на друга удобна службичка. И дали някой такъв журналист ще се 'осмели' да напише какво става в Министерството на Обороната (на чукчата неслужил в армия ама накичен с ордени като коледна елха)? Едва ли..

По принцип, с дебили като теб не споря, но: 1. Московски комсомолец е ЧАСТНА медия, която от 1992 г. се владее от Павел Гусев. 2. Ако ще правиш паралели във връзка с "чуждестранни агенти", по-добре го направи с The Foreign Agents Registration Act (FARA) на САЩ, закон приет през 1938 г. - руският е негово почти точно копие. Не знам дали FARA на САЩ е копие от някой закон на Хитлер - можеш да потърсиш, мен не ме интересува. 3. За мен проблемът не е в това, каква е Русия, а защо в България е по-зле от Русия - дори и само заради тази публикация.

Понеже реши да нагазиш в дълбоката трева- FARA си е свършил работата през 30те и 40те. Може да не си чувал за нацисткото лоби в САЩ пропагандирало тогава 'миролюбие и неутралитет които ако бяха станали факт СССР и Сталин щяха гарантирано да си замине с 40 години по-рано. И кои са днешните американски издания попадащи по санциите му - ако не ти е трудно да изброиш? Щото в днешна Русия 'ино-агенти' са кажи речи 2/3 от интелигенцията. ОК, моя грешка дали МК е формално 'частна'. Все пак в путинска Русия 'частното' е относително понятие - придворните частници са също толкова послушни и безправни колкото и дворяните някога по царско време. Специално по темата - аз може и да съм 'дебил', но не знам какъв точно титан на (зоологическия?) интелект би повярвал че въпросната публикация е пусната без директна поръчка или най-малкото координация с Кремъл.

Поне ще могат да използват SpaceX

Споко! Ще отговори скоро. С командировъчно в Централен Сибир на журналиста и абонаментна карта за фитнес клуб "Новие бурлаки"

ти се радват чукчите гьотверен