Коментари - Новооткрита галактика може да промени представите ни за Вселената | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А бе то ние тука не можем да спрем войните-най голямата простотия на човечеството, не можем да ограничим раждаемостта-най голямата причина за прегряване на земята, не можем да се преборим с какви ли не болести, а сме заровили в нещо за което си нямаме хабер как е станало и никога няма да разберем, за краткия миг във времето в който земята ще съществува. Всичко е само теории които никога няма да се докажат. Но пък иначе е интересно да се ровиш.

че ще ограничаваш раждаемостта? а сещам се - кукунделник от ковчега, който счита че ТОЙ определя дали останалите да ги има, или не ... при положение, че природата е решила и другите да ги има ... иначи не би направила така, че да ги има ... значи те са и нужни! а след като са и нужни, кой си ти, че ще определяш животите на останалите ?! ах да, пак забравих, че си кукувицата с черепите и сабята!

Смятай колко калории отиват на човек за храна отопление, облекло, транспорт . . . и го умножи по броя на хората за да разбереш за какво иде реч. Всичко си има граници на възможното.

свръхраждаемостта е в основата на глобалното затопляне и изчерпването на ресурсите на планетата и съответно нейната гибел

Човешкото съзнание функционира в рамките на затворената сфера, в която битува. Поради тази проста причина, за нас всичко има Начало и Край. За това сме решили, че Вселената се е "родила", което означава и че ще свърши някога... А може би нещата стоят по съвсем друг начин, напълно непонятен и концептуално неразбираем за нас... човеците!

- да няма "начало и край", щото иначе ти става страшно ... а така се "успокояваш" , че "ще има и втори път" ... а дали е така ?!

Става ясно, че всъщност, теориите ни до момента вероятно не отговарят на истината за възникването на Вселената... Те, за това се наричат "теории"... Колкото повече се развива науката, толкова повече теории ще се опровергават и това е напълно нормално. Важното е, прогресът да върви напред и да не позволява на догмата да го задушава!

"прогрес" и като "вървиш напред" , накъде отиваш?

Всъщност, няма значение, важното е да се движиш... Кое е "добро" и "зло", както и кое е "напред" и "назад" са просто категории, които сами сме си измислили, за да придаден смисъл на съществуването си...

също е относително , зависи от координатната система и нейната скорост ... не мислиш ли? ел.ток пише в учебниците, че е "насочено движение на ел. заряди" ... ама още като ученик имах съмнения в това определине. къде, и как се "движи" този електрон в едни проводник, който може да е стотици, хиляди метри дължина и не е идеално прав? не се ли сблъсква с кристалната решетка и не губил ли инерция при това "движение". а истината е, че електрона НИКЪДЕ не се движи, а изпраща импулс, вибрация, трептене към съседният, то прави същото и така, на принципа на "мексиканската вълна" се предава ел.заряд от единият край до другият! друго яче просто не би могло да бъде... няма физична логика! така, че "движението" също е субективна категория ... даже много субективна!

Става ясно, --------- ... става ясно, че нищо не ти е ясно ! ей тва става ясно ... но пък важното е, че все пак нещо ти е ясно ...

Ние сме едно нищо съществуващо за малко в безкрайността и времето и никога няма да разгадаем кое как е станало. Дори един вирус тук ни направи жалки и безпомощни, камо ли някоя космическа катастрофа ако ни удари. Затова носете си новите дрехи и не задълбавайте в това което е неразгадаемо.

ти задълбаваш, щото така си въобразяваш, че "осмисляш живота" си...създаваш си някакъв "осъзнат смисъл" в битието си .... ами ако в действителност нищо НЯМА СМИСЪЛ , а ти го търсиш ? м ?

Някой взимат заплати да измислят теории в които и те не вярват.

Господа учени, не ви ли е хрумвало че не е имало първоначален взрив след който се е образувала вселената, а тя всъщност винаги я е имало и винаги ще я има но просто се трансформира по непонятни за нас все още начини. Това което сега виждаме е хоризонта на нашия поглед, но отвъд него! имали и друг живот? има разбира се!

мислиш, че има? или по-скоро мислиш, че "трябва" да има...

Deus Vult

Е как пък решиха, че възрастта на вселената е 13,8 милиарда години? Имаше една теория, че просто не "виждаме" по далечните обекти и след милион години няма да "виждаме" голяма част от наблюдавания сега космос заради постоянното раздалечаване на обектите един от друг и постоянното изстиване на вселената

"Имаше една теория..." хипотеза! не теория! която всъщност е доста интересна като предполага, че ако живеехме няколко десетки милиарда години в бъдещето то разстоянията между звездите щяха да са толкова големи, че с просто човешко око да не можем да ги видим на нощното небе. като следствие на това не бихме тръгнали да изследваме космоса с телескопи и тн. съответно много неща които днес са ни понятни щяха да са си загадка. по същият начин същата хипотеза предполага че може би днес вече не виждаме неща които бихме виждали преди няколко милиарда години и заради това много неща са ни непонятни ... да се върнем към реалността! пределната чувствителност на наличната днес апаратура е лесно изчислима и тя надхвърля обема на предела на това което реално наблюдаваме. действително това само по себе си не значи нищо конкретно, но днешната наука може със сигурност да заяви че отвъд дадена граница не съществува нищо аналогично на това което наблюдаваме и вече знаем че съществува - звезди, галактики и др... иначе щяхме да ги забележим. също така се наблюдава раздалечаване на всички наблюдавани обекти, което като го върнеш със сегашната скорост назад се получават тези 13-14 милиарда години (всъщност изчислението е много по-сложно от това, но с едно изречение звучи горе долу така).

днешната наука може със сигурност да заяви че отвъд дадена граница не съществува нищо аналогично на това което наблюдаваме и вече знаем че съществува - звезди, галактики и др... иначе щяхме да ги забележим. ------- апаратурата е чувствителна и въпреки това не виждаме нищо различно от това, което вече познаваме, дали "отвъд" има нещо различно ... и дали изобщо има "нещо", след като не го виждаме с чувствителната апаратура ? м? дали твърдението ти, че "има нещо, но то е различно и затова не го виждаме", не е по-скоро "желание да има нещо различно" , отколкото реалност ?! а ти се иска "да има нещо" защото това те "гъделичка" да тръгнеш да го търсиш, т.е. създава ти някакъв "осъзнат смисъл" в битието ти .... ами ако в действителност нищо НЯМА СМИСЪЛ ? м ?

Големия взрив , няма такова нещо.Дрън,дрън свръх плътна маса на цялата вселена събрана в едва ли не в обем на колкото е обема на примерно на Луната и след това експлозия.Измишльотини ,родени в болните мозъци на учените,безсилни да обяснят произхода на Вселената.

"...цялата вселена събрана в едва ли не в обем на колкото е обема на примерно на Луната..." ясно, разбиранията ти за теорията се свеждат до написаното в уикипедия, че даже и него не си дочел докрай. ако нямаш нищо против ще перефразирам коментара ти: "Щом аз не го разбирам, значи не е вярно!"

Четете Библията, там пише всичко !

Четете Пипи дългото чорапче и там пише всичко.

това с четенето на библията съм го пробвал 3-4 пъти през живота си. ужасно скучна и зле написана книга (от литературна гледна точка). четенето и предполагам е един вид изпитание от бог за вярата на вярващите. трябва да си много фанатизиран християнин, за да я изтърпиш до край.

Точно казано,според ме над 90% от вярващите в библията или изобщо не са я чели или са чели само откъси от нея натрапените от клерикалите!

Библията е написана с цел да затвърди някакви норми на поведение, да въведе морални възгледи в едни диви времена. Събрани са устно предавани разкази, завършващи с поуки. Затова и липсва хронология в разказите. Днес човек има друг поглед към заобикалящия го свят и Библията вече не е достатъчна. Живеем в ерата на информацията. Библията може да се използва за основа, която човек да надгражда, създавайки си морални норми. Но това трябва да става само по желание! Не трябва да се натрапва или приема за единствена и неоспорима истина!

да абсолютно, от малкото което съм чел си спомням едни пасажи с инструкции как да прецакаш чираците си. значи пратили са ти някой да ти чиракува, чирака не ти е роб и след там 5 или 7 (не помня кое точно беше) години той си тръгва и си длъжен да му дадеш някъв процент от занаята си. Обаче! библията предлага следната хитрост, пробутваш му на чирака някоя своя готина робия, той се влюбва в нея сичко супер оженваш ги, опс чирака може да си тръгне но жена му ти е робия следователно трябва да остане. слкючвате сделка чирака да почиракува още 5-10 години да изплати жена си. минаха 5-10 години няма проблем чирака свободен жена му също, ОПС децата на

чирака са деца на твоята робия следователно твои роби. айде още по 5-10 години за всяко ... абе много интересни морални възгледи преподава Библията.

Има награда от 100 милиона долара за всеки който снима сателит. Имам хора в НАСА , те ми казаха че няма кьорав сателит.Имало някакви балони. Извънземни има живи в десетки бази под Земята и дори сред хората. Има хиляди хибриди, управлявани с наночипове.

Взимай хапчетата редовно, че става страшно. Така си опасен и за себе си.

Deus Vult

Аз пък имам човек в НАП

Този твой човек в НАСА едва ли е на ръководен пост! Сигурно се занимава с поддръжка на сградата и не вижда и кьорав сателит! А откъде знае, че руснаци, китайци, японци, индийци и др. нямат сателити? Видя, че не минават глупостите за Плоската Земя и измисли някакъв "приятел"! И мислиш, че сме прости и ще се вържем... :D

В американския сенат има 13 рептила в човешко тяло.

А ако идеш и ти ще станете 14

са извънземни дошли от комети и метеори,които са довтасали на Земята в търсенето на водка.

Аз само да питам дали някой е виждал НЛО или извънземно? Обикновено като ще увеличават храните или тока и ХОП... Намерихме НЛО :)

Всички тези които вземат заплати от НАРОДНИ парици за тези щиротии ще ги набуча на кол. Нещо НИКОМУ ненужно и никога недоказуемо, докато е доказано, че милиони деца по света си лягат гладни

"Работата на екипът..."?!

"Големият взрив"?това ли е официалната теория?Що ли си мисля,че за да има какво да се взриви е имало и нещо преди това,което е днес като последствие от "взрива"?И как нещо,което има граници е единствено и след него няма нищо около него?Свивало се,разтягало се.Тя и топката при удар се свива,но някой трябва да нанесе удара!

Разумни аргументи.Лично аз смятам,че тая теория с този взрив е толкова актуална ,колкото и теорията за божието сътворение.Изобщо една мъгла,в която човечеството да се лута и много ,много да не разсъждава и разбира.

Чети Стивън Хокинг. Успех.

"научните" статии в тоя сайт са един голям булшит, дали заради "преводача" или подбора все тая

Големия Взврив може и да не е начало на Вселената, а фазов преход от Вселена с едни свойства и в която ние не сме могли да съществуваме , в такава с други свойства, където нас може да ни има. От тук следва , че такъв фазов преход може да има отново. Нещо повече, той дори някъде може да е настъпил и преобразуванието да пътува към нас със скоростта на светлината. Когато ни достигне, ние ще изчезнем без дори да разберем. И това може да стане във всеки един момент. Опа, още сме тук...

Всъщност, има и теория, която допуска Вселена по- малка от наблюдаемата, например 2 пъти. Да, най- старото лъчение е излъчено преди 13.8 милиарда години, но е излъчено в 2 пъти по- малка и затворена вселена и сигнала преминава просто сега втори път край нас. Или 3 - ти, 4- ти и т.н път. Но червеното отмесване ще съответства пак на същата стойност.

теория която допуска че в самия Космос има един милиард Вселени умножени по квадрат а лъчението идва от периферията на Космоса само че изкривено на разтояние един милиар светлинни години умножено по сто трилиона перпендикулярно на периферията на Космоса :)

"...умножени на квадрат" , или НА КВАДРАТ?Само питам.

отдавна твърдя че теопията на големия взрив е напълно погрешна и съм създала теорията за нония модел на вселената в която всичко си идва по местата-това което виждаме от вселената е все едно кръгло светло петно върху повърхността на сфера пренесено от тримерен в двумерен модел на изкринено пространство подобно на аналогията с балона и точките върху него тоест ние виждаме едно леко изкривено продтранство и си мислим че това е цярата вселена но всъщност това е само едно светло петно върху понърхността на сферата а вселената е цялата сфера тоест тя е безкрайна но ограничена от времето-тоест пространството е изкривено до пълна сфера а ние виждаме до един определен хоризонт върху нея и си мислим че там е началото на света и понеже това не е така затова има тасива добре оформени галактики в края на видимата вселена наблюдаемата-всичко за тази теория на сайта ми

Това което не си разбрал е не дали е имало “Голям Взрив” а, че до сега се е считало, че галактиките са се образували по късно от еди колко си милиона/милиарда години след взрива. Тази галактика обаче е по млада от счиатането за възможно.

ти явно нищо не си разбрал от това което пиша-едно от голевите противоречия на модела на големия взрив е че не може да обясни как така има така добре оформени галактикш толкова скоро след него а аз давам съвсем друг модел на вселената който обяснява това

теория е друга, не си напрягайте мозъка излишно, така или иначе истната никога няма да я разберете :)

Абе, ти да не си оня, дето твърдеше, че времето е кръгло и си беше публикувал научния труд във фейсбук? Се на нещо закръглено налиташ май, а? А, между другото, колко години си ходил на училище? Щото ми се струва, че си стигнал до оня клас, в който се научава азбуката, но за граматика и правопис още не се говори...

Ще посетим сайта ти. Ти само първо провери дали не си пропуснала да изпиеш нещо в последните няколко дни и ако е така, бързо го вземи и си почини малко, а ние ще разгледаме сайта ти.

"може да промени представите ни за Вселената" те т'ва съчетание го има в 95% от статиите...

O НЕГРАМОТНИ ПРЕПИСВАЧО. НИКАКЪВ ВЪЛЧИ ДИСК НЕ Е ТОВА А Е КРЪСТЕНА НА АСТРОНОМА АРТЪР М. УОЛФЕ. ВЗЕМЕТЕ СЕ КОРИГИРАЙТЕ И НАУЧЕТЕ ЕЗИЦИ!

Те и хората не са произлезли от маймуните, но нали не могат да разберат как, та затова продължават да карат децата да учат тази чутовна глупост.

На скоро пуснаха еди филм "Планетата на маймуните".

Всичко живо на тая планета е произлезло от една клетка.

Създателят е един и Христос ясно го е посочил.

След всичките критики, които изсипваме по адрес на дир-а, мисля, че е редно тук и да ги похвалим, че са сложили и линк към оригиналната статия. От доста време си го пожелаваме, ето и че се случи. Надявам се и занапред да продължат да публикуват линковете към оригиналните източници.

Не е линк към статията ,а само към абстракта на статията. Статията е за пари, искат 180 паунда.

Таке е, но, първо, това не е по вина на дир-а, такава е политиката на издателя, и второ, ако отвориш линка от институция, която е абонирана за това списание, напр. някой университет, попадаш и на статията.

Големи яйца

Защо учените се озадачават че галактика е по стара от 13 милиарда години. Нали вселената е безкрайна, няма начало и край, и е вечна. Теорията за големия взрив е научна измислица. Религията е решила въпроса - бог е сътворил всичко.

бог ?

Тъй де, ма господ е сътворил всичко преди има-няма 6000 години. Пък тук става въпрос за 12.5 милиарда години. Значи всичко си го е имало, ма господ се е появил преди 6000 години и заявил авторско право на всичко наоколо. Найс, а?

Супер найс!!! Само ,че не са 6000 години, а 5780! ОК?

Соломон го е записал черно на бяло! Няма Нищо НОВО под Слънцето! Суета всичко е суета! И гонене на вярата!

ма пут кое Слънце

Тези учени аааааха да открият нещо и все не могат или парите свършват или няма мозък!? Съвременна наука от хилядолетия назад!

ги отркивате тези "галактики" и "звезди" , бе? аз като погледна "нагоре" , що нищо не виждам ?

Като намалиш ракията, стават по-ясни нещата

1. Господ не е евреин 2. Няма Голям взрив от нищото.

Господ е българин. А Големия взрив е ХИМЕРА.

До Дада: Неграмотно насаджийско джудже - научи се да четеш точно какво съм написал и недей да клеветиш. Какво значение, че NASA са имали НЯКОГА СИ совалки (самолетчета), като: 1. ДВЕ-ТРЕТИ от тях изгоряха като конфети барабар с екипажите си 2. От ДЕСЕТ години НАСА нямат нищо освен един гол*м за себе си Десет години малко ли е, охлюв? Отговор: Да, за отдавна загубилите космическата надпревара американци десет години с нулев достъп до космоса нищо не е. Даже е показателно.

Не врякай а се връщай в клиниката, да си постоянно в превъзбудено бърборене е опасно за здравето ти. Обсесивно-компулсивното ти разстройство може да се третира.

Беги оттука, мръшляк. :)

Нашибах ли ти го до зъбите?? След като нищо друго не можеш да кажеш на стопроцентовите факти ? И внимавай, следващия път шибването ще е от предната страна на зъбите ти - така че ще ти е далеч по-малко приятно.

аре стига сра едно и също че втръсваш и цапаш ефира

шизофреник!

и дубле пенетрейтнатия та насра, ти си по-низшо същество и от него :))) единия соросоид - а ти боярищник :)))

Нулев достъп, ама друг път! Изпращат сонди, изследващи другите планети, Земята и Слънцето. На това ли викаш нулев достъп? Или имаш предвид качването на хора? През повечето време на МКС има поне двама американци. Това, че са се возили до там, а не са пилотирали, не променя нещата! Много хора не шофират до работното си място, а ползват градски транспорт или такси, но това не значи, че не ходят на работа!

вярвам на апаратите, но не и на учените. Ако открият и дипломи на Боковите калинки, тогава ще ги призная.

Само да не открият галактики отпреди Големият взрив, че ще стане доста по-интересно.

те вече са го измъдрили - огледално време

Само ПЕТ дни остават до смешния опит на НАСА за покоряване на... много ниската земна орбита, докъдето други държави си ходят от 70 години на пикник... Тръпнем пред епохалното събитие! Дано не бъде отложено с 50 години, както повечето други НАСА идейни проекти, като отиването им до Луната.

Taka ще да e. Тея чак сега (както твърди тоя от 4-ти километър) щели да покорят много ниската орбита. А "лъжат", че някакви Совалките построили МКС. Обаче капацитета от Карлуково направо ги размаза, както богатира Путин размазва запетайки в кенефа.

Па нали ти разправяше че руснаците работят таксиджии... та в този ред на мисли тези със совалките трябва да са били водач на самосвал или бетоновоз.

DLA0817g не е галактика, а името на дъщерята на Илон Мъск!

Тъй ли?

След време, когато уредите позволяват ще откриете и галактики на 100, 200 и много повече милиарда години. Причината е че с големия взрив не се е създала цялата материя във вселената, а само в това което ние виждаме. И преди големия взрив е имало планети и звезди и галактики. Намесата на религиозните възгледи води до извода за някакво сътворение преди което не е имало нищо. Имало е. Това е глупаво виждане колкото това че някога се е смятало че земята е плоска.

то и теб те е имало преди баща ти да удари майка ти, ма не си се виждал поради религиозни възгледи

А той ли е баща на баща си и майка си?

Може би преводът не е вещ. Според сегашната представа Вселената е 13-14 млдр години, но има обекти, които се намират по-далеч (над 20-30 млрд св. години) и могат да се наблюдават. И в това няма противоречие, понеже Вселената не е статична като обем. Отделно, в началото Вселената е била много по-плътна, отколко е сега ... затова е смешно да се твърди, че в началото тя е била празна.

Малка корекция, не е над 20-30, а над 40. Наблюдаемата Вселена е с диаметър 93 млрд св. години, което значи че могат да се видят неща, отдалечени до около 46 млрд. св. години. И това не противоречи на възрастта ѝ, а е напълно съгласувана с нея. А относно плътността, цитирам "The Big Bang model states that the earliest state of the universe was an extremely hot and dense one". Продължавам да твърдя, че преводът не е читав.

За да видим, че галактика е на 46 милиарда светлинни години, значи светлината е пътувала към нас 46 милиарда години, което е в пълно противоречие със СТО и главния и постулат. Или Големия взрив е в противоречие със всички реални факти.... като този, че галактики като Андромеда или Големият Магеланов облак ни приближават в противоречие с "Големият взрив" и в противоречив със "закона" на Хъбл. Но това са дреболии. Според мен и двете гореспоменати "теории" са неверни.

Няма противоречие. Периферията на Вселената се разширява по-бързо от скоростта на светлината, затова колкото по-отдалечен е обект, толкова по-голямо разминаване има между възрастта на обекта (в години) и разстоянието до него (в светлинни години).

Всъщност това е само теория. Проблема е че се приемат определени параметри за изходното състояние поред нашите крайно ограничени знания. Интересно след като в самото теоретично начало всичко е било в тази сингуларност какво точно е било вътре в тази сингуларност? Замисляли ли сте се че стойностите на много от космологичните константи може да са били такива че всъщност и тогава сингуларността да си е била цялата вселена в едно от устойчивите и състоянията? Замисляли ли сте се че тъмната материя и енергия всъщност са може би полета в в други измерения които ние не можем да видим и съдим за тях по страничните им проявления? Аз не съм физик но теоретичната и ядрената физика са ми хоби. Някои от съвременните космологични теории изглеждат доста ... нереални.

Някои от съвременните космологични теории изглеждат доста ... нереални и това е така защото ние сме в III -то космическо измерение, а космическите измерения са 24.

Мдааа.. много разбирачи тук, а тези балъци от Nature да вземат да го публикуват.

Всеки учен който си мисли, че знае наистина нещо за галактики и вселени трябва да го приберат и не е по различен от тия дето се мислят за прероден Наполеон...

Надявам се новата вселена да промени представите на хората за самите тях, да ги накара да се огледат и да видят до къде са стигнали, да осъзнаят какво са направили със собствената си планета и да се вразумят.

Не са виновни хората, а пастирите на "мършата". Типичен е изразът:" Аз съм прост и Вие сте прости, затова се разбираме.". Демек, невежеството, е силата която управлява света. ( "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила." - Джордж Оруел)

Представите ни за Вселената са неограничени, както самата Вселена, така, че няма какво да променя!!!!! Въпроса е друг!! Само материя и енергия ли има във Вселената?????......... Много мизерно!!!!

и Бог той е извън нея и я държи , както ние държим футболна топка , бегла представа .. .много бегла...

нашата вселена е едната топка на бог, а антивселената е другата

Аз съм учен, от най-учените, пия си хапчетата и Наполеон ми е приятел! Бахти дебилите...

Крие се там злия Вейдър...даааа

"В началото тя е била много топла и... празна" точно както главите на някои учени

че ние имаме мозък озадачава учените които си мислят че само те имат мозък