НАСА избра SpaceX за първата си мисия до спътника на Юпитер - Европа

Очаква се сондата да извърши 40-50 близки обиколки, за да определи дали на тази ледена луна може да има благоприятни условия за живот

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Иди на лекар. Имаш нужда!

Колко безумно прост и сгърчен от злоба трябва да си, за да може първото нещо за което да се сетиш е нещо лошо за Русия? Според мен доста.

Изпариха се тролчетата, които плюеха американците, че летели с руски двигатели и нямали свои.

_stankow

И това го пишете, след като преди два дни руснаците изстреляха модула "Наука" !? Който в момента лети към МКС„ скачването е на 29-ти !? Къде са "ще"-тата на НАСА за 24-та година, къде е реалната космонавтика ... И не ви прави впечатление как се пише за резултатите на американците, и как на руснаците ? Приемате, че ви осведомяват обективно и правдиво ? :) :)

_stankow

Имат си свои, как не. Но когато стане въпрос за спътници, междупланетни станции, КА за по няколко милиарда, мисии готвени по 20 г. и със стартов прозорец, който се повтаря веднъж на няколко години - залагат на сигурното, на руското. Атлас V с двигател РД-180. За 19 години 86 пуска, всичките до един успешни ! Чудно ли е, че за следващите 3 години, до 2022-ра се готвят още 15 пуска ? Включително станцията Lucy, към Юпитер. За изучаването на т.нар. "троянски астероиди" около Юпитер. Стартът е на 16 октомври тази година. Това ще ви го кажат на куково лято. Смятайте как ви премятат !

_stankow

Това, дето са ви "карали насила да ги обичате" звучи много, как да кажа - двусмислено ? Ако е било така, моите съболезнования. Но минали са 35 г. все пак, трябва да го преодолеете ... :)

Тоя модул наука тавариш е закъснял само с 50 години. Лошо няма , кара на рашкити тоалетна че сега серат в пликчета и си го ядат сами а така ще споделят обяда :)))

За пореден път в коментарите виждаме колко са неумни , неумити но за сметка на това силно комплексирани рашките хибридки !

Пиле какви коментари виждаш ти бе?!

Трябваше да изберат хАнгара 5. До тогава може да излезе от хангара.

Дира, спрете се с транскрибирането на имената на кирилица бре. Звучи малоумно. Особено в други новини където пишете Амазон (Amazon), Гугъл (Google) и т.н., дето всички ги знаят с английските им варианти. А когато стане дума за "Спейс Лонч Систем", "Фалкон Хеви" .... ужас и потрес.

А що не избраха българска ракета, патриоте, дето все ревеш срещу руснаците?

За сметка на това идиотите дето цвилите за руснаци в новини нямащи нищо общо с тях сте си все тука.

Разпозна се в поста ми и бързаш да се индикираш ли бляд ?

Ти сравняваш 6 млн България без злато и петрол и газ и т.н със 146 млн Русия ли. До там ли падна еничарю?

Ми станете 146 милиона и се преместете там, където има злато и петрол Все нещо ви е виновно

Какъв е този фалкон хеви? В българския нама ъакива думи , по-добре фа се напише тежък сокол, и спейс лаинч систем, простотиииии, - система за изтрелване в космоса. Луната Европа - мууууууун юръП

"Първоначално мисията трябваше да включва ракетата "Спейс лонч систъм" (Space Launch System) на НАСА, при която обаче имаше забавяния и надхвърляне на бюджета." ??? Разбирай плюхме си на труда и на похарчените пари и купихме на Мъски субсидираното нещо? Наистина трудно за вярване, може да се случи само с разпореждане "от горе". Няма друг такъв връзкар.

Сега е много модерно да се точат кинти от компаниите през консултанти и контрактори Говоря за америка като цяло. Мъск не е нищо повече от един дояч на пари с яка реклама. Наскоро имаше статия( в америка естствено) където открито се поставяха въпроси дали тоя човек може да е лидер на компании кат тесла и спейс кекс. Имаше резонни въпросителни към него, според мен скоро ще изчезне от хоризонта. Компаниите ще останат естествено, те не са негови така или иначе

Я марш да си гълташ лекарствата бе, като ти спооменат Мъск и напълно губиш и последните остатъци разсъдък. Не били негови неговите фирми, той руски олигарх на служба при Путин и като му свирнат сдава каквото му е зачислено, дааа, то и там същото, LOL. Ненаврякал се щатен врякалник не се наврещя ей.

Ненаврякал се щатен врякалник и той бюджета на НАСА разбира, дааа. Не се наврещя ей.

Собствени имена не се превеждат. Инак то не е и "фалкон" а е "фолкън".

Сериозно ли ша са преместим бе. Нигерия кога се премести. А С. Корея. Палячо. Казваш руснаците са завладели тия земи. Така ли? Ще те уволни еврейчето.

пиши го доган и за всички ще е ясно.

при нашите железници му казват инхаус.

Мъск ПРОМЕНИ астронавтиката за 10 години. Започна от НУЛА. Рогозин още опъва Батута, мать твою сука блядь! Значи Мъск източва пари....предлагайки НАЙ-НИСКИТЕ ЦЕНИ на извеждане в космоса чрез концептуално нови технологии?!

От статията липсва един важен детайл. НАСА е спестила 2 милиарда като е заменила SLS с FH. Тоест, доенето е рязко е намаляло.

_stankow

Няма как една ракета да е по-скъпа от другата с 2 милиарда. След като целият старт струва не повече от 200 милиона. Боинг е предложил 2.2 милиарда, а Спесйсекс 0.2 милиарда, така ли ?

_stankow

Няма как да спрем. Такъв е законът. Има си закон за транскрипцията (транслитерацията) на чуждите имена - географски, собствени и т.н. Предават се на кирилица. Никой не е длъжен да им знае латиницата. "Фолкън Хеви" се казва и така се пише. Както се чува или максимално близко до него. От кирилицата няма да се откажем, откъде накъде ? Те нашите имена на кирилица ли ги пишат, или на латиница ? Ето тука, прочетете: https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135623667 Казано е кой, как, защо и как прави транлитерацията. Който не му харесва - да ходи на запад и да си ломоти на техния език.

Оценките за цената са правени от правителствени комисии. В тези комисии често надделяват частни и политически интереси. Първоначално изграждането на ракетата е било оценено на около 800-900 милиона, но след това е добавена стойността на поддръжката на персонала и разни активи като фабриката, където се изгражда ракетата - тя е собственост на НАСА, но там Бойнг строи ракетата. Така се е стигнало до оценка за около 2 милиарда. Естествено сега мисията ще стигне по-бавно до целта си. SLS щеше да я изпрати за около 3 години, а с Falcon Heavy ще лети около 5 години.

Има и друг проблем с SLS, освен цената. В момента нямат капацитета да правят повече от една ракета на година и всичките им трябват за Луната.

_stankow

Как може да има ограничения на капацитета на производството, след като то още не е започнало ? Не са завършени опитните и конструкторските работи, не е планирано, нито изградено производството ? И вече ограничения ? Ограничен им е бюджетът май ? Само за тази година го рязнаха от 2 на 1 милиард. Или по-малко го отрязаха, или само по някои пера ? Във всеки случай - на съкращения са и се ограничават.

Бюджетът на НАСА не е отрязван, а се увеличава заради лунната програма. Все пак е доста далеч като процент от федералния бюджет от времето на "Аполо". Вече имат една произведена ракета, която трябва да лети без пасажери към луната в края на тази или началото на следващата година. Това е мисията "Артемида I". Самата ракета често е критикувана за цената си и давана като пример за източване на държавни средства и наливане на пари в щатове на определени сенатори. Очаква се към края на десетилетието да почнат да правят по две на година, но засега бъдещето на ракетата и нейните по-тежки варианти е неясно. С включването на Starship в програмата и въвеждането в експлоатация на ракетите Vulcan Centaur и New Glenn, нуждата от SLS може да отпадне, което е добре за бъдещето на лунната програма, предвид цената от близо милиард на бройка.

Станков пак пишеш глупости. Ракетата си е изпитана - съвсем наскоро я тестваха с включване на всички двигатели за 7-8 минути. Вече има построена една и тя скоро ще лети. Обаче е скъпа и се прави бавно и няма да има свободен капацитет покрай лунната програма. Както и при първата титъпотия, където явно модератора путлераст ми е изтрил отговора.

Да повторя, че явно са ме изтрили - напълнило се е с руслямски нагли копеленца. Никой не залага ня руслямското. Просто преди 20 години Спейс Х още не летеше. Съответно договорите, излитането, компановката е предвидена към съществуващи по онова време ракети. Тогава това бяха Атлас 5. Затова се и ползват те. Ама явно по-тъпите трудно го схващате. Оттук натаък всички мисии ще летят с Фалкъните. Атласите имат още няколко от купените навремето 101 двигателя (я какаво съвпадение 86+15=101) през 1997 г. и за мисиите за които са предвидени ще бъдат ползвани те по договор. Друг е въпроса, че Атлас 5 няма достатъчно мощ да изстреля 6 тона към Юпитер. Затова е била предвидена и SLS. Та няма какво да ни казват.