Коментари - Новата ракета "Ариана 6" изведе успешно сателити в орбита | IT.dir.bg
назад

Новата ракета "Ариана 6" изведе успешно сателити в орбита

Успешната мисия бележи възобновения капацитет на Европа за самостоятелен достъп до космоса. Изстрелването на новия модел беше отложено с четири години

Обратно в новината
| Редактор : Виктор Стефанов

Коментари - Новата ракета "Ариана 6" изведе успешно сателити в орбита | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ариана е бира. Ракетата е Ариан.

Супер! Чакаме сега да изстрелят и Каменица 7 или Пещерска гроздова 700мл! -------------- Шегата настрана, тъжно е, когато съюз от 27 държави не може да стигне капацитета на Индия по отношение на космически изследвания.... да не говорим, че даже на една американска корпорация (Спейс Екс) не може да се опре...

Нещо обърка космическите изследвания с космическите кораби. Едното няма нищо общо с другото. ЕС си има доста сонди и телескопи горе. Ракетите са друг въпрос. Да, изостава след СпейсХ по отношение на ракетите но то и всички останали са след Спейс-а. Така че какво точно опита да кажеш?

Всъщност това е ракета от класа на Фалконите и версия А64 за 90 милиона отговаря на Фалкон Хеви и е напълно ценово съизмерма с него, като качва над 11 тона на Геосинхронна орбита. Разликата е че не връща бустерите, но пък при 10-тина изстрелвания годишно не си струва да се мъчат да ги връщат. Индия няма такава мощна ракета, дори и Китай няма засега толкова мощна ракета, а за Руслямска държава изобобщо няма какво да говорим.

В допълнение на предишните коментари ше отбележа също, че координацията между повече от една държава е всъщност допълнително препятствие, което трябва да се преодолее. Докато Спейса като частна фирма са дори с преимущество - каквото каже главния пазвантин, това се прави и всички слушат или си ходят. В Европа едната администрация трябва да се договори с администрациите на всички други учасници и при тези преговори всеки да остане с убеждението, че другите са прецакани. Браво, че все пак успяват.

СпейсХ е недостижима. Самият Мъск заяви, че компанията извършва 80% от всички пускове. 12% Китай и останалото е за останалите. Ариана е някакво решение, но не фактор. Защото не си връщат първите степени. Днес Китай усилено работи по тази технология, защото цената е фатална константа. Между другото, вчера Китай изстреля най-мощната ТВЪРДОГОРИВНА ракета. От кораб. Явно новината още не е дошла до Позитано 20.

Тук въпроса е не дали може Европа а на каква цена?! Но както каза Киро тъпака важното е да се откажем от руския газ а без газ нямало да останем :)

Цената, драги ми троле е свободата. За какво ти "евтин" газ (Както се оказа България е плащала 4 пъти по висока цена от западна Европа) като някакво си късокрако диктаторче ще ти нарежда какво да правиш и какво не? Да си завре газта отзад. По добре малко по скъпа (но по евтина от евтината руска газ) и свобода.

Така е троле - кеф цена няма ... особено когато друг плаща

така е троле собственият кеф цена няма. Стига вече кеф само за късокраки диктаторчета. Да го духа.

Свободата е илюзия... Не съществува абсолютна независимост и свободен избор. Съществуват само и единствено икономически частни или корпоративни интереси!

За парата, за парата Продава си душата.

"Това е първият път от близо година, в който Европа изстрелва ракета." А от началото на годината СпейсХ имат 70 изстрелвания, Китай имат 25. Даже избухналата Северна Корея миналата година изравни Европа по изстрелвания. Без коментар!

Нямаш си представа, колко си болен...и тъп!

Хубавото е , че ти имаш ... ами лекувай се бе тролче .